#ECForecast - "Växande molnad av externa faktorer" Summer 2019 Economic Forecast

| Juli 10, 2019

Den europeiska ekonomin fortsätter att vara uppenbarad av externa faktorer, inklusive globala handelsspänningar och geopolitisk osäkerhet. Tillverkningssektorn, som är mest utsatt för internationell handel, förväntas försämras under året. BNP-prognosen för EU är oförändrad vid 1.4% i 2019 och 1.6% i 2020.

Alltid angelägen om att vara optimistisk påpekar Europeiska kommissionen att den europeiska ekonomin är inställd för sjunde året i rad för tillväxt i 2019, med alla EU-länder som förväntar sig en viss tillväxt.

Tillväxten i euroområdet var starkare än väntat under årets första kvartal på grund av ett antal tillfälliga faktorer som milda vinterförhållanden och en återhämtning i bilförsäljningen. Det gynnades också av finanspolitiska åtgärder, vilket ökade hushållens disponibla inkomst i flera stater.
Euro Vice President Valdis Dombrovskis sa:
"Samtliga EU-ekonomier är fortfarande på väg att växa i år och nästa, även om den starka tillväxten i Central- och Östeuropa står i motsats till avmattningen i Tyskland och Italien. Elasticiteten i våra ekonomier testas av fortsatt produktionsbrist som härrör från handelsspänningar och politisk osäkerhet. På hemmamarknaden är en "no-deal" Brexit fortfarande en stor riskkälla. "
Ekonomiska och finansiella frågor, beskattning och tullkommissarie Pierre Moscovici sa:
"Den europeiska ekonomin fortsätter att expandera mot en svår global bakgrund. [...] Med tanke på de många riskerna för utsikterna, måste vi intensifiera ansträngningarna för att ytterligare stärka motståndskraften i våra ekonomier och euroområdet som helhet. "
Inhemsk efterfrågan, i synnerhet hushållens konsumtion, fortsätter att driva den ekonomiska tillväxten i Europa med hjälp av fortsatt styrka på arbetsmarknaden.
USA och Kina konfrontation
En utökad ekonomisk konfrontation mellan USA och Kina, tillsammans med den ökade osäkerheten kring USA: s handelspolitik, kan förlänga den nuvarande nedgången i global handel och tillverkning och påverka andra regioner och sektorer.
Brexit
För Förenade kungariket görs ett tekniskt antagande att prognoserna för 2019 och 2020 återigen bygger på en fortsatt status quo när det gäller handelsmönster mellan EU27 och Storbritannien. Kommissionen är angelägen om att klargöra att detta endast gäller för prognoser och att det inte har någon betydelse för framtida förhandlingar mellan EU och Förenade kungariket.

Catherine Feore

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Ekonomi, EU, EU, EU: s ekonomiska prognos, Europeiska kommissionen, Euroområdet, skisserat, Aktuell artikel

Kommentarer är stängda.