Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Har glansen försvagat aktivistinvesteringar?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Några nya fall tyder på att tidvattnet äntligen kan aktivera aktivistinvesteringar, som fram till nyligen verkade som om det blev en förankrad del av näringslivet. Även om värdet på aktivistinnehavarnas tillgångar kan ha stigit de senaste åren (i Storbritannien ökade denna siffra med 43% mellan 2017 och 2019 för att nå $ 5.8 miljarder) minskade antalet kampanjer med 30% året fram till september 2020. Naturligtvis kan avfallet delvis förklaras av nedfallet från den pågående koronaviruspandemin, men det faktum att fler och fler spel verkar falla på döva öron kan signalera en mörkare långvarig sikt för aktivistens agitatorer framåt.

Det senaste fallet kommer från England, där kapitalförvaltningsfonden St James's Place (SJP) var föremål för en försök till aktivistintervention från PrimeStone Capital förra månaden. Efter att ha köpt en aktie på 1.2% i företaget skickade fonden en öppet brev till SJP: s styrelse som utmanar sin senaste meritlista och kräver riktade förbättringar. Bristen på snitt eller originalitet i PrimeStone-manifestet innebar emellertid att det avlägsnades relativt enkelt av SJP, med liten inverkan på aktiekursen. Kampanjens överväldigande karaktär och resultat är en indikation på en växande trend de senaste åren - och en som skulle kunna bli mer uttalad i ett samhälle efter Covid-19.

PrimeStone kan inte inspirera

Annons

PrimeStone-pjäsen tog den traditionella form som gynnades av aktivistinvesterare; efter att ha förvärvat en minoritetsandel i SJP, försökte fonden att böja sina muskler genom att lyfta fram de upplevda bristerna i den nuvarande styrelsen i en 11-sidars uppdrag. I brevet identifierades bland annat företagets uppblåsta företagsstruktur (över 120 avdelningschefer på lönen), flaggade asiatiska intressen och tumlande aktiekurs (aktier har sjönk 7% sedan 2016). De identifierade också en ”högkostnadskultur”I SJPs bakrum och gjorde ogynnsamma jämförelser med andra välmående plattformsföretag som AJ Bell och Integrafin.

Medan en del av kritiken hade inslag av giltighet var ingen av dem särskilt nya - och de ritade inte en fullständig bild. Faktum är att flera tredje parter har komma till försvaret av SJP: s styrelse och påpekade att det är orättvist och alltför förenklat att jämföra företagets nedgång med intresset som AJ Bell och att när det ställs mot mer rimliga beröringsstenar som Brewin Dolphin eller Rathbones, håller SJP sin egen anmärkningsvärt bra.

PrimeStones förmaningar om SJP: s höga utgifter kan hålla lite vatten, men de inser inte att mycket av det utlägget var oundvikligt, eftersom företaget tvingades följa regleringsändringar och ge efter för intäkter motvind utanför dess kontroll. Dess imponerande prestanda gentemot sina konkurrenter bekräftar att företaget har hanterat sektorsövergripande frågor som förvärrats av pandemin, något som PrimeStone ensam inte lyckades erkänna eller ta itu med.

Annons

Kortvarig omröstning förestående för URW

Det är en liknande historia över hela kanalen, där den franska miljardären Xavier Niel och affärsmannen Léon Bressler har samlat en andel på 5% i den internationella köpcentrumoperatören Unibail-Rodamco-Westfield (URW) och antar angelsaxiska aktivistiska investerartaktik för att försöka säkra URW styrelseplatser för sig själva och driva URW in i en riskfylld strategi för att höja aktiekursen på kort sikt.

Det är tydligt att URW, som de flesta företag i detaljhandeln, behöver en ny strategi för att hjälpa till att klara av den pandemiinducerade lågkonjunkturen, särskilt med tanke på dess relativt höga skuldnivå (mer än 27 miljarder euro). För detta ändamål är URWs styrelse hoppfull om att lansera projekt ÅTERSTÄLL, som riktar sig till en kapitalanskaffning på 3.5 miljarder euro för att upprätthålla företagets goda kreditvärdighet på investeringsnivå och säkerställa fortsatt tillgång till alla viktiga kreditmarknader, samtidigt som neddragningen av köpcentrets verksamhet gradvis minskas.

Niel och Bressler vill dock avstå från kapitaltillskottet på 3.5 miljarder euro till förmån för försäljning av företagets amerikanska portfölj - en samling prestigefyllda köpcentra som i stort sett har beprövade motståndskraftig mot den föränderliga detaljhandelsmiljön - att betala ned skulder. De aktivistiska investerarnas plan motsätts av ett antal rådgivningsföretag från tredje part, t.ex. Proxinvest och Glas Lewis, med den senare som kallar det ”en alltför riskabel gambit”. Med tanke på att kreditvärderingsinstitutet Moody's har förutsagda en 18-månaders nedgång i hyresintäkterna som sannolikt kommer att drabba köpcentra - och till och med har gått så långt som att varna för att underlåtenhet att genomföra den kapitalanskaffning som ligger till grund för RESET kan leda till en nedgradering av URW: s betyg - det verkar troligt att Niel och Bresslers ambitioner kommer att avvisas den 10 novemberth bolagsstämma, på samma sätt som PrimeStone har varit.

Långsiktig tillväxt jämfört med kortsiktiga vinster

På andra håll verkar Twitter-vd Jack Dorsey också ha det övervinna ett försök av den högprofilerade aktivistinvesteraren Elliott Management att avskediga honom från sin roll. Även om ett kommittémöte nyligen avstod från vissa av Elliotts krav, som att sänka styrelseperioderna från tre år till ett, valde det att förklara sin trohet till en verkställande direktör som hade övervakat den totala avkastningen på 19% före Elliotts engagemang i sociala medier, tidigare i år.

Vid sidan av de atypiskt oinspirerande kampanjer som genomförs någon annanstans på marknaden, och sektorns retrogression som helhet, kan det vara så att aktivistinvesterare tappar sitt inflytande? Under lång tid har de uppmärksammat sina satsningar genom spännande upptåg och djärva prognoser, men det verkar som att både företag och aktieägare fårnga upp det faktum att bakom deras bluster innehåller deras tillvägagångssätt ofta dödliga brister. Fokus på aktiekursens kortsiktiga inflation till nackdel för den långsiktiga stabiliteten exponeras nämligen som det oansvariga spel som det är - och i en skakig ekonomi efter kovid kommer sannolikt att vara klokt försiktigt över det omedelbara vinst med ökande regelbundenhet.

Europeiska investeringsbanken

EIB stärker det globala utvecklingsfokuset och stöder 4.8 miljarder euro ny finansiering för energi, transport, COVID -vacciner och affärsinvesteringar

publicerade

on

Styrelsen för Europeiska investeringsbanken (EIB) har godkänt planer på att stärka sitt globala utvecklingsengagemang. Det godkände också 4.8 miljarder euro i ny finansiering för 24 projekt för att stödja klimatåtgärder, COVID -vacciner och ekonomisk motståndskraft, hållbara transporter och utbildning.

”I juni bad ministerrådet EU -banken att öka sitt bidrag till unionens utvecklingsinsatser genom dedikerade strategier, starkare närvaro på plats globalt och bättre samordning med partner i en äkta Team Europe -strategi. Idag svarade vi på rådets uppmaning genom att föreslå inrättandet av en gren av EIB med fokus på utvecklingsfinansiering, och styrelsen godkände detta förslag. Som ett resultat kommer EU -banken att kunna göra ett starkare bidrag till att stärka Europas strategiska autonomi genom att placera fler experter på plats och vara en mer effektiv partner för andra multilaterala och nationella utvecklingsbanker. Och vi kommer att ha en bättre position att driva vår globala ambition när det gäller kampen mot klimatförändringar, säger EIB: s ordförande Werner Hoyer.

Stärka EIB: s utvecklingseffekt

Annons

EIB: s styrelse godkände bankens förslag att inrätta en utvecklingsfilial för att öka effekten av dess verksamhet utanför Europeiska unionen. Den understryker EIB: s svar på uppmaningen till handling som uttrycks i ”rådets slutsatser om den förbättrade europeiska finansiella strukturen för utveckling (2021)” som antogs den 14 juni 2021. Genom sin utvecklingsgren kommer EIB att omorganisera sin verksamhet utanför Europeiska unionen och öka sin närvaro på plats, utveckla mer riktade strategier och tjänster i nära samarbete med partner.

Banken kommer att förstärka representationer utanför EU och skapa ett antal regionala nav, intensifiera komplementariteten och samarbetet med multilaterala utvecklingsbanker, nationella utvecklingsfinansieringsinstitut och lokala partner, i ett Team Europe -tillvägagångssätt. Naven kommer att fokusera på tematiska sektorer, produktkompetenser och tjänster som svarar på behoven i regionen där de ligger. Det första regionala navet, som stärker EIB: s arbete i Östafrika, kommer att ligga i Nairobi.

En ny rådgivande grupp kommer att ge EIB råd om dess verksamhet utanför Europeiska unionen. Det kommer att innehålla

Annons

EU: s utvecklingspolitiska beslutsfattare som nominerats av medlemsstaterna, EU -kommissionen och utrikestjänsten.

2.2 miljarder euro för klimatåtgärder, ren energi och energieffektiva hem

EIB kom överens om ny finansiering för att öka vind- och solenergiproduktionen i Spanien och Portugal, uppgradera nationella energinät i Polen och förbättra energieffektiviteten och sänka uppvärmningsräkningarna i Ungern och Finland.

Riktade finansieringssystem för att påskynda investeringar i småskaliga förnybara energi- och klimatåtgärdsprojekt i Österrike och Polen, samt i Latinamerika och Afrika godkändes också.

647 miljoner euro för distribution av COVID -vaccin, hälsa och utbildning

Byggde på Europeiska investeringsbankens stöd för utveckling av COVID-vaccin och distribution av nya program för att finansiera inköp av COVID-19-vacciner för distribution i Argentina och över Sydasien, inklusive Bangladesh, Bhutan, Nepal, Sri Lanka och Maldiverna.

Styrelsen beslutade att stödja expansionen av långtidsvård för funktionshindrade patienter i Nederländerna, lansering av digital inlärningsteknik i grund- och gymnasieskolor och uppgradering av vetenskaplig forskning i Kroatien kom också överens.

752 miljoner euro för hållbara stads-, regional-, flyg- och sjötransporter

Spårvagnspassagerare i den slovakiska staden Košice och pendlare i de polska städerna Gdansk, Gdynia och Sopot och över Moldavien kommer att dra nytta av nya EIB -stödda investeringar för att modernisera och förbättra transportförbindelserna.

De italienska hamnarna i Genua och Savona kommer att få EIB -finansiering för att uppgradera järnvägstillgången och bättre skydda hamnarna från översvämningar och mer extremt väder genom byggandet av en ny vågbrytare.

EIB gick också med på att finansiera utbyte och uppgradering av flygtrafikledning och navigationsutrustning för att upprätthålla säkerhetsstandarder i det ungerska luftrummet.

500 miljoner euro för investeringar i den privata sektorn och ekonomisk motståndskraft mot covid-19

EIB: s styrelse godkände också nya finansieringsprogram som hanteras av lokala bank- och investeringspartners för att stödja investeringar från företag i Spanien, Polen och Sydostasien som står inför COVID-19-utmaningar.

Bakgrundsinformation

Du har nu möjlighet Europeiska investeringsbanken (EIB) är långfristig utlåning institution inom Europeiska unionen som ägs av dess medlemsstater. Det gör långsiktig finansiering till förfogande för sunda investeringar i syfte att bidra till EU: s politiska mål.

Översikt över projekt godkända av EIB: s styrelse.

Fortsätt läsa

Företag

EU -reporter under attack

publicerade

on

Förra veckan påstod en artikel i publikationen Politico Europe att EU Reporter hade engagerat i ”EU -lobbying utklädd till journalistik” eftersom vår marknadsföringslitteratur säger: ”Använd EU Reporter för att påverka”.

EU-Reporter avvisar fullständigt denna anklagelse om undercover lobbying, som var ett angrepp från Politico Europe på en mindre men framgångsrik rivaliserande publikation och dess utgivare.

Vi fick bara timmar att svara på dessa illa grundade anklagelser, mestadels baserade på en trål genom berättelser som vi har publicerat under de senaste tio åren, för att försvara vårt välförtjänt goda namn.

Annons

För att lugna vår publik har vi frågat den oberoende nyhetsövervakningsorganisationen NewsGuard, för att övervaka vår produktion från och med nu och för att göra dess resultat offentligt tillgängliga.

EU-Reporter tror Politico EUattacken mot oss är ett cyniskt försök att uppnå marknadsdominans och uppmanar våra läsare att se dagens Politico Brussels Playbook, som erbjuder:

”POLITICO Media Solutions ger varumärkena lösningar för att skapa, sammankalla och ansluta till kraftspelare. Vi skapar möjligheter för varumärken att ansluta till vår inflytelserika publik ”

Annons

Ett fall av människor i glashus som kastar sten kanske?

Fortsätt läsa

Fiske

Medelhavet och svarta havet: kommissionen föreslår fiskemöjligheter för 2022

publicerade

on

Kommissionen har antagit en förslag om fiskemöjligheter för 2022 i Medelhavet och Svarta havet. Förslaget främjar en hållbar förvaltning av fiskbestånden i Medelhavet och Svarta havet och uppfyller de politiska åtaganden som gjorts i MedFish4Ever och Sofia-deklarationer. Det återspeglar kommissionens ambition att uppnå hållbart fiske i dessa två havsområden, i linje med det nyligen antagna 2030 Strategi från General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM).

Kommissionär för miljö, hav och fiske, Virginijus Sinkevičius, sade: ”Hållbar fiskeförvaltning i alla EU: s havsbassänger är vårt engagemang och ansvar. Även om vi har sett en viss förbättring under de senaste åren i Medelhavet och Svarta havet, är vi fortfarande långt ifrån att nå hållbara nivåer och det krävs mer insats för att uppnå detta mål. Vi gör därför idag vårt förslag om fiskfångster i de två havsområdena helt beroende av vetenskaplig rådgivning. ”

I Adriatiska havet implementerar kommissionens förslag GFCM: s fleråriga förvaltningsplan för demersala bestånd och dess mål att nå hållbarhet för dessa bestånd senast 2026 genom en minskning av fiskeansträngningen. Dagens förslag genomför också den fleråriga förvaltningsplanen i västra Medelhavet (MAP) för demersala bestånd i syfte att ytterligare minska fisket, i enlighet med vetenskaplig rådgivning. I Svarta havet innehåller förslaget fångstbegränsningar och kvoter för piggvar och skarpsill. Förslaget kommer att slutföras i ett senare skede, baserat på resultaten från GFCM: s årliga session (2-6 november 2021) och tillgången på vetenskaplig rådgivning. Mer information finns i pressmeddelande.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend