Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

EU: s Barnier säger att kommande lagstiftning i Storbritannien kan driva Brexit-samtal i kris - RTE

publicerade

on

EU: s chefsförhandlare Michel Barnier sa till ambassadörerna att Brexit-samtalen skulle pressas in i kris om den brittiska lagstiftningen som förväntas nästa vecka innehåller klausuler som skulle bryta mot det befintliga utträdesavtalet, rapporterade RTE onsdag (2 december). skriver William James.

”EU: s chefsförhandlare Michel Barnier har sagt till EU-ambassadörer att om den brittiska finanspropositionen, som förväntas nästa vecka, innehåller klausuler som bryter mot internationell lag [dvs. bryter mot NI-protokollet] så kommer Brexit-samtalen att vara" i kris "och det kommer att vara en uppdelning i förtroendet, säger RTE: s Europa-redaktör Tony Connelly på Twitter med hänvisning till två namnlösa källor.

Brexit

'Brexit-blodbad': Skaldjurslastbilar protesterar i London över exportförseningar

publicerade

on

By

Mer än 20 skaldjurslastbilar parkerade på vägar nära det brittiska parlamentet och premiärminister Boris Johnsons bostad på Downing Street på måndag för att protestera mot byråkratin efter Brexit som har stört exporten till Europeiska unionen. skriva och

Många fiskare har inte kunnat exportera till EU sedan fångstcertifikat, hälsokontroller och tulldeklarationer infördes i början av året, vilket försenade leveranserna och uppmanade europeiska köpare att avvisa dem.

Lastbilar med slagord som ”Brexit-blodbad” och ”inkompetent regering som förstör skaldjursindustrin” parkerade meter från Johnsons 10 Downing Street-kontor i centrala London. Polisen bad lastbilsförarna om detaljer.

"Vi känner starkt att systemet potentiellt kan kollapsa", säger Gary Hodgson, chef för Venture Seafoods, som exporterar levande och bearbetade krabbor och hummer till EU.

”Premiärminister Boris Johnson måste vara ärlig mot oss, med sig själv och med den brittiska allmänheten om problemen för industrin,” sa han till Reuters. En operatör, sade han, behövde 400 sidor med exportdokumentation förra veckan för att komma in i Europa.

David Rosie på DR Collin & Son, som har 200 anställda, skickade en eller två lastbilar per natt till Frankrike med levande krabba, hummer och langoustine till ett värde av cirka 150,000 203,000 pund (XNUMX XNUMX dollar). Han sa att han inte hade exporterat en enda låda i år.

Fiskare, sa han, "förlorade sitt försörjning med en klocka" när Storbritannien lämnade EU: s omlopp på nyårsafton.

Enligt en överenskommelse som uppnåddes förra månaden är den brittiska handeln med EU fortfarande fri från tullar och kvoter. Men skapandet av en fullständig tullgräns innebär att varor måste kontrolleras och pappersarbete fylls i, vilket sönderdelar expressleveranssystem.

Brittisk köttindustri varnar för gränskaos eftersom förseningar stoppar exporten

Johnson använde en fras som har upprört många företagare och beskrev förändringarna som ”tandproblem” och sa att de hade förvärrats av COVID-19-pandemin.

Johnson sa att ytterligare en fond på 23 miljoner pund (31.24 miljoner dollar) hade skapats för att kompensera företag som "utan eget fel har upplevt byråkratiska förseningar, svårigheter att få sina varor genom där det finns en äkta köpare på andra sidan kanalen" .

Regeringen sa att dessa extra pengar var på toppen av en investering på 100 miljoner pund i branschen under de närmaste åren och nästan 200 miljoner pund gavs till den skotska regeringen för att minimera störningar.

Storbritanniens avdelning för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor (Defra) sa att det, förutom ekonomiskt stöd, samarbetade med industrin och EU för att ta itu med dokumentationsfrågor.

"Vår prioritet är att säkerställa att varor kan fortsätta att flyta smidigt till marknaden", sade en regeringsordförande i ett mejlmeddelande.

Fiske enbart bidrar med 0.1% av Storbritanniens BNP om bearbetning ingår, men för kustsamhällen är det en livlina och ett traditionellt sätt att leva.

Skottlands mat- och dryckesförening säger att exportörer kan tappa mer än 1 miljon pund i försäljning om dagen.

Många i kustsamhällen röstade för Brexit men sa att de inte hade förväntat sig denna påverkan.

Allan Miller, ägare av AM Shellfish i Aberdeen, Skottland, sade att tiderna för sina leveranser av levande brun krabba, hummer och räkor hade fördubblats från 24 timmar. Detta betyder lägre priser och en del av produkten överlevde inte, sa han.

”Du pratar 48 timmar till 50 timmar. Det är galet, sa han.

Fortsätt läsa

Brexit

Skotska fiskare landar fisk i Danmark för att undvika byråkrati efter Brexit

publicerade

on

By

Skotska fiskare har i allt högre grad vänt sig till fiskeauktioner i Danmark under årets två första veckor för att undvika att deras leveranser till Europeiska unionen blockeras av byråkrati efter Brexit. skriver .

En fiskauktion i Hanstholm på Danmarks västkust har hittills i år sålt 525 ton fisk från skotska fiskefartyg, mer än det dubbla jämfört med samma period förra året.

”Vi har fått väldigt många förfrågningar från skotska fiskare om landning av fångsten i Hanstholm,” berättade Jesper Kongsted, som står för auktionen, till Reuters på fredagen (16 januari). "Det här är mycket bra för vår verksamhet."

Vissa skotska fiskeföretag säger att de står inför ruin, eftersom flera EU-länder avvisade Storbritanniens export efter att nya tullkrav försenade ankomsten av färska produkter.

Som ett resultat sjönk priserna på fiskauktioner i Skottland i början av året. Kongsted sa att två skotska bröder hade tjänat ytterligare 300,000 48,788 danska kronor (22 XNUMX $) genom att sälja XNUMX ton kummel i Hanstholm snarare än på en auktion i Peterhead i Skottland.

”Vår bransch står inför ökande ekonomiska förluster. Många fiskefartyg är bundna vid kajväggen, säger Elspeth Macdonald, chef för skotska fiskarförbundet, i ett brev till premiärminister Boris Johnson på fredag.

"Vissa gör nu en 72-timmars rundresa för att landa fisk i Danmark, som det enda sättet att garantera att deras fångst kommer att göra ett rimligt pris och faktiskt hitta sin väg till marknaden medan den fortfarande är tillräckligt fräsch för att möta kundernas krav", sa Macdonald .

Införandet av hälsointyg, tulldeklarationer och kontroller sedan Storbritannien lämnade EU: s inre marknad i början av året har drabbat leveranssystem hos vissa fiskeföretag.

Den här veckan hotade några skotska fiskare att dumpa ruttna skaldjur utanför det brittiska parlamentet i London.

($ 1 = 6.1490 danska kronor)

Fortsätt läsa

Brexit

STORBRITANNIEN kan övervinna "tänder" efter fiske efter Brexit, säger minister

publicerade

on

By

Storbritannien tror att det kan lösa "tandproblem" efter Brexit som har hindrat skotska fiskare från att exportera varor till Europeiska unionen på grund av tullförseningar, sade livsmedels- och miljöminister George Eustice (bilden), skriver Kate Holton och Paul Sandle.

Vissa EU-importörer har avvisat lastbilar med skotsk fisk sedan 1 januari efter att behovet av fångstcertifikat, hälsokontroller och exportdeklarationer innebar att de hade tagit för lång tid att komma fram, vilket upprör fiskare som står inför ekonomisk ruin om handeln inte kan återupptas.

Eustice berättade för parlamentet att hans personal hade hållit möten med nederländska, franska och irländska tjänstemän för att försöka ”stryka ut några av dessa tandproblem”.

"De är bara tandproblem", sa han. "När människor blir vana vid att använda pappersvarorna kommer det att flöda."

Eustice sa, utan någon frist för att införa reglerna, att industrin var tvungen att anpassa sig till dem i realtid, och hanterade sådana frågor som vilken färg bläck som kan användas för att fylla i formulär. Han tillade att medan regeringen överväger kompensation för sektorer som drabbats av förändringarna efter Brexit, fokuserade han nu på att fixa förseningarna för fiskare.

Logistikleverantörer, som nu kämpar för att leverera varor i rätt tid, har sagt att förändringen till livet utanför den inre marknaden och tullunionen är mycket betydelsefullare och medan leveranstiderna kan förbättras, kommer det nu att kosta mer och ta längre tid att exportera.

För att få färskvaror till EU: s marknader måste logistikleverantörerna nu sammanfatta belastningen med varukoder, produkttyper, bruttovikt, antal lådor och värde plus andra detaljer. Fel kan innebära längre förseningar och drabba franska importörer som också drabbats av byråkratin.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend