Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Von der Leyen efterlyser enighet för att få tillbaka Europa

publicerade

on

EU: s verkställande direktör ritade idag (16 september) en nykter bild av Europa som kämpar med en pandemi och dess djupaste lågkonjunktur i dess historia, men lade upp ambitiösa mål att göra 27-nationens block mer motståndskraftig och enad för att möta framtida kriser, skriver Foo Yun Chee och Robin Emmott.

I sin årliga tal om unionens tillstånd fördubblade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen de flaggskeppsmål som hon satte upp tillträdet i december förra året: brådskande åtgärder för att ta itu med klimatförändringarna och en digital revolution. Hon presenterade en plan för att minska Europeiska unionens växthusgasutsläpp med minst 55% från 1990 års nivåer fram till 2030, upp från ett befintligt mål på 40%, och lovade att använda gröna obligationer för att finansiera sina klimatmål.

”Det finns inget mer akut behov av acceleration än när det gäller vår bräckliga planets framtid”, sade den tidigare tyska regeringsministern till Europaparlamentet. "Medan mycket av världens aktivitet frös under avstängningar och avstängningar, fortsatte planeten att bli farligt varmare."

Von der Leyen efterlyste också större investeringar i teknik för att Europa skulle kunna konkurrera mer med Kina och USA och sade att EU skulle investera 20% av en ekonomisk återhämtningsfond på 750 miljarder euro i digitala projekt.

Tjänstemän sade att von der Leyen, långt ifrån att stödja de planer hon lade fram i början av sin period på grund av koronaviruskrisen, tror att de kommer att vara nyckeln till Europas långsiktiga ekonomiska och politiska överlevnad. EU har i flera år blivit buffat av kriser, från den finansiella nedbrytningen 2008 till fejder över migration och den långvariga sagan om Storbritanniens utträde ur blocket.

Solidariteten bland de 27 medlemsländerna slog dåligt när COVID-19-pandemin började, när länder vägrade att dela skyddande medicinsk utrustning med de värst drabbade och stängda gränserna utan samråd för att förhindra spridning av viruset. Blockets ledare stod också i flera månader över en gemensam plan för att rädda sina koronavirus-strukna ekonomier.

Men i juli enades de om en stimulansplan som banade väg för Europeiska kommissionen att samla in miljarder euro på kapitalmarknaderna för dem alla, en oöverträffad solidaritetshandling i nästan sju decennier av europeisk integration.

Von der Leyen sa till EU-församlingen att "detta är ögonblicket för Europa" att lita på varandra och stå tillsammans. "Momentet för Europa att leda vägen från denna bräcklighet mot en ny vitalitet," sa hon. "Jag säger detta för att vi under de senaste månaderna har återupptäckt värdet av det vi har gemensamt ... Vi förvandlade rädsla och splittring mellan medlemsstaterna till förtroende för vår union."

Vände sig till de oroliga samtalen med London om det framtida förhållandet mellan världens femte största ekonomi och största handelsblock, sade von der Leyen att varje dag som går minskar risken för att täta ett nytt handelsavtal. Hon betonade att både EU och Storbritannien förhandlade om och ratificerade deras Brexit-skilsmässeavtal och varnade Storbritannien, som har föreslagit ett lagförslag som skulle strida mot delar av pakten, att det "inte kan ändras, ignoreras eller inte tillämpas ensidigt".

"Det här är en fråga om lag, tillit och god tro ... Tillit är grunden för alla starka partnerskap", sa hon. Hon sa att EU-staterna måste vara snabbare i sin utrikespolitik för att stödja pro-demokratiprotester i Vitryssland eller stå upp mot Ryssland och Turkiet. "Varför är till och med enkla uttalanden om EU-värden försenade, urvattnade eller hållna som gisslan av andra motiv?" hon frågade. "När medlemsstaterna säger att Europa är för långsamt, säger jag till dem att vara modiga och äntligen gå till omröstning med kvalificerad majoritet", sa hon och hänvisade till blockeringar för att hitta enhällighet bland EU: s 27 stater.

Brexit

Tyskland uppmanar Storbritannien att "stoppa spelen", tiden tar slut för affären

publicerade

on

By

Tysklands Europaminister Michael Roth (avbildad) uppmanade Storbritannien tisdagen (22 september) att släppa planerna för ett lagförslag som skulle bryta landets skyldigheter gentemot Europeiska unionen enligt dess tillbakadragningsfördrag när tiden var ute för att klara ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien, skriver Jan Strupczewski.

Roth talade till reportrar inför ett möte med EU-ministrar i Bryssel, som ska förbereda ett toppmöte med EU-ledare senare i veckan, och sa att han var ”extremt orolig” över Londons planer på att anta ett lagförslag för den inre marknaden som skulle bryta mot internationell lag.

"Snälla, kära vänner i London, sluta spelen, tiden är ute, det vi verkligen behöver är en rättvis grund för ytterligare förhandlingar och vi är redo för det," sa Roth. Lagförslaget förväntas gå igenom parlamentets nedre kammare nästa vecka och har kastat samtal om ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU i kaos eftersom det undergräver Storbritanniens vilja att hedra internationella affärer.

”Det så kallade lagstiftningen om den inre marknaden oroar oss extremt eftersom det bryter mot de vägledande principerna i utträdesavtalet. Och det är helt oacceptabelt för oss, säger Roth.

Han sa att EU var "riktigt, riktigt besviken" över resultaten av handelsförhandlingarna, som har fastnat i frågan om EU: s fiskares tillgång till brittiska vatten, rättvis konkurrens mellan EU och brittiska företag och en mekanism för att lösa tvister i framtiden . Roth sa att EU-ministrar på tisdag skulle uttrycka sitt starka stöd för EU: s chef för Brexit-förhandlaren Michel Barnier och hans team och bekräfta ett starkt åtagande om en rättvis handel som bygger på förtroende och förtroende.

Fortsätt läsa

Brexit

Brexit - Europeiska kommissionen ger marknadsaktörerna 18 månader på sig att minska exponeringen för clearingverksamhet i Storbritannien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har idag (21 september) antagit ett tidsbegränsat beslut att ge finansmarknadsaktörerna 18 månader för att minska sin exponering mot centrala motparter i Storbritannien (CCP). Tidsfristen är det tydligaste tecknet på att EU avser att flytta "clearing" -verksamheten från London och in i euroområdet.

Flytten kommer att bli ett slag mot London, som är den nuvarande världsledaren när det gäller att rensa ett företag värt flera miljarder. London Clearing House (LCH) rensar nästan en biljon euro i euro i dagskontrakt och står för tre fjärdedelar av den globala marknaden. Clearing erbjuder ett sätt att förmedla mellan köpare och säljare, man tänker genom att ha en större clearingverksamhet så minskar transaktionskostnaderna. När Europeiska centralbanken i Frankfurt försökte insistera på att alla transaktioner i euro gjordes inom euroområdet utmanades detta framgångsrikt i EG-domstolen av George Osborne, då Storbritanniens finansminister.

Tidigare har Londonbörsen varnat för att upp till 83,000 XNUMX jobb kan gå förlorade om denna verksamhet flyttar någon annanstans. Det skulle också finnas spillover till andra områden som riskhantering och efterlevnad.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande direktör Valdis Dombrovskis (avbildad) sade: ”Clearinghus, eller CCP: er, spelar en systemisk roll i vårt finansiella system. Vi antar detta beslut för att skydda vår finansiella stabilitet, vilket är en av våra viktigaste prioriteringar. Detta tidsbegränsade beslut har en mycket praktisk motivering, eftersom det ger EU: s marknadsaktörer den tid de behöver för att minska sin alltför stora exponering för brittiska baserade centrala motparter, och EU: s centrala motparter tid att bygga upp sin clearingförmåga. Exponeringarna blir mer balanserade som ett resultat. Det är en fråga om finansiell stabilitet. ”

Bakgrund

En central motpart är en enhet som minskar systemrisken och ökar den finansiella stabiliteten genom att stå mellan de två motparterna i ett derivatkontrakt (dvs. agera som köpare till säljaren och säljare till köparen av risk). En central motpart har som huvudsyfte att hantera risken som kan uppstå om någon av motparterna inte handlar om affären. Central clearing är nyckeln till finansiell stabilitet genom att minska kreditrisken för finansiella företag, minska smittrisker inom den finansiella sektorn och öka marknadens transparens.

EU: s finansiella systems starka beroende av tjänster som tillhandahålls av brittiska centrala motparter väcker viktiga frågor relaterade till finansiell stabilitet och kräver en minskning av EU: s exponeringar mot dessa infrastrukturer. Följaktligen uppmuntras industrin att arbeta tillsammans för att utveckla strategier som kommer att minska deras beroende av brittiska centrala motparter som är systemviktiga för unionen. Den 1 januari 2021 lämnar Storbritannien den inre marknaden.

Dagens tillfälliga likvärdighetsbeslut syftar till att skydda den finansiella stabiliteten i EU och ge marknadsaktörerna den tid som krävs för att minska deras exponering för brittiska centrala motparter. På grundval av en analys som gjordes med Europeiska centralbanken, den gemensamma resolutionsnämnden och de europeiska tillsynsmyndigheterna identifierade kommissionen att risker för finansiell stabilitet kan uppstå inom området central clearing av derivat genom centrala motparter som är etablerade i Storbritannien (brittiska motparter) ) om det skulle uppstå en plötslig störning i de tjänster de erbjuder till EU: s marknadsaktörer.

Detta behandlades i kommissionens meddelande av den 9 juli 2020, där marknadsaktörerna rekommenderades att förbereda sig för alla scenarier, inklusive där det inte kommer att finnas något ytterligare likvärdighetsbeslut på detta område.

Fortsätt läsa

Brexit

EU: s Barnier hoppas fortfarande på att handelsavtal med Storbritannien är möjligt, säger källor

publicerade

on

By

Europeiska unionens Brexit-förhandlare berättade för blockets 27 nationella sändebud till Bryssel att han fortfarande hoppades att det var möjligt med ett handelsavtal med Storbritannien och betonade att de kommande dagarna skulle vara avgörande, sa diplomatiska källor med blocket till Reuters, skriva och

Michel Barnier talade till sammankomsten på onsdagen (16 september) och de tre källorna deltog antingen i diskussionen bakom stängda dörrar eller informerades om dess innehåll.

"Barnier tror fortfarande att en överenskommelse är möjlig även om de närmaste dagarna är nyckeln", sade en av EU: s diplomatiska källor.

En andra diplomat, frågade vad Barnier sa på onsdagen och om det fortfarande fanns en chans för ett nytt avtal med Storbritannien, sade: "Förhoppningen finns kvar."

Den första källan sa att de preliminära eftergifter som Förenade kungariket erbjöd för fiske - en viktig oenighet som hittills har förhindrat en överenskommelse om ett nytt handelsavtal mellan EU och Storbritannien från 2021 - var "en glimt av hopp".

Reuters rapporterade uteslutande på tisdag (15 september) att Storbritannien har flyttat för att bryta dödläget trots att London offentligt har hotat att bryta mot villkoren i sitt tidigare skilsmässoavtal med blocket.

En tredje källa, en ledande EU-diplomat, bekräftade Storbritanniens erbjudande men betonade att det inte gick tillräckligt långt för att blocket skulle acceptera.

Brexit-samtalen gick ut i ny oro denna månad över premiärminister Boris Johnsons planer på att anta nya inhemska lagar som skulle undergräva Londons tidigare EU-skilsmässeavtal, som också syftar till att skydda freden på ön Irland.

USA: s demokratiska presidentkandidat Joe Biden varnade Storbritannien för att de måste hedra det nordirska fredsavtalet eftersom det extraherar sig från EU, annars skulle det inte finnas något amerikanskt handelsavtal för Storbritannien.

Den tredje EU-källan, som talade under anonymitet, sade att blocket skulle ta en styvare linje för att kräva en solid tvistlösningsmekanism i alla nya brittiska handelsavtal om Johnson skulle gå vidare med propositionen om den inre marknaden.

”Det råder oro över vad Storbritannien gör, men Barnier har betonat att han kommer att fortsätta förhandla fram till sin sista andedräkt,” sade en fjärde EU-diplomat och betonade blockets försiktighet att tilldelas skulden om den oroliga processen så småningom skulle misslyckas.

På frågan om en uppskattning från Societe Generale-banken, som satte 80% sannolikheten för den mest skadliga ekonomiska splittringen i slutet av året utan en ny affär för att driva handels- och affärsförbindelser mellan EU och Storbritannien, sa personen:

"Jag skulle lägga det runt samma märke."

Barnier ska träffa sin motsvarighet i Storbritannien, David Frost, runt 1400 GMT i Bryssel på torsdag.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend