Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Parlamentets och rådets förhandlare når en kompromissöverenskommelse om den framtida EU-budgeten

publicerade

on

Efter tio veckors intensiva förhandlingar och tolv triloger flyttade en EU-budget för 12-2021 ett steg närmare en slutsats. Avtalet täcker nästa fleråriga finansiella ram (MFF 2027-2021), återvinningsfonden och nya egna medel. Kompromissen kommer att behöva godkännas formellt av båda institutionerna, men även om enighet i parlamentet nu kan vara säker är det inte säkert att det kommer att gå smidigt i rådet.

I kompromissen erhöll parlamentet 16 miljarder euro utöver det paket som stats- eller regeringschefer enades om vid toppmötet i juli. 15 miljarder euro kommer att förstärka flaggskeppsprogrammen för att skydda medborgarna från COVID-19-pandemin, ge möjligheter till nästa generation och bevara europeiska värden. 1 miljard euro kommer att öka flexibiliteten för att möta framtida behov och kriser.

Sommarförhandlingarna mellan regeringschefer tog en ansträngande fyra och en halv dag, de nya pengarna var inte så mycket som parlamentet ville säkra, men när början på den nya finansieringsperioden närmade sig (1 januari 2021) var brådskande att göra framsteg. 

Planen är att finansiera denna ökning till stor del genom nya ”egna medel”, det vill säga resurser som kommer från Europeiska unionens intäkter snarare än nationella budgetar. 

Nya egna resurser

EP: s förhandlare har tagit fram en färdplan för att införa nya egna medel under de kommande sju åren. Färdplanen är införlivad med det "interinstitutionella avtalet", en rättsligt bindande text. 

Förutom det plastbaserade bidraget från 2021 inkluderar färdplanen en ETS (Emissions Trading System) -baserad egen resurs (från 2023, möjligen kopplad till en mekanism för justering av koldioxidgränser), en digital avgift (från 2024) och en FTT-baserade egna resurser samt ett ekonomiskt bidrag kopplat till företagssektorn eller en ny gemensam bolagsskattebas (från 2026).

Orbán hot

Den ungerska premiärministern Viktor Orbán har skrivit till EU-kommissionens ordförande och hotat att lägga veto mot alla överenskommelser om budgeten, på grund av en överenskommelse som förra veckan nåddes om att fästa "rättsstatsvillkor" mot mottagandet av medel.

Kompromissavtalet om rättsstatsprincipen som nåddes förra veckan säkerställer att villkoren inte bara tillämpas när EU-medel missbrukas direkt utan också gäller systemfrågor som en medlemsstat som respekterar demokrati, jämlikhet och respekt för mänskliga rättigheter inklusive rättigheterna för minoriteter. Det finns en specifik artikel som klargör omfattningen och listar exempel, som att hota rättsväsendets oberoende. 

Mekanismen kan utlösas inte bara när det sker ett brott, utan också när det finns en allvarlig risk att EU-medel kan finansiera åtgärder som strider mot EU: s värden. 

Parlamentsledamöterna var också angelägna om att försvara de slutliga stödmottagarna som kan lämna in ett klagomål till kommissionen via en webbplattform och som parlamentsledamöterna insisterade på att inte drabbas av deras regerings brister. 

Eftersom Ungern är en av de största mottagarna av EU-finansiering, tror man att de inte vill hindra överenskommelse om den totala budgeten. 

EU: s flaggskeppsprogram

Parlamentets högsta prioritet var att säkra en ökning av flaggskeppsprogram som riskerade att bli underfinansierade efter Europeiska rådets juli 2020-avtal, vilket äventyrar EU: s åtaganden och prioriteringar, särskilt Green Deal och den digitala agendan.

De extra medlen kommer huvudsakligen att dras från belopp som motsvarar konkurrensböter (som företag måste betala när de inte följer EU-reglerna). EU: s budget.

Tack vare denna kompromiss har Europaparlamentet tredubblat i reala termer kuvertet för EU4Health, säkerställt motsvarande ytterligare ett års finansiering för Erasmus + och säkerställt att forskningsfinansieringen fortsätter att öka.

Kontroll av hur nästa generations EU-medel används: Förbättrad budgetkontroll

När det gäller utgifterna för nästa generations EU-medel säkerställde parlamentet att de tre institutionerna kommer att träffas regelbundet för att bedöma genomförandet av medlen. Utgifterna kommer att spenderas på ett öppet sätt och parlamentet kommer tillsammans med rådet att kontrollera eventuella avvikelser från tidigare överenskomna planer.

Återvinningsinstrumentet (Next Generation EU) bygger på en artikel i EU-fördraget (artikel 122 i EUF-fördraget) som inte ger en roll för Europaparlamentet. EP-förhandlare har också fått ett nytt förfarande som inrättar en "konstruktiv dialog" mellan parlamentet och rådet om rättsakter kopplade till det nya instrumentet.

EU

Trump-administrationen ger grönt ljus för att gå vidare med Biden-övergången

publicerade

on

Efter veckors väntan rensade president Donald Trumps administration måndagen (23 november) vägen för den utvalda presidenten Joe Biden att övergå till Vita huset, vilket gav honom tillgång till information och finansiering även när Trump lovade att fortsätta bekämpa valresultaten, skriva  , Andrea Shalal, David Shepardson, Michael Martina, James Oliphant, Julia Harte, Patricia Zengerle, Susan Heavey, Richard Cowan och David Morgan.

Trump, en republikan, har påstått utbrett väljarbedrägeri i valet den 3 november utan att lämna bevis. Trots att han inte medgav eller erkände sin demokratiska rivals seger på måndagen, representerade Trumps tillkännagivande att hans personal skulle samarbeta med Bidens ett betydande skifte och var det närmaste han har kommit att erkänna nederlag.

Biden vann 306 statliga valröster, långt över de 270 som behövdes för seger, till Trumps 232. Biden har också en ledning på mer än 6 miljoner i den nationella folkröstningen.

Trump-kampanjens lagliga ansträngningar för att störta valet har nästan helt misslyckats i viktiga slagfältstater, och ett växande antal republikanska ledare, företagsledare och nationella säkerhetsexperter har uppmanat presidenten att låta övergången börja.

Den utvalda presidenten har börjat utnämna medlemmar i hans team, inklusive att knacka på den betrodda hjälpen Antony Blinken för att leda utrikesdepartementet utan att vänta på statlig finansiering eller en Trump-eftergift. Men kritiker har anklagat presidenten för att undergräva USA: s demokrati och underskatta nästa regerings förmåga att bekämpa koronaviruspandemin med hans vägran att acceptera resultaten.

På måndagen sa General Services Administration (GSA), den federala byrån som måste underteckna presidentövergångar, till Biden att han formellt skulle kunna starta överlämningsprocessen. GSA-administratören Emily Murphy sa i ett brev att Biden skulle få tillgång till resurser som hade nekats honom på grund av de juridiska utmaningarna som försökte vända hans vinst.

Det betyder att Bidens team nu kommer att ha federala medel och ett officiellt kontor för att genomföra sin övergång tills han tillträder den 20 januari. Det banar också vägen för Biden och den utvalda vice presidenten Kamala Harris att få regelbundna nationella säkerhetsinformation som Trump också får.

GSA-tillkännagivandet kom strax efter att Michigan-tjänstemän certifierade Biden som segrare i deras stat, vilket gjorde Trumps lagliga ansträngningar att ändra valresultatet ännu mer osannolikt att lyckas.

Trump och hans rådgivare sa att han skulle fortsätta att sträva efter juridiska vägar men hans beslut att ge Murphy klartecken för att gå vidare med en övergång för Bidens administration visade att även Vita huset förstod att det närmade sig tiden att gå vidare.

Biden utser Kerry till USA: s klimatutsändare och betonar diplomatins roll i frågan

”Vårt fall fortsätter STARKT, vi kommer att fortsätta med det goda ... slåss, och jag tror att vi kommer att segra! I vårt lands bästa rekommenderar jag emellertid att Emily och hennes team gör vad som behöver göras med avseende på initialprotokoll, och har sagt till mitt team att göra detsamma, säger Trump på Twitter.

En Trump-rådgivare målade flytten som liknar båda kandidaterna som fick information under kampanjen och sa att presidentens uttalande inte var en eftergift.

Biden-övergångsteamet sa att möten skulle börja med federala tjänstemän om Washingtons svar på koronaviruspandemin, tillsammans med diskussioner om nationella säkerhetsfrågor.

Två Trump-tjänstemän sade att byråns granskningsteam kunde börja interagera med Trump-byråns tjänstemän så snart som tisdag.

"Detta är förmodligen det närmaste till en eftergift som president Trump skulle kunna utfärda", sade senatens demokratiska ledare Chuck Schumer.

Murphy, som utnämndes till GSA-jobbet av Trump 2017 och sa att hon stod inför hot för att inte starta övergången tidigare, berättade i ett brev till GSA-anställda att beslutet att göra det var hennes ensamma.

”Jag blev aldrig pressad när det gäller innehållet eller tidpunkten för mitt beslut. Beslutet var enbart mitt, ”skrev hon. GSA hade insisterat på att Murphy skulle "fastställa" eller formellt godkänna övergången när vinnaren var klar.

Representanten Don Beyer, som ledde Obama-administrationens övergång vid handelsavdelningen 2008, sa att Murphys försening var "kostsam och onödig" och varnade för att Trump fortfarande skulle kunna göra stor skada under sin återstående tjänst.

Toppdemokrater i kammaren och senaten på måndagen varnade för att en verkställande order som undertecknades av Trump i oktober skulle kunna leda till massavskjutningar av federala anställda under de sista veckorna av hans presidentskap och låta republikanska presidenten installera lojalister i den federala byråkratin.

Den nu formaliserade övergången och Michigans certifiering av Bidens seger skulle kunna få fler republikaner att uppmuntra Trump att medge när hans chanser att välta resultaten bleknar.

De högsta republikanerna i Michigans lagstiftare lovade att hedra utfallet i deras stat, vilket troligen slog Trumps förhoppningar om att statens lagstiftare skulle namnge Trump-anhängare att fungera som ”väljare” och stödja honom snarare än Biden.

Trump har konsulterat sina rådgivare i flera veckor, medan han undvikit ordförandeskapets standardansvar. Han har spelat flera golfspel och undvikit att ta frågor från reportrar sedan valdagen.

Biden, som planerar att ångra många av Trumps "America First" -politiker, tillkännagav toppmedlemmarna i sitt utrikespolitiska team tidigare på måndagen. Han utnämnde Jake Sullivan till sin nationella säkerhetsrådgivare och Linda Thomas-Greenfield som USA: s ambassadör till FN. Båda har hög erfarenhet av regeringen. John Kerry, en tidigare amerikansk senator, statssekreterare och 2004 demokratisk presidentkandidat, kommer att fungera som Bidens speciella klimatutsändare.

Den utvalda presidenten kommer troligen att knacka på den tidigare Federal Reserve-ordföranden Janet Yellen för att bli nästa finansminister, enligt två Biden-allierade, som talade på villkor av anonymitet för att diskutera ett personalbeslut som ännu inte var offentligt.

Biden tog också ett steg mot att vända Trumps hårda invandringspolitik genom att utse kubanskfödda advokat Alejandro Mayorkas till chef för Department of Homeland Security.

Fortsätt läsa

coronavirus

Tyska stater föredrar att COVID-19 låses ut för att öka julutsikterna

publicerade

on

By

Många av Tysklands 16 federala stater förespråkar förlängning av en partiell avstängning som syftar till att bromsa spridningen av COVID-19-pandemin och möjliggöra familjesammankomster under jul, sade två statspremier på måndagen (23 november). Tyskland, som styrs av en konservativ-socialdemokratisk koalition, införde en månadslång "lockdown-lite" från den 2 november. Infektionsantalet har ökat sedan men inte minskat, skriva Christian Goetz, Thomas Seythal och Kirsti Knolle.

"Avstängningen i november har medfört något, siffrorna (infektionen) är dämpade men de förblir höga", berättade Manuela Schwesig, premiärminister i norra delstaten Mecklenburg-Vorpommern, Deutschlandfunk (DLF) radio.

"Av denna anledning tror många stater att avstängningen i november måste fortsätta, särskilt inom riskområdena", sade socialdemokraten. Sachsen-Anhalt statsminister Reiner Haseloff, medlem av förbundskansler Angela Merkels konservativa, berättade på en presskonferens att det fanns en allmän överenskommelse om att de nuvarande begränsningarna borde förlängas med cirka tre veckor. Statliga premiärer och Merkel kommer att diskutera åtgärderna på onsdag.

De kunde förlänga dem till 20 december, enligt utkast till förslag från kristdemokraterna och socialdemokraterna som Reuters fått. Barer och restauranger är stängda under låsningen i november men skolor och butiker förblir öppna. Privata sammankomster är begränsade till högst 10 personer från två hushåll. Antalet bekräftade fall av koronavirus ökade med 10,864 till 929,133 under det senaste dygnet, 24 fler än motsvarande ökning från föregående söndag förra veckan, visar uppgifter från Robert Koch Institute (RKI) för infektionssjukdomar på måndagen (40 november).

Det rapporterade antalet dödsfall ökade med 90 till 14,112 i Tyskland, ett land på 83 miljoner med Europas största ekonomi. Ekonomiskt stöd till företag kunde förlängas till december, citerades ekonomiminister Peter Altmaier på DLF. Förberedelserna för COVID-19-vaccinationer bör vara färdiga i mitten av december för att omedelbart kunna starta vaccinationer om vacciner blir tillgängliga före slutet av året, berättade hälsovårdsminister Jens Spahn till journalister. Sådana förhoppningar har stärkts av Pfizers och BioNTechs amerikanska ansökan om tillstånd för akut användning av deras COVID-19-vaccin.

Fortsätt läsa

Brexit

Den irländska premiärministern hoppas på en beskrivning av Brexit-handelsavtalet i slutet av veckan

publicerade

on

By

Den irländska premiärministern Micheal Martin sa på måndagen (23 november) att han hoppades att konturen för ett Brexit-frihandelsavtal kommer att ha kommit fram i slutet av veckan och uppmanade oförberedda mindre irländska exportörer att göra sig redo för förändring, oavsett om det finns en affär eller ingen affär. Europeiska unionens Brexit-förhandlare sa på måndagen att stora skillnader kvarstod men att båda sidor pressade hårt för en överenskommelse, eftersom samtalen återupptogs, skriver Padraic Halpin.

Rörelser måste göras i några av de viktigaste frågorna, såsom fiske och den så kallade "level playing field", sade Martin. Men han tillade att han hade fått en känsla av framsteg från båda förhandlingsgrupperna och att en presentation förra veckan från EU-kommissionens president Ursula von der Leyen antagligen var en av de mer hoppfulla hittills.

”Jag hoppas att vi i slutet av den här veckan kan se konturerna av en affär, men det återstår att se. Det beror på politisk vilja, både i Förenade kungariket och jag är tydlig att den politiska viljan finns från Europeiska unionen, säger Martin till journalister.

På ett besök i Dublins hamn, Irlands största gods- och passagerarhamn, sa Martin att medan 94% av irländska importörer från Storbritannien och 97% av exportörerna hade slutfört nödvändiga tullpapper för att fortsätta handla med Storbritannien, var han orolig för att ta -up bland några små och medelstora företag.

"Det som jag oroar mig för är kanske att det finns en självbelåtenhet bland vissa små och medelstora företag där ute att allt kommer att vara OK och" Visst om de får en affär, är det inte OK? Det kommer att bli annorlunda, och du måste få det i dina huvuden, säger Martin. ”Världen kommer att förändras och den kommer inte att vara så sömlös som den en gång var. Kärnan är att du behöver göra dig redo. Det är inte för sent, folk behöver bara knäböja nu. ”

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend