Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Är Europas "industriella renässans" i fara?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den avgående Juncker-kommissionen har varit stenhård när det gäller behovet av att skapa en "industriell renässans" i Europeiska unionen, känna igen redan 2014 att europeiska industrier är intimt sammanflätade med hela blockets ekonomiska struktur och satte ett ambitiöst mål på att 20 % av unionens BNP kommer från tillverkning till 2020.

Bidrar dock den nuvarande europeiska industripolitiken till att främja denna renässans – eller orsakar den i stället marknadssnedvridningar som tillfogar de små och medelstora företagen (SMF) som utgör grunden för EU:s ekonomi ett skadligt slag? Denna centrala fråga stod i centrum för en POLITICO-paneldiskussion som hölls tisdagen den 11 junith, i Bryssel. Europeiska beslutsfattare och branschledare samlades vid evenemanget, som sponsrades av Federation of Aluminium Consumers in Europe (FACE), en Bryssel-baserad organisation dedikerad till den europeiska nedströms aluminiumindustrin.

I inledningsanföranden föreslog Roger Bertozzi, chef för EU- och WTO-frågor på FACE, att aluminiumindustrin är ett lackmustest på hur europeisk industripolitik faktiskt hindrar nedströmstillverkning. EU:s aluminiumindustri, indikerade Bertozzi, är "ett konkret exempel på en strategisk och hållbarhetsorienterad sektor som lider av motsatta effekter av handels- och industripolitik, i motsats till den holistiska och synergistiska strategi som bör råda för att effektivt främja konkurrenskraften".

Vid sidan av evenemanget – som innehöll inlägg från den tyske parlamentsledamoten Reinhard Bütikofer (De gröna/EFA), Carsten Bermig från Europeiska kommissionen, tankesmedjans direktör Hosuk Lee-Makiyama och Yvette van Eechoud, direktör för europeiska och internationella frågor vid det nederländska ekonomiministeriet —FACE publicerade en studie som den hade beställt från LUISS Guido Carli-universitetet i Rom. Studien, som är den hittills mest omfattande analysen av konkurrenskraften hos den europeiska aluminiumindustrin i senare led, ifrågasätter effektiviteten av vissa EU-politiska åtgärder som skenbart vidtagits för att skydda det europeiska blockets aluminiumsmältverk – närmare bestämt importtullar på mellan 3 % och 6 % på råaluminium.

Som LUISS-studien visade, har inte bara dessa tullar misslyckats med att förhindra den stadiga nedgången av aluminiumsmältning i EU, de har haft betydande negativa effekter på kontinentens nedströms aluminiumsektor. Eftersom EU-baserade smältverk har fortsatt att stänga sina dörrar tack vare höga driftskostnader och dyr energi, har tarifferna tillfört 18 miljarder euro i extra kostnader på nedströmssidan, vilket gör att den släpar efter den växande globala efterfrågan. Medan andra länder – särskilt Kina och Mellanöstern – har sett sin produktion av halvfabrikat skjuta i höjden, ligger EU:s aluminium nedströms under sina nivåer före finanskrisen.

Denna stagnation är särskilt förödande på grund av nedströmsströmmens relativa vikt i EU:s aluminiumindustri. Av de en miljon arbetstillfällen som industrin representerar i Europa är nedströmskedjan ansvarig för häpnadsväckande 92 %. Av branschens årliga omsättning på 40 miljarder euro kan nedströmsindustrin ta åt sig äran för ungefär 70 %.

Annons

De små och medelstora företagen som utgör lejonparten av denna nedströmsindustri kämpar redan inför hård – och ofta orättvis – konkurrens från utlandet, en fråga som upprepade gånger togs upp i panelen. Som den tyske parlamentsledamoten Reinhard Bütikofer noterade, "Kina följer inte reglerna. Det skrattar i våra ögon”.

Med tanke på att dessa små och medelstora företag dessutom är starkt beroende av import av obearbetad aluminium och att de verkar i en industri med låga marginaler där råvaror kan utgöra så mycket som hälften av kostnaden för att producera halvfabrikat, har tullarna kraftigt sjunkit nedströms konkurrenskraft.

I sina kommentarer på onsdagen fördömde Bertozzi det nuvarande tullsystemet som en "de facto subventionsmekanism" som gynnar en liten grupp primära aluminiumproducenter. Tariffsystemets karaktär innebär i praktiska termer att EU-användare och konsumenter inte kan få tillgång till obearbetad aluminium till tullfri prisnivå, eftersom marknadspremien för allt obearbetat aluminium som säljs i EU – oavsett ursprung – omfattar hela värdet av 6%-tariffen.

FACE meddelade att de lanserar en kampanj som kräver en total avstängning, eller nollställning, av tullarna på råaluminium. Utan ett sådant politiskt skifte, varnade föreningen, kan själva överlevnaden för EU:s nedströms aluminiumindustri vara i fara – en förlust som skulle vara en varningssignal för utsikterna till en bredare industriell renässans i Europa.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend