Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU förbereder sig för budgetödläge och en uppfinningsrik lösning på nästa generations EU 

publicerade

on

En högre tjänsteman vid Europeiska kommissionen redogjorde för de åtgärder som EU skulle behöva vidta om EU inte skulle nå en överenskommelse om den fleråriga budgeten 2021 - 2027 och återhämtningspaketet nästa vecka. 

Affären om budgeten och New Generation EU-paketet kom överens om efter flera dagars förhandlingar på sommaren. Polen och Ungern hotar dock att lägga ned veto mot affären på grund av det avtal som det tyska ordförandeskapet har nått med Europaparlamentet om villkor för rättsstatsprincipen.  

Tiden tar slut och för att budgeten ska kunna fungera den 1 januari måste det finnas en överenskommelse mellan parlamentet och rådet senast på måndagen (7 december) om budgeten för det första året av den sjuåriga budgeten, detta skulle också kräva överenskommelse mellan regeringschefer vid Europeiska rådets nästa vecka (10-11 december) om hela budgetpaketet. I det här scenariot skulle det sedan stämplas i en ytterligare förlikning (11 december) och placeras inför Europaparlamentets kammare (14–17 december) för att undertecknas.

Budgeten, men inte som vi känner den

Om regeringscheferna misslyckas med att nå en överenskommelse nästa vecka kommer det automatiskt att utlösa den "provisoriska tolfdelarna" (artikel 315 i EUF-fördraget), som senast användes 1988. Det är en mekanism som garanterar en viss kontinuitet och kommer att baseras på den nuvarande fleråriga budgeten. Eftersom den rättsliga grunden för vissa program löper ut i slutet av året kommer dessa program inte att få ytterligare betalningsåtaganden. Detta inkluderar stora finansieringsprogram, såsom sammanhållningspolitiken, det europeiska forskningsprogrammet (Horizon Europe) och många fler. Den omfattar inte pelare 1 i den gemensamma jordbrukspolitiken, humanitärt bistånd och EU: s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP). Rabatterna försvinner också eftersom det inte kommer att finnas ett ersättningsbeslut om egna medel i detta scenario. 

Den nya årliga budgeten måste också ta hänsyn till att EU: s totala medel kommer att vara lägre på grund av att man inte når en överenskommelse om egna medel och lägre BNI orsakad av pandemin och Brexit. Detta kan uppgå till så mycket som 25 till 30 miljarder euro.

Nästa generation EU

Nästa generations EU, som är åtskilt från och kompletterar den fleråriga budgeten, kan komma överens om på olika sätt. Den höga tjänstemannen utesluter användningen av en mellanstatlig konferens och ett separat fördrag, eftersom det skulle ta för mycket tid och skulle lägga skuldbördan på enskilda stater, snarare än att låta EU hålla skulden i sitt namn. Kommissionen anser dock att en "gemenskapsbaserad lösning" som är tillåten enligt de nuvarande fördragen skulle vara möjlig. Detta kan möjliggöra ett förstärkt samarbete mellan en koalition av villiga och skulle behöva en tydlig koppling till EU: s fördrag, till exempel skulle det kunna tillåtas genom möjligheten i fördraget att kanalisera ekonomiskt stöd till medlemsstater som har allvarliga svårigheter, orsakade av exceptionella händelser (artikel 122), men den högre tjänstemannen undvek andra alternativ.

Möjligheten att kringgå en del av de skador som orsakats av Polen, Ungern och eventuellt Sloveniens veto kan hjälpa till att fokusera sinnen när en viktig vecka närmar sig.

EU

Förenade kungariket och EU-27 medborgare i Storbritannien förblir en del av Europaparlamentets kommunikationsprogram 

publicerade

on

Europaparlamentet bekräftar sin vilja att fortsätta samarbeta med unga generationer av brittiska medborgare och EU27-medborgare bosatta i Storbritannien. Efter sitt beslut i februari 2019 att bibehålla Europaparlamentets närvaro i Storbritannien, särskilt genom sitt kontor i London, enades parlamentets presidium (president Sassoli och vice ordförande) igår kväll om att anpassa sina kommunikationsprogram för att säkerställa att brittiska medborgare i särskilt den yngre generationen och de miljoner EU27-medborgare som är bosatta i landet kan fortfarande delta.

Yttringsmultiplikatorgrupper, ungdomsgrupper och organisationer kommer att kunna delta i debatter och evenemang som erbjuds av Europaparlamentet som European Youth Event, som samlar tusentals unga européer vartannat år i Strasbourg och online (8,000 ungdomar deltog i 2018 händelse). Storbritannien skolor kommer också att kunna delta i Euroscola, en uppslukande upplevelse som äger rum i Europaparlamentets kammare i Strasbourg, vilket gör det möjligt för gymnasieelever att lära sig mer om europeisk integration genom att uppleva den från första hand. Brittiska skolor kan också delta i Europaparlamentets program för ambassadörsskolor.

Mer 

Fortsätt läsa

coronavirus

COVID-19-vacciner: EU måste reagera med enhet och solidaritet 

publicerade

on

Ledamöterna uttryckte brett stöd för den gemensamma EU-strategin för att bekämpa pandemin och krävde fullständig insyn när det gäller kontrakt och utplacering av COVID-19-vacciner.

I plenumsdebatten tisdagen (19 januari) utbytte parlamentsledamöter åsikter med Ana Paula Zacarias, portugisiska statssekreteraren för europeiska frågor, och Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet.

En stor majoritet av parlamentsledamöterna visade sitt stöd för den enade EU-metoden, som säkerställde att vacciner utvecklades snabbt och säkerställde tillgången till vaccin för alla europeiska medborgare. Samtidigt beklagade de ”hälsonationalism”, inklusive påstådda parallella avtal som undertecknats av medlemsstaterna eller försök att konkurrera ut mot varandra. För att upprätthålla den europeiska framgångshistorien måste EU reagera med enhet och solidaritet, med alla regeringsnivåer som arbetar tillsammans, säger ledamöter.

Medlemmarna krävde att villkoren för kontrakt mellan EU och läkemedelsföretag som involverar offentliga medel ska vara helt transparenta. Kommissionens senaste ansträngningar att låta parlamentsledamöter konsultera ett ofullständigt kontrakt ansågs vara otillräckliga. Ledamöterna upprepade att endast fullständig öppenhet kan hjälpa till att bekämpa desinformation och skapa förtroende för vaccinationskampanjer över hela Europa.

Talare erkände också den globala dimensionen av COVID-19-pandemin, som kräver globala lösningar. EU har ett ansvar att använda sin styrka för att stödja sina mest utsatta grannar och partners. Pandemin kan övervinnas endast när alla människor har lika tillgång till vacciner, inte bara i rika länder, tillade ledamöterna.

Debatten berörde också andra frågor, såsom behovet av jämförbara nationella uppgifter och ömsesidigt erkännande av vaccinationer, behovet av att undvika förseningar och öka vaccinationshastigheten, liksom den okonstruktiva karaktären av att skylla EU eller läkemedelsindustrin för alla misslyckanden.

Se videoupptagning av debatten här. Klicka på namnen nedan för enskilda uttalanden.

Ana Paula Zacarias, Portugisiska ordförandeskapet

Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet

Esther de Lange, EPP, NL

Iratxe García Pérez, S&D, ES

Dacian Cioloş, Förnya Europa, RO

Joëlle Mélin, ID, FR

Philippe Lamberts, Gröna / EFA, BE

Joanna Kopcińska, ECR, PL

Marc Botenga, Vänster, BE

Sammanhang

Kommissionen offentliggjorde ett ytterligare meddelande om EU: s COVID-19-strategi den 19 januari. EU: s ledare kommer att diskutera läget för pandemin under Europeiska rådets möte den 21 januari.

Bakgrund

Den 22 september 2020 höll parlamentet en offentlig utfrågning om ”Hur man säkerställer EU-medborgares tillgång till COVID-19-vaccin: kliniska prövningar, produktions- och distributionsutmaningar”. Under plenarsessionen i december 2020 uttryckte parlamentet stöd för snabbt godkännande av säkra vacciner och den 12 januari 2021 ledamöter skyllde bristen på öppenhet för att stimulera osäkerhet och desinformation angående COVID-19-vaccination i Europa.

Mer 

Fortsätt läsa

Brexit

'Brexit-blodbad': Skaldjurslastbilar protesterar i London över exportförseningar

publicerade

on

By

Mer än 20 skaldjurslastbilar parkerade på vägar nära det brittiska parlamentet och premiärminister Boris Johnsons bostad på Downing Street på måndag för att protestera mot byråkratin efter Brexit som har stört exporten till Europeiska unionen. skriva och

Många fiskare har inte kunnat exportera till EU sedan fångstcertifikat, hälsokontroller och tulldeklarationer infördes i början av året, vilket försenade leveranserna och uppmanade europeiska köpare att avvisa dem.

Lastbilar med slagord som ”Brexit-blodbad” och ”inkompetent regering som förstör skaldjursindustrin” parkerade meter från Johnsons 10 Downing Street-kontor i centrala London. Polisen bad lastbilsförarna om detaljer.

"Vi känner starkt att systemet potentiellt kan kollapsa", säger Gary Hodgson, chef för Venture Seafoods, som exporterar levande och bearbetade krabbor och hummer till EU.

”Premiärminister Boris Johnson måste vara ärlig mot oss, med sig själv och med den brittiska allmänheten om problemen för industrin,” sa han till Reuters. En operatör, sade han, behövde 400 sidor med exportdokumentation förra veckan för att komma in i Europa.

David Rosie på DR Collin & Son, som har 200 anställda, skickade en eller två lastbilar per natt till Frankrike med levande krabba, hummer och langoustine till ett värde av cirka 150,000 203,000 pund (XNUMX XNUMX dollar). Han sa att han inte hade exporterat en enda låda i år.

Fiskare, sa han, "förlorade sitt försörjning med en klocka" när Storbritannien lämnade EU: s omlopp på nyårsafton.

Enligt en överenskommelse som uppnåddes förra månaden är den brittiska handeln med EU fortfarande fri från tullar och kvoter. Men skapandet av en fullständig tullgräns innebär att varor måste kontrolleras och pappersarbete fylls i, vilket sönderdelar expressleveranssystem.

Brittisk köttindustri varnar för gränskaos eftersom förseningar stoppar exporten

Johnson använde en fras som har upprört många företagare och beskrev förändringarna som ”tandproblem” och sa att de hade förvärrats av COVID-19-pandemin.

Johnson sa att ytterligare en fond på 23 miljoner pund (31.24 miljoner dollar) hade skapats för att kompensera företag som "utan eget fel har upplevt byråkratiska förseningar, svårigheter att få sina varor genom där det finns en äkta köpare på andra sidan kanalen" .

Regeringen sa att dessa extra pengar var på toppen av en investering på 100 miljoner pund i branschen under de närmaste åren och nästan 200 miljoner pund gavs till den skotska regeringen för att minimera störningar.

Storbritanniens avdelning för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor (Defra) sa att det, förutom ekonomiskt stöd, samarbetade med industrin och EU för att ta itu med dokumentationsfrågor.

"Vår prioritet är att säkerställa att varor kan fortsätta att flyta smidigt till marknaden", sade en regeringsordförande i ett mejlmeddelande.

Fiske enbart bidrar med 0.1% av Storbritanniens BNP om bearbetning ingår, men för kustsamhällen är det en livlina och ett traditionellt sätt att leva.

Skottlands mat- och dryckesförening säger att exportörer kan tappa mer än 1 miljon pund i försäljning om dagen.

Många i kustsamhällen röstade för Brexit men sa att de inte hade förväntat sig denna påverkan.

Allan Miller, ägare av AM Shellfish i Aberdeen, Skottland, sade att tiderna för sina leveranser av levande brun krabba, hummer och räkor hade fördubblats från 24 timmar. Detta betyder lägre priser och en del av produkten överlevde inte, sa han.

”Du pratar 48 timmar till 50 timmar. Det är galet, sa han.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend