Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

EU säger till Brexit-förhandlare: Låt inte tidsfristen tvinga dålig handel

publicerade

on

Europeiska unionens främsta Brexit-förhandlare berättade för medlemsländernas sändebud på onsdagen (2 december) att förhandlingarna om ett handelsavtal med Storbritannien nådde "ett make-or-break-ögonblick", och de uppmanade honom att inte skyndas till ett otillfredsställande avtal, skriva .

Fyra diplomater berättade för Reuters efter en genomgång av Michel Barnier att samtalen förblev hakade - som de har varit i flera månader - om fiskerättigheter i brittiska vatten, vilket garanterar rättvis konkurrensgarantier och sätt att lösa framtida tvister.

"Han sa att de kommande dagarna kommer att vara avgörande", sade en senior EU-diplomat som deltog i informationssamtalet, drygt fyra veckor före slutet av året för en överenskommelse för att undvika vad som kan vara en ekonomiskt skadlig skilsmässa.

På tal under anonymitet sa diplomaten att Barnier inte angav ett datum för vilket ett avtal måste uppnås, men det kommer att behövas tid för alla 27 medlemsländer och Europaparlamentet att godkänna det före den 31 december.

"Snabba framsteg är avgörande", säger David McAllister, som är ordförande för en Brexit-grupp i Europaparlamentet, på Twitter. "En överenskommelse måste nås inom mycket få dagar om (Europeiska) rådet och parlamentet ska slutföra sina respektive förfaranden före övergångsperiodens slut."

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari efter 47 års medlemskap men gick sedan in i en övergångsperiod under vilken EU-lagar gäller till slutet av detta år för att ge medborgare och företag tid att anpassa sig.

EU-regler för den inre marknaden och EU: s tullunion gäller inte Storbritannien från och med 1 januari.

Underlåtenhet att uppnå en handelsavtal skulle snärla gränser, skrämma finansmarknaderna och störa känsliga försörjningskedjor som sträcker sig över Europa och bortom, precis som länderna kämpar med COVID-19-pandemin.

En annan senior EU-diplomat sa att flera medlemsstater hellre skulle se förhandlingarna fortsätta efter slutet av övergångsfasen även om det innebär en kort "no deal" -period.

”Vi måste fortsätta förhandla så länge det behövs. Vi kan inte offra långsiktiga intressen på grund av kortsiktiga tidtabelfrågor, sade sändebudet efter Barniers genomgång.

”Det finns en oro för att det på grund av detta tidspress är en frestelse att rusa. Vi sa till honom: gör inte det. ”

Den första diplomaten sa att det inte fanns någon diskussion vid mötet med ambassadörerna om förhandlingarna över den 31 december.

En brittisk regeringstjänsteman sa att London inte skulle gå med på att förlänga övergångsperioden med EU, och Storbritannien har upprepade gånger uteslutit varje förlängning av samtalen till nästa år. London anklagar EU för återvändsgränden vid samtalen.

En tredje EU-diplomat sa att det fortfarande var oklart om förhandlare kunde överbrygga luckorna i de tre huvudsakliga stickpunkterna, men vissa medlemsstater blev "lite nervösa".

Brexit

Skotska fiskare landar fisk i Danmark för att undvika byråkrati efter Brexit

publicerade

on

By

Skotska fiskare har i allt högre grad vänt sig till fiskeauktioner i Danmark under årets två första veckor för att undvika att deras leveranser till Europeiska unionen blockeras av byråkrati efter Brexit. skriver .

En fiskauktion i Hanstholm på Danmarks västkust har hittills i år sålt 525 ton fisk från skotska fiskefartyg, mer än det dubbla jämfört med samma period förra året.

”Vi har fått väldigt många förfrågningar från skotska fiskare om landning av fångsten i Hanstholm,” berättade Jesper Kongsted, som står för auktionen, till Reuters på fredagen (16 januari). "Det här är mycket bra för vår verksamhet."

Vissa skotska fiskeföretag säger att de står inför ruin, eftersom flera EU-länder avvisade Storbritanniens export efter att nya tullkrav försenade ankomsten av färska produkter.

Som ett resultat sjönk priserna på fiskauktioner i Skottland i början av året. Kongsted sa att två skotska bröder hade tjänat ytterligare 300,000 48,788 danska kronor (22 XNUMX $) genom att sälja XNUMX ton kummel i Hanstholm snarare än på en auktion i Peterhead i Skottland.

”Vår bransch står inför ökande ekonomiska förluster. Många fiskefartyg är bundna vid kajväggen, säger Elspeth Macdonald, chef för skotska fiskarförbundet, i ett brev till premiärminister Boris Johnson på fredag.

"Vissa gör nu en 72-timmars rundresa för att landa fisk i Danmark, som det enda sättet att garantera att deras fångst kommer att göra ett rimligt pris och faktiskt hitta sin väg till marknaden medan den fortfarande är tillräckligt fräsch för att möta kundernas krav", sa Macdonald .

Införandet av hälsointyg, tulldeklarationer och kontroller sedan Storbritannien lämnade EU: s inre marknad i början av året har drabbat leveranssystem hos vissa fiskeföretag.

Den här veckan hotade några skotska fiskare att dumpa ruttna skaldjur utanför det brittiska parlamentet i London.

($ 1 = 6.1490 danska kronor)

Fortsätt läsa

Brexit

STORBRITANNIEN kan övervinna "tänder" efter fiske efter Brexit, säger minister

publicerade

on

By

Storbritannien tror att det kan lösa "tandproblem" efter Brexit som har hindrat skotska fiskare från att exportera varor till Europeiska unionen på grund av tullförseningar, sade livsmedels- och miljöminister George Eustice (bilden), skriver Kate Holton och Paul Sandle.

Vissa EU-importörer har avvisat lastbilar med skotsk fisk sedan 1 januari efter att behovet av fångstcertifikat, hälsokontroller och exportdeklarationer innebar att de hade tagit för lång tid att komma fram, vilket upprör fiskare som står inför ekonomisk ruin om handeln inte kan återupptas.

Eustice berättade för parlamentet att hans personal hade hållit möten med nederländska, franska och irländska tjänstemän för att försöka ”stryka ut några av dessa tandproblem”.

"De är bara tandproblem", sa han. "När människor blir vana vid att använda pappersvarorna kommer det att flöda."

Eustice sa, utan någon frist för att införa reglerna, att industrin var tvungen att anpassa sig till dem i realtid, och hanterade sådana frågor som vilken färg bläck som kan användas för att fylla i formulär. Han tillade att medan regeringen överväger kompensation för sektorer som drabbats av förändringarna efter Brexit, fokuserade han nu på att fixa förseningarna för fiskare.

Logistikleverantörer, som nu kämpar för att leverera varor i rätt tid, har sagt att förändringen till livet utanför den inre marknaden och tullunionen är mycket betydelsefullare och medan leveranstiderna kan förbättras, kommer det nu att kosta mer och ta längre tid att exportera.

För att få färskvaror till EU: s marknader måste logistikleverantörerna nu sammanfatta belastningen med varukoder, produkttyper, bruttovikt, antal lådor och värde plus andra detaljer. Fel kan innebära längre förseningar och drabba franska importörer som också drabbats av byråkratin.

Fortsätt läsa

Brexit

Nytt avtal mellan EU och Storbritannien är välkommet men grundlig granskning kvarstår, insisterar ledande parlamentsledamöter 

publicerade

on

Ledamöter i utrikesfrågor och handel välkomnar det nya avtalet mellan EU och Storbritannien som en hel del men kräver ordentliga parlamentariska kontrollbefogenheter och grundlig tillgång till information.

I morse (14 januari) höll medlemmar i utrikesfrågor och internationella handelskommittéer ett första gemensamt möte om det nya Handels- och samarbetsavtal mellan EU och Storbritannien, intensifiera den parlamentariska granskningsprocessen av den överenskommelse som uppnåtts mellan EU och brittiska förhandlare om 24 December.

Ledamöterna välkomnade avtalet som en bra lösning, om än tunn. Ett icke-avtal skulle ha medfört en katastrof för medborgarna och företagen på båda sidor, betonade talarna. Samtidigt betonade de att den parlamentariska granskningen av denna överenskommelse måste gå utöver enbart ratificering och insisterade på grundlig tillgång till information och en tydlig roll för parlamentet i genomförandet och den framtida övervakningen av avtalet.

Dessutom betonade ledamöterna också vikten av att främja en nära dialog mellan Europaparlamentet och Westminster om framtida förbindelser mellan EU och Storbritannien.

De beklagade att många aspekter, inklusive Erasmus-programmet, utrikespolitik, säkerhets- och försvarssamarbete, inte ingick i förhandlingarna om det framtida partnerskapet. Några uttryckte oro över framtiden för miljöstandarder, eftersom det nya brittiska handelssystemet för utsläppsrätter endast har funnits sedan den 1 januari utan tydlighet om hur det ska kopplas till EU.

För alla uttalanden och ingripanden kan du titta på mötet igen här.

Föredragandens kommentarer

kati Piri (AFET, S&D, NL) sa: ”Parlamentets röda linjer kommer att fortsätta att vara centrala i granskningsprocessen. Jag välkomnar det faktum att EU lyckades säkra en enda tydlig ram för styrning. Detta kommer att ge EU-medborgare, brittiska medborgare, konsumenter och företag rättssäkerhet om tillämpliga regler och kommer att säkerställa robusta efterlevnadsgarantier från parterna.

”Samtidigt är det också viktigt att vara uppriktig: vi ville inte eller valde Brexit. Så det är med sorg och sorg som vi erkänner att detta var det brittiska folkets demokratiska val. Och tyvärr faller själva avtalet långt ifrån Politisk förklaring att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson själv undertecknade bara några månader före förhandlingarna. ”

Christophe Hansen (INTA, EPP, LU) sa: ”Det är ett mycket tunt avtal. Men jag välkomnar det faktum att det inte finns några kvoter och tullar, och därmed undvek vi att falla tillbaka till WTO-regler som skulle ha skadat många av våra sektorer, inklusive jordbruk och bilar.

”Jag beklagar mycket att Storbritannien bestämde sig för att inte delta i Erasmus. Detta äventyrar framtiden för 170,000 100,000 européer i Storbritannien och XNUMX XNUMX brittiska studenter i EU. Jag beklagar också att framtida geografiska beteckningar inte täcks, vilket strider mot den politiska deklarationen.

”Jag skulle ha velat att tjänster återspeglades något bredare i avtalet. Icke desto mindre kommer förhandlingssamarbete om finansiella tjänster att förhandlas fram till mars.

”Det är viktigt att inte låta samtycket förbli för evigt. Provisorisk tillämpning är inte den rättsliga säkerhet som företag och medborgare förtjänar efter alla dessa år. ”

Nästa steg

De två kommittéerna kommer i sinom tid att rösta om samtyckeförslaget som de två stående föredragandena har utarbetat för att möjliggöra en omröstning i kammaren innan slutet av den provisoriska tillämpningen av avtalet.

Förutom omröstningen i plenum kommer parlamentet också att rösta om en medföljande resolution som utarbetats av de politiska grupperna i EU Storbritanniens samordningsgrupp och den Talmanskonferensen.

Bakgrund

Det nya handels- och samarbetsavtalet har tillämpats provisoriskt sedan den 1 januari 2021. För att det ska träda i kraft permanent krävs det parlamentets samtycke. Parlamentet har upprepade gånger uttryckt att det anser att den nuvarande provisoriska tillämpningen är resultatet av en rad unika omständigheter och att en övning inte upprepas.

Parlamentsledamöterna i International Trade Committee höll ett första möte om det nya avtalet mellan EU och Storbritannien måndagen den 11 januari, under vilket de lovade en grundlig granskning av avtalet. Läs mer här.

Mer 

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend