Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Europa tar ett stort steg mot företag som har "vårdplikt" på #HumanRights

DELA MED SIG:

publicerade

on

Förra veckan, strax före övertagandet av EU:s ordförandeskap, tillkännagav den nya finska regeringen planer på att göra det obligatoriskt för företag att genomföra kontroller av mänskliga rättigheter. För ett år sedan hade det här verkat utöver det vanliga. Men ett växande erkännande av de mänskliga kostnaderna för svaga regler för företag, tillsammans med en urholkning av allmänhetens förtroende för marknader, har lett till fart kring initiativ för att säkerställa att företag stoppar missbruk i sina leveranskedjor, skriver Business & Human Rights Resource Center verkställande direktör Phil Bloomer.

Den 14 maj antog den nederländska senaten en ny lagstiftning som säger att företag har en "vårdplikt" att bekämpa barnarbete i sina leveranskedjor. I år hade det redan sett muller av debatt kring lagstiftningen om försörjningskedjan i Tyskland, där ett ministerutkast till lag blev offentligt i februari, och relaterade parlamentariska debatter som startade i det danska parlamentet. Den 3 juni publicerade den nya finska regeringskoalitionen sitt program, som inkluderar ett åtagande att arbeta för sådan lagstiftning nationellt, men också på europeisk nivå, där den kommer att kontrollera EU:s ordförandeskap från och med den 1 juli.

EU har tidigare antagit lagstiftning om specifika frågor som olagligt avverkat timmer eller "konfliktmineraler". Men att reglera varje fråga separat har sina gränser. Det var Frankrike som antog den första lagstiftningen med allmän räckvidd 2017, lagen om vaksamhetsplikt. Och detta spår har följts i de politiska debatterna i Tyskland, Storbritannien, Danmark, Norge, Finland, Schweiz och Luxemburg.

Dessa idéer är inte radikala. År 2011 antog FN och Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) i samförstånd nya, sammanhängande standarder för hur företag ska säkerställa att de respekterar mänskliga rättigheter i sina globala kedjor. En central del var kravet på att genomföra due diligence om risker för mänskliga rättigheter för att förhindra sådana negativa effekter. Sedan dess har OECD tagit fram en mer detaljerad vägledning om hur bra due diligence ser ut. Länder har dock varit långsamma med att omvandla denna internationella mjuka lag till hård lag. Tills nu.

Företag verkar inse detta. William Anderson, intern jurist för den tyska skojätten adidas, skrev för vår bloggserie denna vecka att "Kort sagt, det är inte en fråga om, utan när sådana lagar kommer att vara på plats och hur de kommer att påverka nuvarande affärsverksamhet och praxis”. Faktiskt, ett växande antal företag stöder denna typ av lagstiftning, inklusive BMW, Coca-Cola och Trafigua, och hävdar att dessa lagar jämnar ut villkoren för ansvarsfulla företag och ger rättssäkerhet för deras ansvar.

När det gäller den nederländska barnarbetslagstiftningen var det chokladföretaget Tony's Chocolonely som lanserade en kampanj till stöd för lagstiftningen, och lyckades samla större branschkollegor som Nestlé Nederland, Barry Callebaut och andra stora holländska företag som Heineken bakom en stödjande skrivelse till riksdagen. I Finland gick dynamiken ett steg längre: företag och det civila samhället kampanjade för att ha sådan lagstiftning i det nya regeringsprogrammet som en gemensam koalition, bestående av 140 enheter från Attac till Coca-Cola Finland.

Men de flesta företag är inte förberedda, och det är därför vi behöver dessa lagar. I november förra året fann Corporate Human Rights Benchmark att 40 av 101 av några av de största företagen i världen misslyckades med att genomföra korrekt due diligence om mänskliga rättigheter. När man tittade på 100 företags rapporter enligt EU:s direktiv om icke-finansiell rapportering, fann Alliance of Corporate Transparency att medan 90 % rapporterade ett åtagande att respektera mänskliga rättigheter, beskriver endast 36 % sitt system för due diligence om mänskliga rättigheter i någon detalj.

Annons

Insatserna kunde inte vara högre. Minst 150 människor dog när Vales damm kollapsade i Brumadinho, Brasilien, den 25 januari, och det finns hundratals högriskdammar där ute. 166 miljoner dolda arbetare sliter för världens 50 största företag utan någon direkt relation eller ansvar. Den växande makten hos stora teknikföretag som Facebook och Google påverkar allt mer vår integritet. Obligatorisk due diligence om mänskliga rättigheter av företag skulle bidra till att säkerställa att företag befrias från sina verksamheter och leveranskedjor från övergrepp och hålls ansvariga när de inte agerar.

Det är bra att många europeiska länder verkar inse detta, och nu har de inte råd att vackla.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend