Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU stärker det finansiella säkerhetsnätet med överenskommelse om en reform av den europeiska stabilitetsmekanismen

publicerade

on

Eurogruppen har gått med på en reviderad europeisk stabilitetsmekanism (ESM) som ska undertecknas i januari 2021. Avtalet måste ratificeras och man hoppas att detta kan göras under 2021.

Med tanke på de turbulenta ekonomiska tiderna är avtalet ett tecken på att EU är villigt att tillhandahålla ett finansiellt skyddsnät om det behövs. ESM kommer att kunna erbjuda kreditgränser om den gemensamma backstop till den gemensamma resolutionsfonden (SRF) visar sig vara otillräcklig och blir EU: s "långivare i sista utväg".

EU hade åtagit sig att införa en gemensam backstop före slutet av 2023 år 2018, men detta har förts fram till 2022. Även om framsteg har gjorts när det gäller att minska risken är det underförstått att pandemin kommer att sakta ner framstegen. 

Ministrarna har försökt styra en försiktig väg för att upprätthålla finansiell stabilitet, samtidigt som de syftar till att skydda skattebetalarna. Samtalen stannade vid ett tillfälle över Italiens oro över att ESM-lån betraktas som odemokratiska av höger och ännu viktigare, av vissa delar av Five Star Movement, som för närvarande är i koalitionsregeringen. Detta beror på den stränga strukturanpassningspolitik som ESM kan införa, vilket ses i länder som Grekland under den senaste krisen.

EU

Von der Leyen berömmer Joe Bidens budskap om läkning

publicerade

on

I morse (20 januari) höll Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, ett tal vid Europaparlamentets plenardebatt om invigningen av USA: s nya president och den nuvarande politiska situationen.

I sina kommentarer berömde hon Joe Bidens ed som ett ”budskap om helande för en djupt splittrad nation”, men också som ett “budskap om hopp för en värld som väntar på att USA ska vara tillbaka i kretsen av likasinnade stater. ”.

President von der Leyen klargjorde att det krävs ledarskap mellan EU och USA för att hantera de många globala utmaningar som behöver förnyas och förbättras globalt samarbete. Presidenten sa: ”Och jag är mycket glad att den första amerikanska regeringen på dag ett - som de meddelade - kommer att återförenas med Parisavtalet. Detta kommer att vara en mycket stark utgångspunkt för vårt förnyade samarbete. ”

EU ser fram emot att se USA gå med i den gemensamma ansträngningen för att bekämpa pandemin och säkra vaccin för låg- och medelinkomstländer.

Bekämpa hat och desinformation

President von der Leyen erinrade om de chockerande bilderna av stormen på Capitol Hill och varnade för att vissa människor i Europa kan ha liknande känslor och uppmanade till handling för att förhindra att hat och desinformation sprids: ”Vi borde ta dessa bilder från USA som nykterande varning. Trots vårt djupt rotade förtroende för vår europeiska demokrati är vi inte immuna mot liknande händelser. Även i Europa finns det människor som känner sig missgynnade, som är mycket arg. Vi måste försöka ta itu med oro och problem hos var och en av våra medborgare, såsom den - helt motiverade - rädslan för att bli ekonomiskt kvar i pandemin. Vi måste införa demokratiska gränser för den otramlade och okontrollerade politiska makten hos internetjättarna. ”

Digitalt samarbete

Presidenten talade också om samarbete inom teknikområdet. Hon hänvisade särskilt till den nyligen presenterade lagen om digitala tjänster och lagen om digitala marknader, som kommer att säkerställa att de stora plattformarnas makt över offentlig debatt är föremål för tydliga principer, öppenhet och ansvarsskyldighet. att användarnas grundläggande rättigheter skyddas; och skapa lika villkor för innovativa digitala företag. Ursula von der Leyen talade i halvcykeln i Bryssel i morse och utökade ett erbjudande till den nya amerikanska regeringen att definiera en gemensam global strategi: ”Tillsammans kan vi skapa en digital ekonomiregelbok som är giltig över hela världen: Från dataskydd och integritet till säkerhet kritisk infrastruktur. En samling regler baserade på våra värderingar: mänskliga rättigheter och pluralism, inkludering och skydd av integritet. ”

Fortsätt läsa

EU

Förenade kungariket och EU-27 medborgare i Storbritannien förblir en del av Europaparlamentets kommunikationsprogram 

publicerade

on

Europaparlamentet bekräftar sin vilja att fortsätta samarbeta med unga generationer av brittiska medborgare och EU27-medborgare bosatta i Storbritannien. Efter sitt beslut i februari 2019 att bibehålla Europaparlamentets närvaro i Storbritannien, särskilt genom sitt kontor i London, enades parlamentets presidium (president Sassoli och vice ordförande) igår kväll om att anpassa sina kommunikationsprogram för att säkerställa att brittiska medborgare i särskilt den yngre generationen och de miljoner EU27-medborgare som är bosatta i landet kan fortfarande delta.

Yttringsmultiplikatorgrupper, ungdomsgrupper och organisationer kommer att kunna delta i debatter och evenemang som erbjuds av Europaparlamentet som European Youth Event, som samlar tusentals unga européer vartannat år i Strasbourg och online (8,000 ungdomar deltog i 2018 händelse). Storbritannien skolor kommer också att kunna delta i Euroscola, en uppslukande upplevelse som äger rum i Europaparlamentets kammare i Strasbourg, vilket gör det möjligt för gymnasieelever att lära sig mer om europeisk integration genom att uppleva den från första hand. Brittiska skolor kan också delta i Europaparlamentets program för ambassadörsskolor.

Mer 

Fortsätt läsa

coronavirus

COVID-19-vacciner: EU måste reagera med enhet och solidaritet 

publicerade

on

Ledamöterna uttryckte brett stöd för den gemensamma EU-strategin för att bekämpa pandemin och krävde fullständig insyn när det gäller kontrakt och utplacering av COVID-19-vacciner.

I plenumsdebatten tisdagen (19 januari) utbytte parlamentsledamöter åsikter med Ana Paula Zacarias, portugisiska statssekreteraren för europeiska frågor, och Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet.

En stor majoritet av parlamentsledamöterna visade sitt stöd för den enade EU-metoden, som säkerställde att vacciner utvecklades snabbt och säkerställde tillgången till vaccin för alla europeiska medborgare. Samtidigt beklagade de ”hälsonationalism”, inklusive påstådda parallella avtal som undertecknats av medlemsstaterna eller försök att konkurrera ut mot varandra. För att upprätthålla den europeiska framgångshistorien måste EU reagera med enhet och solidaritet, med alla regeringsnivåer som arbetar tillsammans, säger ledamöter.

Medlemmarna krävde att villkoren för kontrakt mellan EU och läkemedelsföretag som involverar offentliga medel ska vara helt transparenta. Kommissionens senaste ansträngningar att låta parlamentsledamöter konsultera ett ofullständigt kontrakt ansågs vara otillräckliga. Ledamöterna upprepade att endast fullständig öppenhet kan hjälpa till att bekämpa desinformation och skapa förtroende för vaccinationskampanjer över hela Europa.

Talare erkände också den globala dimensionen av COVID-19-pandemin, som kräver globala lösningar. EU har ett ansvar att använda sin styrka för att stödja sina mest utsatta grannar och partners. Pandemin kan övervinnas endast när alla människor har lika tillgång till vacciner, inte bara i rika länder, tillade ledamöterna.

Debatten berörde också andra frågor, såsom behovet av jämförbara nationella uppgifter och ömsesidigt erkännande av vaccinationer, behovet av att undvika förseningar och öka vaccinationshastigheten, liksom den okonstruktiva karaktären av att skylla EU eller läkemedelsindustrin för alla misslyckanden.

Se videoupptagning av debatten här. Klicka på namnen nedan för enskilda uttalanden.

Ana Paula Zacarias, Portugisiska ordförandeskapet

Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet

Esther de Lange, EPP, NL

Iratxe García Pérez, S&D, ES

Dacian Cioloş, Förnya Europa, RO

Joëlle Mélin, ID, FR

Philippe Lamberts, Gröna / EFA, BE

Joanna Kopcińska, ECR, PL

Marc Botenga, Vänster, BE

Sammanhang

Kommissionen offentliggjorde ett ytterligare meddelande om EU: s COVID-19-strategi den 19 januari. EU: s ledare kommer att diskutera läget för pandemin under Europeiska rådets möte den 21 januari.

Bakgrund

Den 22 september 2020 höll parlamentet en offentlig utfrågning om ”Hur man säkerställer EU-medborgares tillgång till COVID-19-vaccin: kliniska prövningar, produktions- och distributionsutmaningar”. Under plenarsessionen i december 2020 uttryckte parlamentet stöd för snabbt godkännande av säkra vacciner och den 12 januari 2021 ledamöter skyllde bristen på öppenhet för att stimulera osäkerhet och desinformation angående COVID-19-vaccination i Europa.

Mer 

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend