Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Vart ska #holländarna ta vägen med sin nya politik gentemot #Kina?

DELA MED SIG:

publicerade

on

På senare tid har världen blivit mer upphettad. Handelskriget mellan Kina och USA är på sin topp och parterna i Sydkinesiska havet började militära övningar. För EU är dessa dagar inte lugna, liknande Kina och USA med sina egna interna och externa problem – skriver Ying Zhang, Associerad dekanus för Erasmus Rotterdam School of Management.

In the EU, the trouble has just been growing more. Italy “revolting his allies”; Britain-EU ”divorce” approaching to the hilarious final; Poland looking for its “new master“; Germany’s economy being sluggish, France hardly cleaning up its own mess; Spain’s unemployment continuing to climb; and Brussels finding it difficult to be happy.

No surprise, the Dutch government has also officially issued a new policy towards China, named as A New Balance. Reading through the report, I find this report with the sentiment of “epiphany, reluctant, but no clear solution to the problems”. In short, my interpretation about this report is as below (with a bit of typical Dutch directiveness) (“we” in below refers to The Netherlands).

1- The rise of China is a fact, however, China is with a completely different ideology, but “oops”… we (the Netherlands) just realized.

2- We have to still rely on doing business with China for our typical geo-economic position and our standard living, but it is difficult for us to offend our “big brother” and the EU.

3- Så, för vår egen skull, bör säkerheten prioriteras; i viss mån måste vi vara konsekventa med våra allierade.

Annons

4- Dessutom måste vi stärka alliansen i vårt eget kungarike Nederländerna; vi måste komma överens med EU, vi måste hitta några viktiga gröna sektorer (livsmedel, jordbruk...vara mer cirkulär ekonomi och vara mer hållbara sektorer) för att samarbeta med Kina, eftersom vi vill undvika konflikter med andra.

5.- Vi måste också stärka relationen mellan vår verksamhet och regeringen.

6.- Med ett ord: vi är mitt emellan, och vi är i en orolig position. Även om vi skiljer oss från Kina i termer av ideologi, har vi massor av ovilja att göra Kina till en motståndare eftersom affärerna för oss med Kina fortfarande är viktiga.

7.- This is not an easy job! But, we are Dutch, and we are smart enough…

It is difficult to stand for all parties and deal with the true truth, unless your mission is to benefit the whole population of the world. This report uncovers Dutch perception not only to China, but also to USA, and EU, however without fairly viewing China’s development, and other’s purposes. Defining New Balance by simply combining perceptions towards China and USA together is actually swinging between the powers. Certainly, it is not careful and conscious. It will just make the NL lose its supposed position and voice, with other’s respect, and make the Dutch business more vulnerable and more exhausted.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend