Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Affären om förbindelserna mellan EU och Storbritannien ”får inte äventyra EU: s värden”

publicerade

on

I en debatt den 21 oktober betonade ledamöterna behovet av att nå en överenskommelse om framtida förbindelser mellan EU och Storbritannien som inte äventyrar EU: s intressen och värderingar.

I sin rapportering till parlamentet om resultatet av toppmötet den 15-16 oktober sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel att EU välkomnar ett nära förhållande med Storbritannien, men inte i ett scenario där Storbritannien vill ha tillgång till den inre marknaden och samtidigt avviker från EU: s standarder och förordningar. "Du kan inte få din tårta och äta den", sa han.

Chief Brexit-förhandlare Michel Barnier sa att EU kommer att fortsätta att driva en överenskommelse som är ömsesidigt fördelaktig. "Europeiska unionens inställning till dessa förhandlingar har inte på något sätt förskjutits och kommer inte att förändras, inte fram till den allra sista dagen och inte ens då. Vi kommer att förbli lugna, konstruktiva och respektfulla, men vi kommer också att vara fasta och beslutsamma när det kommer att försvara principerna och intressena för vart och ett av EU-länderna och för EU självt. "

Uttagsavtalet måste respekteras till fullo

Ledamöterna betonade vikten av att nå en överenskommelse utan att äventyra EU: s intressen och värderingar. Iratxe García Pérez (S&D, Spain) said that an agreement should not be reached at all costs: “Mr Barnier, you have the support of the S&D family in your final efforts to achieve the best possible relations with the UK. However, let’s not do it at the cost of sacrificing, for example, the internal market. We shouldn’t accept distorted state aid or social and environmental dumping.”

Ska Keller (De gröna / EFA) instämde. Trots att det fanns lite tid att nå en överenskommelse eftersom den brittiska regeringen har beslutat att inte begära en förlängning av Brexit-övergångsperioden, "kan vi inte acceptera en affär som skulle äventyra den inre marknaden, sociala rättigheter eller miljöstandarder", sa hon.

Dacian Cioloş (Förnya Europa, Rumänien) sa att framtiden för förbindelserna mellan EU och Storbritannien har nått en "kritisk punkt" och uppmanade Storbritannien att sluta använda "fördröjningstaktik". EU vill ha och behöver ett starkt partnerskap med Storbritannien, men för att det ska kunna ske måste Storbritannien vara "en seriös partner", sa han. "Vi kommer inte att ratificera någon handelsavtal så länge utträdesavtalet inte respekteras till fullo, särskilt protokollet om Nordirland."

Derk Jan Eppink (ECR, Nederländerna) fokuserade på fiskeindustrins situation i händelse av ett Brexit utan avtal. "När det gäller fiske tror jag att de två sidornas positioner är särskilt avlägsna." Om det inte finns någon överenskommelse måste bilaterala förhandlingar vara möjliga, särskilt för små länder med en betydande fiskesektor, sade han.

Nicolas Bay (ID, Frankrike) ansåg att en no-deal Brexit skulle vara mycket värre för EU än för Storbritannien. ”Bryssels ståndpunkt har alltid varit att straffa det brittiska folket” för deras beslut att lämna, sade han.

Återhämtningsplan för COVID-19

Ledamöter diskuterade också andra frågor som EU-ledare tagit upp under toppmötet 15-16 oktober, inklusive pandemin och långsiktig budget.

"Utvecklingen under de senaste dagarna har visat att koronakrisen inte är en kortsiktig kris", sade Siegfried Mureşan (EPP, Rumänien), och upprepar sin grupps åtagande att snabbt godkänna EU: s långsiktiga budget och återvinningsfond för att säkerställa att de kan vara på plats den 1 januari 2021.

Allvaret i Covid-19-krisen gör en mer ambitiös EU-budget nödvändig för att skydda folkhälsan, samhället och ekonomin. Dimitris Papadimoulis (GUE / NGL, Grekland) sa. "Sluta mobba Europaparlamentet genom att anklaga oss, genom falska nyheter, för att vara de som blockerar ett avtal. För att få ett avtal måste rådet gå mot parlamentets ståndpunkt."

Brexit

Handelssamtal mellan Storbritannien och EU vid "mycket svår punkt", säger premiärministerns talesman

publicerade

on

By

Brittiska och EU: s handelssamtal är vid en "mycket svår punkt", sade en talesman för premiärminister Boris Johnson idag (4 december) och betonade att tiden var slut och att varje avtal måste respektera brittisk suveränitet. skriva Elizabeth Piper och William James.

Samtalen i London pågick fram till kl. 11 på torsdagen efter att de snubblat när den brittiska sidan anklagade Europeiska unionen för att ställa nya krav på samtalen, en avgift som förnekades av blocket som beskrev avgiften som snurr för att extrahera fler eftergifter.

Förhandlingsteamet har i flera veckor inte kunnat minska klyftorna i de svåraste frågorna, inklusive fiske och rättvis konkurrensgarantier, och talesmannen sade att ytterligare samtal under helgen var "beroende" av vad som hände på fredag.

”Vi är fast beslutna att arbeta hårt för att försöka nå en överenskommelse med EU. Samtalen pågår. Det finns fortfarande några problem att lösa. Tiden är mycket knapp och vi är vid en mycket svår punkt i samtalen, sade talesmannen till journalister.

"Det som är säkert är att vi inte kommer att kunna komma överens om en överenskommelse som inte respekterar våra grundläggande principer om suveränitet och att ta tillbaka kontrollen."

Några EU-tjänstemän har sagt att de förväntar sig att en överenskommelse kommer att komma över helgen, men på frågan om samtalen skulle fortsätta på lördag och söndag (5-6 december) sa talesmannen: ”Det här är liveförhandlingar så jag kan inte ge dig en uppdatering om vad som händer under helgen eftersom detta är beroende av framstegen i samtalen idag. ”

Fortsätt läsa

Brexit

Storbritannien hänger hårt på suveränitet när Brexit-handeln talar nära klimax

publicerade

on

EU: s tjänstemän sa i dag (4 december) att en handelsavtal efter Brexit äntligen kunde uppnås i helgen, men London insisterade på att förhandlingarna fortfarande var "mycket svåra" och det var fast beslutet att "ta tillbaka kontrollen" från det block det lämnade 10 månader sedan, skriva och

Med mindre än fyra veckor kvar tills Storbritannien äntligen lämnar EU: s omlopp den 31 december sa en EU-tjänsteman till Reuters att en överenskommelse var "överhängande" och en annan föreslog att det var dagar kvar.

Storbritannien lät dock en mindre optimistisk anmärkning efter att samtal i London hakade sent på torsdagen (3 december).

”Det finns fortfarande några problem att lösa. Tiden är mycket knapp, och vi är vid en mycket svår punkt i samtalen, säger en talesman för den brittiska premiärministern Boris Johnson till journalister.

"Det som är säkert är att vi inte kommer att kunna komma överens om en överenskommelse som inte respekterar våra grundläggande principer om suveränitet och att ta tillbaka kontrollen."

I slutändan kommer Johnson - ansiktet på Brexit-folkomröstningskampanjen 2016 som nu brottas med Europas högsta officiella COVID-19-dödsantal - att avgöra om han och Storbritannien skulle vara bättre på att göra kompromisser eller gå bort.

I flera veckor har EU: s chefsförhandlare Michel Barnier och hans brittiska motsvarighet David Frost diskuterat fiske, statligt stöd och hur man kan lösa framtida tvister så att ett övergripande avtal som styr nästan 1 biljon dollar i årlig handel kan fortsätta.

EU utmanade Storbritannien att besluta vilken framtid det vill för sig själv utanför blockets inre marknad och tullunion efter 47 år som medlem i unionen.

"Den verkliga frågan är - vilket politiskt, ekonomiskt, socialt projekt vill de ha för sin egen framtid?" Sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel. "Och det här är en fråga för den brittiska regeringen och för det brittiska folket."

När investerare försökte förstå från motstridande retorik, oavsett om samtalen var nära mållinjen eller i allvarliga problem, steg en mätning av hur flyktigt pundet förväntas vara under nästa vecka till sin högsta nivå sedan mars.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari men har sedan dess haft en övergångsperiod enligt vilken reglerna för handel, resor och affärer är oförändrade. Från slutet av året kommer det att behandlas av Bryssel som ett tredjeland.

Om de båda sidorna misslyckas med att nå en överenskommelse kommer den femåriga Brexit-skilsmässan att sluta i oordning precis som Europa brottas med de stora ekonomiska kostnaderna för COVID-19-utbrottet.

En no-deal exit är mardrömsscenariot för företag och investerare, som säger att det skulle snarka gränser, skrämma finansmarknaderna och så kaos genom försörjningskedjor som sträcker sig över hela Europa och bortom.

En brittisk regeringskälla sa att EU hade avbrutit samtalen sent på torsdagen genom att försöka tvinga fram ytterligare eftergifter.

”Vid den elfte timmen tar EU nya inslag i förhandlingarna. Ett genombrott är fortfarande möjligt de närmaste dagarna men utsikterna är på väg tillbaka, säger källan.

Den franska europeiska ministern Clement Beaune sa till Europe 1 Radio att det fortfarande fanns en risk att samtalen skulle misslyckas men tillade: ”Jag vill säga till våra fiskare, våra producenter, medborgarna som lyssnar att vi inte kommer att acceptera en affär med dåliga villkor.

”Om man inte kan nå en bra överenskommelse kommer vi att motsätta oss det. Varje land har vetorätt, så det är möjligt. Vi kommer att göra vår egen utvärdering av detta utkast till avtal, om det finns en. "

EU-källor sa att diskussionerna var centrerade kring ”lika villkor”, vilket innebär överenskomna principer om statligt stöd och minimala arbetskrafts- och miljöstandarder, liksom de ”effektiva åtgärderna” som varje sida kan vidta vid misstänkta överträdelser.

"Vi är i en kritisk fas", sa affärssekreterare Alok Sharma Sky TV. "Det är rättvist att säga att vi befinner oss i en svår fas, det finns några knepiga problem som fortfarande måste lösas."

Fortsätt läsa

Brexit

EU säger till Brexit-förhandlare: Låt inte tidsfristen tvinga dålig handel

publicerade

on

Europeiska unionens främsta Brexit-förhandlare berättade för medlemsländernas sändebud på onsdagen (2 december) att förhandlingarna om ett handelsavtal med Storbritannien nådde "ett make-or-break-ögonblick", och de uppmanade honom att inte skyndas till ett otillfredsställande avtal, skriva .

Fyra diplomater berättade för Reuters efter en genomgång av Michel Barnier att samtalen förblev hakade - som de har varit i flera månader - om fiskerättigheter i brittiska vatten, vilket garanterar rättvis konkurrensgarantier och sätt att lösa framtida tvister.

"Han sa att de kommande dagarna kommer att vara avgörande", sade en senior EU-diplomat som deltog i informationssamtalet, drygt fyra veckor före slutet av året för en överenskommelse för att undvika vad som kan vara en ekonomiskt skadlig skilsmässa.

På tal under anonymitet sa diplomaten att Barnier inte angav ett datum för vilket ett avtal måste uppnås, men det kommer att behövas tid för alla 27 medlemsländer och Europaparlamentet att godkänna det före den 31 december.

"Snabba framsteg är avgörande", säger David McAllister, som är ordförande för en Brexit-grupp i Europaparlamentet, på Twitter. "En överenskommelse måste nås inom mycket få dagar om (Europeiska) rådet och parlamentet ska slutföra sina respektive förfaranden före övergångsperiodens slut."

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari efter 47 års medlemskap men gick sedan in i en övergångsperiod under vilken EU-lagar gäller till slutet av detta år för att ge medborgare och företag tid att anpassa sig.

EU-regler för den inre marknaden och EU: s tullunion gäller inte Storbritannien från och med 1 januari.

Underlåtenhet att uppnå en handelsavtal skulle snärla gränser, skrämma finansmarknaderna och störa känsliga försörjningskedjor som sträcker sig över Europa och bortom, precis som länderna kämpar med COVID-19-pandemin.

En annan senior EU-diplomat sa att flera medlemsstater hellre skulle se förhandlingarna fortsätta efter slutet av övergångsfasen även om det innebär en kort "no deal" -period.

”Vi måste fortsätta förhandla så länge det behövs. Vi kan inte offra långsiktiga intressen på grund av kortsiktiga tidtabelfrågor, sade sändebudet efter Barniers genomgång.

”Det finns en oro för att det på grund av detta tidspress är en frestelse att rusa. Vi sa till honom: gör inte det. ”

Den första diplomaten sa att det inte fanns någon diskussion vid mötet med ambassadörerna om förhandlingarna över den 31 december.

En brittisk regeringstjänsteman sa att London inte skulle gå med på att förlänga övergångsperioden med EU, och Storbritannien har upprepade gånger uteslutit varje förlängning av samtalen till nästa år. London anklagar EU för återvändsgränden vid samtalen.

En tredje EU-diplomat sa att det fortfarande var oklart om förhandlare kunde överbrygga luckorna i de tre huvudsakliga stickpunkterna, men vissa medlemsstater blev "lite nervösa".

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend