Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Varför LCIA behövs mer än någonsin

publicerade

on

Så mycket som Brexit-affären i sista minuten hyllades som en framgång för att förhindra Storbritanniens okontrollerade att krascha ut ur EU, är djävulen i detaljerna eftersom många problem bara är långsamt blir uppenbart över tid. Exempel på detta är klausulen, som ingår i avtalet, att Bryssel kan införa taxor på London om EU: s lagstiftare har rimlig anledning att tro att Storbritannien ger sina företag en orättvis fördel. Medan Boris Johnson har berömt affären som garant för brittisk suveränitet, kommer det faktum att London tvingas följa europeiska regler eller möta konsekvenser sannolikt att bevisa en punkt med riklig friktion i framtiden. skriver Graham Paul.

Det är oklart hur länge Storbritannien kommer att vara villiga eller kunna följa denna likvärdiga princip. Det som emellertid redan är uppenbart är att de resulterande tvisterna kommer att behöva säkra och tillförlitliga internationella skiljemekanismer som accepteras av både EU och Storbritannien. Medan London och Bryssel har skisserat planer på att inrätta ett separat organ för att verkställa Brexit-avtalet, kan gränsöverskridande tvister mellan privata aktörer flytta till forum som London Court of International Arbitration (LCIA) för att undvika oklarheter kopplat till vad den slutgiltiga formen av verkställighetsregimen kommer att ta efter Brexit. Tack vare sitt oberoende från något lands rättssystem eller regering kommer internationell skiljedom sannolikt att växa med stormsteg under de kommande åren.

Tyvärr har LCIA lidit av populistiska motvind de senaste åren som syftar till att undergräva dess auktoritet och skada dess internationella ställning. I ett särskilt allvarligt fall trotsas en av dess domar av Djiboutis regering i det tvivelaktiga namnet på nationell suveränitet. Djibouti är inte den första nationen som tar det drastiska steget att ifrågasätta LCIA: s auktoritet - Ryssland vägrade berömt att erkänna utmärkelsen i det politiskt fyllda Yukos-fallet - det faktum att ett litet afrikanskt land kunde komma undan med detta kan mycket väl uppmuntra andra att följa efter.

Det aktuella fallet började 2018, när regeringen i Djibouti grep Doraleh Container Terminal SA - ett joint venture i Djiboutis hamn i Doraleh mellan Dubai-baserade globala hamnoperatör DP World och Djibouti - och ensidigt terminerad DP Worlds kontrakt att driva terminalen. Som svar lämnade DP World in ansökningar till LCIA, som strax därefter dömde mot Djibouti, argumentera att hamnbeslag var olagligt och att DP Worlds 30-åriga koncession inte ensidigt kunde avslutas.

Även om domen definitivt borde ha avslutat frågan, har Djibouti aldrig erkänt domen och har fortsatt att vägra göra det sedan dess. Hittills har LCIA styrt sex gånger till DP-världens fördel som alla har ignorerats av Djiboutis president Ismail Omar Guelleh den grunder att skiljedomen förmodligen kvalificerar "lagen i en suverän stat som olaglig." På samma sätt, en LCIA-utmärkelse av $ 533 miljoner i ersättning och obetalda royalties som Djibouti är skyldiga till DP World har inte följts av samma anledning, med landet till och med be sin högsta domstol för att ogiltigförklara LCIA-beslutet.

Sådant beteende lovar inte bra för LCIA: s förmåga att dra vikt i internationella angelägenheter. Djiboutis tillämpning av nationell lagstiftning över etablerade internationella rättsliga förfaranden för den feta motiveringen av nationell suveränitet skapar ett farligt prejudikat.

Men om Djiboutis brott mot internationell rättslig praxis redan utgör en allvarlig utmaning för internationell skiljedom, riskerade LCIA i sig själv nyligen att bli vapenförsedd ytterligare av andra regimer som letade efter lättanvända ursäkter för att inte hedra domstolens avgöranden. Som avslöjades i december 2020 blev LCIA faktiskt ett bisarrt exempel på en domstol som medgav att ha gjort ett misstag vid beräkningen av ett beslut i ett skiljedomsärende, bara för att vägra att ändra resultatet av sitt beslut.

Fallet gällde Mikhail Khabarov, en rysk affärsman, som 2015 hade fått en option att förvärva 30 procent i Delovye Linii GK-holdingbolaget för 60 miljoner dollar. Men när affären slutade, lämnade Khabarov in ett skadeståndsanspråk till LCIA, som var tvungen att beräkna det exakta beloppet för ryssen. baserat på skillnaden mellan det faktiska värdet på 30 procent av aktien och optionskursen på 60 miljoner dollar.

I januari 2020 tilldelade LCIA Khabarov en ersättning på 58 miljoner dollar - som det visade sig, en stor övervärdering som ett resultat av en ”felfel vid felberäkning”Som inträffade när LCIA-panelen hade lagt till värdet av historiska skatteskulder snarare än att subtrahera det. Med det verkliga värdet närmare $ 4m, beställde den engelska högsta domstolen LCIA att korrigera skadan, vilket skiljedomstolen väldigt vägrade att göra, och hävdade att det ursprungliga beloppet fortfarande var i linje med dess avsikt att tilldela den rättvisa ersättningen.

Det senare fallet har gett upphov till en helt separat debatt om de modeller som används för att beräkna skadeståndet i fråga, även om förutsättningen att skadestånd ska betalas - även efter detta skrivfel - kastades aldrig i tvivel. Det är också allmänt accepterat att fel som dessa är en funktion av mänsklig felbarhet inför mycket komplexa förfaranden. Medan korrigerande åtgärder kan vidtas verkar det dock vara litet att göra när ett helt land vägrar att genomföra ett LCIA-beslut.

I den meningen råder det liten tvekan om att Djiboutis fullständiga bortseende från LCIA är ett mycket större hot mot dess trovärdighet. I en normbaserad internationell miljö är avvisandet av nämnda normer det första steget mot att utlösa deras kollaps. Om LCIA: s inflytande ska bevaras måste man hoppas att inget annat land följer denna väg. I tider som dessa behövs en institution som LCIA som aldrig tidigare.

coronavirus

EU uppmanar AstraZeneca att påskynda leveranser av vacciner mitt i "leveranschock"

publicerade

on

Europeiska unionen har uppmanat AstraZeneca att hitta sätt att snabbt leverera vacciner efter att företaget tillkännagav en stor nedskärning av leveransen av sitt COVID-19-skott till blocket, eftersom nyheten framkom att läkemedelsproducenten också mötte leveransproblem någon annanstans skriva och

I ett tecken på EU: s frustration - efter att Pfizer också meddelade förseningar i leveransen tidigare i januari - sa en högre EU-tjänsteman till Reuters att blocket under de kommande dagarna skulle kräva att läkemedelsföretag registrerar COVID-19-vaccinexport.

AstraZeneca, som utvecklade sitt skott med Oxford University, berättade för EU på fredag ​​att det inte kunde nå överenskomna leveransmål fram till slutet av mars, med en EU-tjänsteman inblandad i samtalen som berättade för Reuters att det innebar en nedskärning på 60% till 31 miljoner doser.

”Vi förväntar oss att företaget kommer att hitta lösningar och att utnyttja alla möjliga flexibiliteter för att snabbt kunna leverera,” sade en talesman för EU-kommissionen och tillade chefen för EU: s verkställande direktör Ursula von der Leyen hade ett samtal tidigare på måndagen med AstraZenecas chef Pascal Soriot för att påminna honom av företagets åtaganden.

En talesman för AstraZeneca sa att Soriot sa till von der Leyen att företaget gjorde allt för att få sitt vaccin till miljoner européer så snart som möjligt.

Nyheter framkom på måndagen att företaget står inför bredare leveransproblem.

Australiens hälsovårdsminister Greg Hunt berättade för journalister att AstraZeneca hade underrättat landet att det hade upplevt ”en betydande försörjningschock”, vilket skulle minska leveranserna i mars under vad man kom överens om. Han gav inte siffror.

Thailands hälsovårdsminister Anutin Charnvirakul sa att AstraZeneca skulle tillhandahålla 150,000 200,000 doser istället för de 1 XNUMX planerade, och mycket mindre än de XNUMX miljon skott som landet ursprungligen hade begärt.

AstraZeneca avböjde att kommentera globala leveransfrågor.

EU: s ledande tjänsteman sa att blocket hade en avtalsenlig rätt att kontrollera företagets böcker för att bedöma produktion och leveranser, ett drag som kan innebära att EU fruktar att doser avleds från Europa till andra köpare utanför blocket.

AstraZeneca har fått en förskottsbetalning på 336 miljoner euro (409 miljoner dollar) från EU, sa en annan tjänsteman till Reuters när 27-nationsblocket slutade en leveransavtal med företaget i augusti för minst 300 miljoner doser - den första undertecknad av EU för att säkra COVID-19-skott ..

Under förhandsköpsavtal som stängts under pandemin, gör EU utbetalningar till företag för att säkra doser, och pengarna förväntas främst användas för att utöka produktionskapaciteten.

"Initialvolymerna kommer att vara lägre än ursprungligen förväntat på grund av minskade avkastningar på en tillverkningsanläggning inom vår europeiska leverantörskedja", sa AstraZeneca på fredag.

Webbplatsen är en viralvektorfabrik i Belgien som drivs av läkemedelsproducentens partner Novasep.

Virusvektorer produceras i genetiskt modifierade levande celler som måste vårdas i bioreaktorer. Det komplexa förfarandet kräver finjustering av olika ingångar och variabler för att nå konstant höga avkastningar.

"Den tunna motivationen att det finns svårigheter i EU: s försörjningskedja men inte någon annanstans håller inte vatten, eftersom det naturligtvis inte är något problem att få vaccinet från Storbritannien till kontinenten", säger EU-lagstiftaren Peter Liese, som kommer från samma parti som Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

EU kallade till ett möte med AstraZeneca efter fredagens (22 januari) tillkännagivande för att söka ytterligare förtydligande. Mötet började kl 1230 på måndagen.

EU-tjänstemannen som deltog i samtalen med AstraZeneca sa att förväntningarna inte var höga för mötet, där företaget kommer att bli ombedd att bättre förklara förseningarna.

Tidigare i januari tillkännagav Pfizer, som för närvarande är den största leverantören av COVID-19-vacciner till EU, förseningar på nästan en månad på sina transporter, men timmar senare reviderade detta för att säga att förseningarna bara skulle pågå en vecka.

EU-avtal med vaccinproducenter är konfidentiella, men EU-tjänstemannen som deltar i samtalen utesluter inte påföljder för AstraZeneca, med tanke på den stora revideringen av dess åtaganden. Källan utarbetade emellertid inte vad som kunde utlösa straff. "Vi är inte där ännu", tillade tjänstemannen.

"AstraZeneca har varit kontraktligt skyldigt att producera sedan så tidigt som i oktober och de levererar uppenbarligen till andra delar av världen, inklusive Storbritannien utan dröjsmål," sa Liese.

AstraZenecas vaccin förväntas godkännas för användning i EU den 29 januari, och de första leveranserna förväntas från och med den 15 februari.

($ 1 = € 0.8214)

Fortsätt läsa

EU

Kemikalier: EU skyddar vilda djur från negativa effekter av bly i miljön

publicerade

on

Den 25 januari vidtog kommissionen bestämda åtgärder för att säkerställa att vilda djur skyddas från de negativa effekterna av bly i miljön genom att begränsa dess användning vid skott i eller runt våtmarker. Antaget inom ramen för EU: s kemikalieregulering, kommer åtgärden att bidra till att skydda miljön genom att avsevärt minska blyföroreningar och samtidigt förhindra den undvikbara dödsfallet med blyförgiftning av cirka 1 miljon vattenfåglar varje år. Bly är ett mycket giftigt ämne som släpps ut i miljön och förorenar både jord och vatten.

Varje år släpps 4,000 till 5,000 ton bly i våtmarker från blyskott. Det finns prisvärda alternativ, till exempel stålskott, som för närvarande kostar ungefär samma som blyskott. Den åtgärd som antas idag kommer att harmonisera och förbättra effektiviteten i nationell lagstiftning som begränsar användningen av blyskott i våtmarker som redan finns i 24 medlemsstater.

Det börjar gälla om två år. Begränsningen stöder målen för Kemisk strategi för hållbarhet och den Grön affär. Det stöder också målen för fågeldirektivetoch är en första konkret leverans enligt den nya EU 2030 Strategi för biologisk mångfald. Mer information här.

Fortsätt läsa

EU

72 amerikanska och EU-föreningar kräver upphävande av vedergällningstullar

publicerade

on

Sjuttiotvå amerikanska och europeiska organisationer som representerar ett brett spektrum av branscher skickade en skrivelse den 25 januari till president Joseph R. Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som uppmanar till omedelbar upphävande av tullar på sektorer som inte är relaterade till de pågående transatlantiska handelstvisterna.

Koalitionen uppgav att upphävande av tariffer kommer att lindra ekonomiska skador och hjälpa till att återupprätta ett samarbetsvilligt transatlantiskt handelsförhållande.

”COVID-19-pandemin och de nödvändiga nedläggningarna av icke-väsentliga företag fortsätter att påverka den globala ekonomin, inklusive våra sektorer som stöder miljontals arbetstillfällen på båda sidor om Atlanten,” säger gruppen av amerikanska och EU-föreningar. ”De pågående handelstvisterna mellan EU och USA och ytterligare tullar, som fortsätter att plåga den transatlantiska handeln, har förvärrat en dålig situation. Med de skador vi har lidit förra året och fortfarande lider kan den nuvarande situationen inte tillåtas fortsätta längre. ”

Gruppen sade: "Vi tror att omedelbar upphävande av dessa tariffer är en nödvändig och grundläggande åtgärd, som kommer att ge en ekonomisk stimulans i en tid då den behövs mest."

De drog slutsatsen: ”Våra industrier stöder ett konstruktivt och blomstrande handels- och ekonomiskt förhållande mellan USA och EU. Att ta bort dessa tariffer kommer att ge en positiv drivkraft för att återställa det viktiga bilaterala förhållandet och samarbetsinsatser för att hantera globala ekonomiska utmaningar. Dessutom kommer ett gemensamt åtagande att undvika nya ytterligare tariffer att skapa nödvändig säkerhet och stabilitet för att växa den transatlantiska ekonomin. ”

Lista över 72 amerikanska och EU: s handelsföreningar

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend