Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Brexit: Barnier säger att det finns goda utsikter för en affär

publicerade

on

Europeiska rådet för regeringschefer uppdaterades idag (15 oktober) om EU / UK-förhandlingar om Storbritanniens framtida förhållande till EU. Medan vissa framsteg noterades betonade EU att det ville ha en överenskommelse, men inte till något pris.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel gav först sin ursäkt för frånvaron av Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som har tvingats självisolera på grund av sin kontakt med en medlem av hennes team som har testat positivt för COVID. 

Ett avtal - men inte till något pris

Michel sa att EU var enat och fast beslutet att nå en överenskommelse, men en överenskommelse måste baseras på EU: s mandat, särskilt när det gäller lika villkor, styrning och fiske. Han gav exemplet att acceptera bilar från Storbritannien utan jämförbara standarder och med risken för enorma subventioner, samtidigt som han erbjuder Storbritannien inga tariffer och inga kvoter. Han sa att detta skulle riskera hundratusentals europeiska jobb. Han uppmanade Storbritannien att göra nödvändiga drag.

Uttagsavtalet måste genomföras "punkt"

Om utträdesavtalet sa Michel att EU förväntade sig att det skulle genomföras fullt ut: "punkt", han sa att detta var en fråga om internationell trovärdighet för Storbritannien. 

En rättvis affär

EU: s chefsförhandlare Michel Barnier sa att han var fast besluten att nå en rättvis affär med Storbritannien: ”Vi kommer att göra allt vi kan, men inte till något pris.” Han räknar med intensiva diskussioner under de närmaste veckorna men sade att EU: s ståndpunkt hade varit kristallklar från första dagen av förhandlingarna. Om du vill ha tillgång till vår marknad med 450 miljoner människor måste det finnas lika villkor och det måste finnas fri och rättvis konkurrens. 

'Bra utsikter för en affär'

Barnier sa att han kunde rapportera om verkliga framsteg till Europeiska rådet men att det förblev tre ämnesområden där klyftan är för stor just nu. Barnier tillade att även om det fanns goda utsikter för en affär kunde det inte göras utan framsteg i de tre utestående frågorna. Barnier siktar på ett avtal i slutet av oktober. 

På frågan om vad EU ville ha när det gäller garantier, sa Barnier att han skulle vilja se exakta principer förankrade i fördragsform. Förenade kungariket skulle också behöva försäkra sig om inhemsk efterlevnad, vem som skulle göra verkställigheten och hur skulle de hålla EU varnat. En annan kritisk del kommer att vara en tvistlösningsmekanism som gör det möjligt för båda parter att vidta ensidiga åtgärder om det behövs. 

Storbritannien svar

Medan presskonferensen i Bryssel närmade sig slutet, avfyrade en till synes irriterad Lord Frost - Barniers motsatta nummer i förhandlingarna en serie tweets och klagade över att Europeiska rådet hade tagit bort ordet "intensivt" från sina slutsatser.

Brexit

EU säger till Brexit-förhandlare: Låt inte tidsfristen tvinga dålig handel

publicerade

on

Europeiska unionens främsta Brexit-förhandlare berättade för medlemsländernas sändebud på onsdagen (2 december) att förhandlingarna om ett handelsavtal med Storbritannien nådde "ett make-or-break-ögonblick", och de uppmanade honom att inte skyndas till ett otillfredsställande avtal, skriva .

Fyra diplomater berättade för Reuters efter en genomgång av Michel Barnier att samtalen förblev hakade - som de har varit i flera månader - om fiskerättigheter i brittiska vatten, vilket garanterar rättvis konkurrensgarantier och sätt att lösa framtida tvister.

"Han sa att de kommande dagarna kommer att vara avgörande", sade en senior EU-diplomat som deltog i informationssamtalet, drygt fyra veckor före slutet av året för en överenskommelse för att undvika vad som kan vara en ekonomiskt skadlig skilsmässa.

På tal under anonymitet sa diplomaten att Barnier inte angav ett datum för vilket ett avtal måste uppnås, men det kommer att behövas tid för alla 27 medlemsländer och Europaparlamentet att godkänna det före den 31 december.

"Snabba framsteg är avgörande", säger David McAllister, som är ordförande för en Brexit-grupp i Europaparlamentet, på Twitter. "En överenskommelse måste nås inom mycket få dagar om (Europeiska) rådet och parlamentet ska slutföra sina respektive förfaranden före övergångsperiodens slut."

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari efter 47 års medlemskap men gick sedan in i en övergångsperiod under vilken EU-lagar gäller till slutet av detta år för att ge medborgare och företag tid att anpassa sig.

EU-regler för den inre marknaden och EU: s tullunion gäller inte Storbritannien från och med 1 januari.

Underlåtenhet att uppnå en handelsavtal skulle snärla gränser, skrämma finansmarknaderna och störa känsliga försörjningskedjor som sträcker sig över Europa och bortom, precis som länderna kämpar med COVID-19-pandemin.

En annan senior EU-diplomat sa att flera medlemsstater hellre skulle se förhandlingarna fortsätta efter slutet av övergångsfasen även om det innebär en kort "no deal" -period.

”Vi måste fortsätta förhandla så länge det behövs. Vi kan inte offra långsiktiga intressen på grund av kortsiktiga tidtabelfrågor, sade sändebudet efter Barniers genomgång.

”Det finns en oro för att det på grund av detta tidspress är en frestelse att rusa. Vi sa till honom: gör inte det. ”

Den första diplomaten sa att det inte fanns någon diskussion vid mötet med ambassadörerna om förhandlingarna över den 31 december.

En brittisk regeringstjänsteman sa att London inte skulle gå med på att förlänga övergångsperioden med EU, och Storbritannien har upprepade gånger uteslutit varje förlängning av samtalen till nästa år. London anklagar EU för återvändsgränden vid samtalen.

En tredje EU-diplomat sa att det fortfarande var oklart om förhandlare kunde överbrygga luckorna i de tre huvudsakliga stickpunkterna, men vissa medlemsstater blev "lite nervösa".

Fortsätt läsa

Brexit

EU: s Barnier säger att kommande lagstiftning i Storbritannien kan driva Brexit-samtal i kris - RTE

publicerade

on

EU: s chefsförhandlare Michel Barnier sa till ambassadörerna att Brexit-samtalen skulle pressas in i kris om den brittiska lagstiftningen som förväntas nästa vecka innehåller klausuler som skulle bryta mot det befintliga utträdesavtalet, rapporterade RTE onsdag (2 december). skriver William James.

”EU: s chefsförhandlare Michel Barnier har sagt till EU-ambassadörer att om den brittiska finanspropositionen, som förväntas nästa vecka, innehåller klausuler som bryter mot internationell lag [dvs. bryter mot NI-protokollet] så kommer Brexit-samtalen att vara" i kris "och det kommer att vara en uppdelning i förtroendet, säger RTE: s Europa-redaktör Tony Connelly på Twitter med hänvisning till två namnlösa källor.

Fortsätt läsa

Brexit

EU och Storbritannien närmar sig snabbt eller gör en stund i handelssamtal - EU-diplomat

publicerade

on

By

Storbritannien och Europeiska unionen närmar sig snabbt ett avgörande ögonblick i samtal om ett handelsavtal och det är inte klart om en överenskommelse kan nås på grund av skillnader i tre huvudfrågor, sa en EU-diplomat idag (2 december) skriver Jan Strupczewski och John Chalmers.

EU och Storbritannien förhandlar om ett handelsavtal som skulle reglera deras affärsförhållande från nästa år, efter slutet av Storbritanniens övergångsperiod efter dess utträde ur EU.

Men förhandlare kan inte övervinna skillnader i fiske, statligt stöd till företag och framtida tvistlösning.

”Vi närmar oss snabbt ett märke eller ett ögonblick i Brexit-samtalen. Intensiva förhandlingar fortsätter i London. Från och med i morse är det fortfarande oklart om förhandlare kan överbrygga luckorna i frågor som jämställdhet, styrning och fiske, sade EU-diplomaterna.

”När vi går in i slutspelet för Brexit-förhandlingarna blir vissa medlemsstater lite nervösa. Så detta var mestadels en övning för att lugna nerverna i Paris och på andra håll och för att försäkra medlemsländerna att teamet Barnier kommer att fortsätta att försvara EU: s kärnintressen, inklusive fisket, säger diplomaten.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend