Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

#DairyMarket – Offentliga lager av skummjölkspulver är nu tomma

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vid den senaste anbudsförsäljningen såldes de återstående 162 ton skummjölkspulver av en total, ursprunglig mängd på 380,000 XNUMX ton i offentliga lager, vilket ledde till att de totala lager som köpts och förvaltas av kommissionen tömdes helt.

Agriculture and Rural Development Commissioner Phil Hogan said: “Today’s sale of the last remaining public stocks of skimmed milk powder closes a chapter. The disposal of the stock, without impacting on the price of skimmed milk powder, is a vindication of the Commission’s patience and prudent management of the whole process since 2015. The results of the Commission’s actions are higher prices and a stable market. Once again, the European Commission has shown its commitment and support to and solidarity with European farmers in times of crisis.

“It also illustrates the necessity and the efficiency of the Common Agricultural Policy’s instruments. The right tools acted as a vital safety net during a time of significant market disturbance and their appropriate and timely deployment has helped to secure the viability of [tens/hundreds] of thousands of European dairy farmers.”

Following the dairy market crisis that hit EU producers with lower prices in 2015-2016, the European Commission bought from 2015 to 2017 a total of 380,000 tonnes of skimmed milk powder (SMP) through public intervention. The objective was to stabilize the market and support farmers’ income. From the end of 2016, a process of monthly and later bi-monthly public tenders was opened by the Commission to carefully sell the products back into the market without disrupting it.

Två och ett halvt år sedan den första offentliga upphandlingen är de offentliga lagren nu tomma och mjölkpriset har ökat avsevärt från 26 cent per kilo sommaren 2016 till 34 cent per kilo i maj 2019. Alla detaljer i anbudsprocessen är fullt dokumenterade online i Milk Market Observatory-portalen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend