Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

”Att höja klimatmålet till 55% fram till 2030 är en viktig signal, det är en viktig åtgärd” Löfven

publicerade

on

Före dagens (15 oktober) utfärdade Europeiska rådet elva EU-länder ett gemensamt uttalande som uppmanar EU att öka sitt klimatmål 2030. Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Lettland, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien och Sverige hävdar att för att nå ett klimatneutralt EU 2050 måste klimatmålet 2030 höjas till "minst 55 procent" detta år. Det ökade målet bör ingå i EU: s uppdaterade nationellt bestämda bidrag som ska överlämnas till UNFCCC före slutet av detta år och följas upp av lagstiftningsförslag till juni 2021 för att uppfylla målet. 

De elva regeringscheferna tror att det nya långsiktiga budget- och återhämtningspaketet med klimatintegreringsmålet på minst 30 procent och principen "gör ingen skada" säkerställer EU: s ekonomiska bidrag för att uppnå vårt ökade klimatmål 2030 på ett socialt inkluderande sätt , möjliggör en rättvis övergång. 

Flytten motstods av vissa stater som redan har svårt att få energiövergången. Andrej Babiš, Tjeckiens premiärminister, sa att Tjeckien inte skulle kunna nå 55% -målet. Babiš skulle vara villig att registrera sig till ett genomsnitt på 55% för EU som helhet. 

Europeiska rådet enades om att återkomma till ärendet i december. 

 

EU

Kazakstans Kairat Abdrakhmanov utsåg OSSE: s högkommissionär för nationella minoriteter

publicerade

on

Kairat Abdrakhmanov. Fotokredit: Kazakiska utrikesministeriet

Kazaksk diplomat och Kazakstans ambassadör i Sverige och Danmark Kairat Abdrakhmanov (avbildad) utnämndes till högkommissionär för nationella minoriteter (HCNM) vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), sade den kazakiska utrikesministern Mukhtar Tileuberdi vid en pressmöte idag (4 december), skriver Assel Satubaldina.

Beslutet fattades under OSSE: s utrikesministerråds 27: e möte som ägde rum online 3-4 december.

Abdrakhmanovs kandidatur lämnades in av Kazakstan och "välkomnades positivt av alla OSSE-medlemmar", sade ministern, som enligt honom intygar Kazakstans ökande roll och inflytande på den internationella arenan liksom de politiska reformer som genomförts av Kazakstas president Kassym -Jomart Tokayev. Kazakstans ordförandeskap i OSSE med 57 länder 2010 fungerade också som en positiv faktor.

Abdrakhmanov är en veteran kazakisk diplomat. Han tog examen från Al Farabi Kazakh National University och var tidigare Kazakstas utrikesminister, Kazakstans ständiga representant vid OSSE och FN, Kazakstans ambassadör i Österrike och Israel.

Tjänsten som högkommissionär för nationella minoriteter är en av OSSE: s nyckelpositioner för att identifiera och ta itu med situationer när det gäller spänningar som involverar nationella minoriteter, vilket kan ge upphov till en konflikt mellan OSSE: s medlemsstater. Kommissionären besöker personligen representanter för regeringar och minoriteter och analyserar de aktuella hoten mot stabiliteten i OSSE-regionen.

Högkommissionären väljs vart tredje år och Abdrakhmanov ersatte den italienska diplomaten Lamberto Zannier, vars treåriga mandatperiod slutade 18 juli i år.

Abdrakhmanov blir utnämnd till OSSE: s högkommissionär och måste avstå från sin position som Kazakstans ambassadör i Sverige och Danmark för att "säkerställa objektivitet och opartiskhet."

”Som ni vet har 2020 varit oroligt för OSSE, eftersom organisationens ledande befattningar under de senaste månaderna var lediga. I juli avstod alla fyra sina mandat. Vi tror att det var en institutionell kris. Men en lösning hittades idag och konsensus uppnåddes om nyckelpositioner, säger Tileuberdi och noterade att ingen diplomat från Commonwealth of Independent States och Central Asia tidigare har utsetts till en sådan högnivåposition.

Under mötet fattades beslutet även om OSSE: s generalsekreterare, särskild representant för mediefriheten och chef för byrån för val och mänskliga rättigheter. De fyra toppositionerna inom organisationen förblev lediga sedan juli.

”Vårt land kommer att fortsätta arbeta i nära samarbete med Sveriges ordförandeskap vid OSSE”, avslutade ministern.

Fortsätt läsa

EU

6.1 miljarder euro för hållbart fiske och skydd av fiskesamhällen 

publicerade

on

Idag (4 december) nådde EU: s lagstiftare en preliminär överenskommelse om hur EU-länderna kommer att kunna spendera medel avsatta till fiske och vattenbruk 2021-2027.

Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EMFAF) för perioden 2021-2027 uppgår till 6.1 miljarder euro (6.108 miljarder euro i löpande priser). 5.3 miljarder euro kommer att avsättas för förvaltning av fiske, vattenbruk och fiskeflottor, medan det återstående beloppet kommer att täcka åtgärder som vetenskaplig rådgivning, kontroller och kontroller, marknadsinformation, sjöövervakning och säkerhet.

Medlemsstaterna måste spendera minst 15% av pengarna på effektiv fiskekontroll och efterlevnad, inklusive kamp mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske. I linje med Green Deal kommer åtgärder inom fonden att bidra till det övergripande budgetmålet att avsätta 30% av medlen till klimatåtgärder.

Ersättning för fiskare

Om fiskarnas aktiviteter upphör permanent kan de stödjas för att skrota eller avveckla ett fartyg. För att få ersättning tas motsvarande fiskekapacitet permanent ut ur EU: s fiskeflottaregister och stödmottagaren får inte registrera något fiskefartyg inom fem år efter att ha fått stöd.

Om fiskeverksamheten upphör tillfälligt kan fiskare beviljas kompensation under högst 12 månader per fartyg eller per fiskare under programperioden.

Särskilda behov för småskaligt kustfiske och unga fiskare

Medlemsstaterna kommer att behöva ta hänsyn till de specifika behoven för småskaligt kustfiske, inklusive förenkla administrativa krav. Det första förvärvet av ett fiskefartyg eller delvis ägande (på minst 33%) kan också finansieras om fiskaren inte är mer än 40 år och har arbetat i minst fem år som fiskare eller har förvärvat motsvarande kvalifikation. Fiskare kan köpa småskaliga kustfartyg (total längd mindre än 12 meter) som har registrerats i tre år eller fartyg upp till 24 meter som har registrerats i fem år.

Småskaliga fartyg kan också få stöd för att byta ut eller modernisera motorer om den nya eller moderniserade motorn inte har mer effekt i kW än den för sin nuvarande motor.

Förbättra säkerhet, arbetsförhållanden och energieffektivitet

Ett fiskefartyg som inte är längre än 24 meter och äldre än 10 år kan öka sitt bruttotonnage om detta resulterar i betydande förbättringar, såsom renovering av boende och andra faciliteter för besättningens välbefinnande, bättre brandförebyggande ombord och säkerhetssystem, ökad energieffektivitet eller lägre koldioxidutsläpp.

Andra viktiga åtgärder

- Motorer kan bytas ut eller moderniseras under strikta villkor: för fartyg mellan 12 och 24 meter och minst fem år gamla får den nya eller moderniserade motorn inte ha mer effekt i kW och en minskning med 20% koldioxidutsläpp måste säkerställas. fiskekapaciteten som dras tillbaka på grund av motorbyte eller modernisering kan inte ersättas.

- Fokusera på yttersta randområdena: medlemsstaterna kommer att behöva utarbeta en handlingsplan för var och en av deras yttersta randområden; specifika budgetanslag planeras.

- Stöd kan också beviljas för lagring av fiskeriprodukter i exceptionella händelser som genererar en betydande störning av marknaderna.

Föredragande Gabriel Mato (EPP, ES) sa: ”Vi nådde en balanserad överenskommelse om den framtida Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. En fond som skulle göra det möjligt för EU: s flotta att fiska och odla bättre, inte att fiska mer. En fond som gör det möjligt för sektorn att investera i arbetarnas säkerhet och välbefinnande och miljöeffektiva motorer och fartyg. Och en fond som möjliggör förnyelse av generationen, samtidigt som man undviker överkapacitet och överfiske. Fiske- och vattenbrukssektorn och hela värdekedjan för fisk och skaldjur behöver stöd nu mer än någonsin för att möta nuvarande och framtida utmaningar. ”

Nästa steg

Nu förväntas parlamentet och rådet godkänna avtalet. Bestämmelserna i förordningen kommer sedan att tillämpas från och med den 1 januari 2021.

Bakgrund

Förslaget från Europeiska havs- och fiskerifonden publicerades av kommissionen i juni 2018 och hänvisar till den fleråriga finansieringsramen 2021--2027. Den tidigare EHFF-budgeten för åren 2014 till 2020 uppgick till 6.4 miljarder euro.

Mer 

Fortsätt läsa

EU

EU: s budget 2021: Stöd till återhämtningen 

publicerade

on

Ledamöter har kämpat för och fått bättre stöd för viktiga EU-program som skapar arbetstillfällen, tacklat nedfallet från COVID-19-pandemin och ökat klimatåtgärden.

I dag (4 december) nådde förhandlarna från Europaparlamentet och rådet en gemensam överenskommelse om EU: s budget 2021.

De preliminära siffrorna är 164.3 miljarder euro i åtagandebemyndiganden och 166.1 miljarder euro i betalningsbemyndiganden. Detaljerade siffror kommer att finnas tillgängliga senare.

För ett mer konkurrenskraftigt Europa, skapa jobb och investera i EU: s framtid

Parlamentsledamöterna lyckades utöver kommissionens ursprungliga budgetförslag förstärka program som de ansåg vara nycklar för att öka tillväxt och sysselsättning, vilket återspeglar allmänt överenskomna EU-prioriteringar, nämligen det digitala Europa (+25.7 miljoner) och Connecting Europe Facility (CEF) för transportinfrastruktur (+ 60.3 miljoner euro).

Stärka respekten för Europas värderingar och öka klimatåtgärden

Som en kompletterande ansträngning för att bekämpa klimatförändringarna syftar förstärkningarna från EP för Life-programmet (+ 42 miljoner euro) från första början till att nå målet om 30% av de klimatrelaterade utgifterna i EU: s budget för 2021 Period -2027.

Programmet Rättigheter och värderingar kommer att få ytterligare 6.6 miljoner euro, och Europeiska åklagarmyndigheten (EPPO), ett oberoende unionsorgan som syftar till att bekämpa brott mot unionsbudgeten kommer att dra nytta av ytterligare 7.3 miljoner euro.

Toppfunktioner för MFF: stöd för unga, EU: s forskning och hälso- och sjukvård

Andra förstärkningar för 2021 speglar tillägg till utvalda viktiga EU-program Parlamentet erhöll i hantera rådet om nästa långsiktiga EU-budget 2021-2027.

Detta är fallet för Erasmus + (+ 175.1 miljoner euro), Horizon Europe (forskningsprogram, + 20 miljoner euro) och EU4Health-programmet, EU: s svar på COVID-19, med ytterligare 74.3 miljoner euro. EU4Health kommer att stödja sjukvårdspersonal, patienter och hälsosystem. På samma sätt har åtagandebemyndigandena för humanitärt bistånd ökat med 25 miljoner euro och för att stödja EU: s södra grannskap med 10.2 miljoner euro.

”Jag är glad att vi kunde nå en snabb överenskommelse i de europeiska medborgarnas intresse under dessa utmanande tider. Eftersom några av de framtidsinriktade programmen kom överens om i fleråriga ramar för bara några veckor sedan, fick vi budgetökningar för andra program med bevisat europeiskt mervärde. Dessa extrainvesteringar i till exempel de transeuropeiska transportnäten och det digitala Europa svarar alla på verkliga behov och är i linje med EU-medborgarnas förväntningar ”, säger budgetutskottets ordförande Johan van Overtveldt (ECR, BE).

”Parlamentet och rådet nådde i dag en överenskommelse om EU: s budget 2021. 164 miljarder euro för att skydda medborgarna, minska den omedelbara effekten av krisen och förbereda sig för en mer välmående, balanserad och hållbar framtid. Under de sista två dagarna av förhandlingarna säkrade parlamentet ytterligare 183 miljoner euro för sina prioriteringar: hälsa, klimat och sysselsättning. Med tanke på den mycket styva ramen är detta ett bra resultat. Inför regeringar som inte var villiga att ge upp en cent, gjorde parlamentet sitt yttersta och fick ytterligare höjningar. Men med all samvete vet vi alla att denna budget inte är upp till uppgiften. Det var det maximala som kunde uppnås med tanke på den fleråriga budgeten som förhandlades fram med statschefer som beslutade enhälligt.

"Men den goda nyheten är att det finns en lösning som kan mobilisera mer än 50 miljarder euro per år för hälsa, klimat och sysselsättning, och som inte kommer att blockeras av enhällighetsregeln: att beskatta spekulation genom att starta om det befintliga förstärkta samarbetet om detta ämne. Jag uppmanar ledarna för dessa banbrytande länder att börja med Merkel och Macron att utan dröjsmål börja arbeta med denna skatt ”, sade huvudföredraganden (kommissionens avsnitt) Pierre Larrouturou (S&D, FR).

"Tack vare Europaparlamentets enade ställning har vi nått en mycket bra politisk överenskommelse om EU: s institutioners budget 2021, trots ett svårt krissammanhang. Min oro under alla dessa förhandlingar var att se till att alla institutioner i Unionen, dvs. domstolen, revisionsrätten, Europeiska ombudsmannen, Regionkommittén, Ekonomiska och sociala kommittén, Europeiska datatillsynsmannen, ..., har tillräckliga resurser och personal för att de ska kunna fullgöra sina uppdrag så bra som möjligt och att fungera optimalt. Detta möjliggjordes efter vårt åtagande att spara pengar i samband med förändringarna i vår verksamhet under COVID-19-pandemin ", sade föredraganden för de andra sektionerna, Oliver Chastel (FÖRNY, BE).

Nästa steg

I avsaknad av en överenskommelse i rådet om EU: s långsiktiga budget (flerårig budgetram 2021--2027) har de två delarna av EU: s budgetmyndighet, parlamentet och rådet, inte formaliserat sin uppgörelse. När den fleråriga budgetramen har antagits kommer kommissionen att föreslå innehållet i avtalet som andra budgetförslag.

När rådet formellt har antagit kompromissen i form av detta andra budgetförslag kommer den att läggas fram för godkännande för budgetutskottet och sedan rösta om det i kammaren i Europaparlamentet och undertecknas i lag av dess ordförande.

Mer 

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend