Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Europeiska kommissionen och ECB startar ett digitalt euro-projekt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Är du redo att använda en "digital plånbok"? För oinvigda hänvisar detta till en virtuell valuta som är tänkt att vara ett komplement till kontanten i människors plånbok. Euroområdets centralbanker lutar sig mot en lansering av den så kallade digitala euron senare i år. Den digitala euron kommer att vara en elektronisk form av centralbankpengar, avsedda att vara tillgängliga för alla. Det nya betalningsinstrumentet är bara en del av en revolution som för närvarande äger rum i den ibland skuggiga världen av kryptovalutor.

Dessa sträcker sig från krypto- och stabila mynt till kryptotoken.

Europeiska unionens finansministrar hoppas kunna stjäla en marsch mot resten av världen med en inofficiell lansering, möjligen redan under våren, av en digital euro.

Annons

Detta syftar delvis till att motverka Diem-projektet, ett enda dollarbackat digitalt mynt. Diem, som betyder "dag" på latin, stöds av sociala medier jätten Facebook och 26 andra företag som planerar att lansera betalningstjänsten i år.

EU: s politiska personer har uppmanat till snabba åtgärder för att matcha Kina och andra centralbanker som också överväger virtuella versioner av sina pengar.

Den digitala euron är ett komplext projekt som skulle underlätta betalningar men också skulle kunna skaka grunden för det finansiella systemet. Det skulle också ta på sig US dollarns globala inflytande i sektorn.

Annons

En digital euro syftar till att vara ett komplement till, inte ersätta, fysiska kontanter och innebär inte att sedlar och mynt kommer att försvinna.

Det syftar till att ta hänsyn till digitalisering, snabba förändringar i betalningslandskapet och uppkomsten av kryptotillgångar.

Debatten om en digital euro har dock lagt fokus på frågorna kring kryptovalutor.

Facebook var en av de första av blocken med sitt tillkännagivande förra sommaren av projektet att lansera sin egen digitala valuta (ursprungligen benämnd Vågen men sedan döpt om till Diem)

Vissa centralbanker, inklusive Sverige och Kina, arbetar nu med digitala versioner av sina egna valutor.

Kommissionen och ECB hoppas kunna starta ett digitalt euro-projekt mot mitten av 2021.

”Ett sådant projekt skulle svara på viktiga konstruktionsfrågor och tekniska frågor och ge ECB nödvändiga verktyg för att vara redo att utfärda en digital euro om ett sådant beslut fattas”, säger de två institutionerna i ett gemensamt uttalande. 

En talesman från kommissionen sa att en rad "politiska, juridiska och tekniska frågor" fortfarande behandlades.

ECB inledde ett offentligt samråd om införandet av en digital euro som centralbankens digitala valuta i november 2020. Detta är utformat för att vara en chans för människor att uttrycka sina prioriteringar, preferenser och oro över utfärdandet av en digital euro som en central bankens digitala valuta och betalningsmedel i euroområdet.

Fabio Panetta, ledamot av ECB: s styrelse, skrev nyligen till parlamentsledamoten Irene Tinagli, ordförande för utskottet för ekonomi och valutafrågor (ECON) i Europaparlamentet, om ärendet.

Detta sammanföll med Panettas senaste utfrågning inför kommittén efter publiceringen av Eurosystemets rapport om en digital euro. Det offentliga samrådet avslutades den 12 januari 2021 och gav ett särskilt imponerande svar.

Panetta säger att svaret återspeglar det växande intresset för en fråga som hittills varit i periferin.

Han sa: ”Jag är glad att kunna säga att 8,221 medborgare, företag och branschorganisationer svarade på online-frågeformuläret, ett rekord för ECB: s offentliga samråd.

”Det stora antalet svar på vår undersökning visar att Europas medborgare, företag och akademiker är mycket intresserade av att utforma visionen om en digital euro. Alla intressenters åsikter är av yttersta vikt för oss när vi bedömer behovet, genomförbarheten och riskerna och fördelarna med en digital euro. ”

Italienaren säger att en digital euro skulle "kombinera effektiviteten" hos ett digitalt betalningsinstrument med "säkerheten" för centralbankens pengar.

"Skyddet av integritet skulle vara en nyckelprioritet, så att den digitala euron kan bidra till att upprätthålla förtroendet för betalningar i den digitala tidsåldern."

Han sa: "Vi kommer nu att analysera i detalj det stora antalet svar."

En första analys av rådata visar att betalningsskyddet rankas högst bland de efterfrågade funktionerna i en potentiell digital euro (41% av svaren) följt av säkerhet (17%) och allauropeisk räckvidd (10%).

ECBs styrelseledamot varnade: ”Det offentliga samrådet utformades för att vara öppet för alla utan begränsningar. Med tanke på dess karaktär och det faktum att respondenterna svarade på frågeformuläret av egen fri vilja och inte valdes på grundval av några särskilda kriterier, var uppgifter som samlats in under samrådet aldrig avsedda att vara representativa för EU: s åsikter. befolkningen som helhet och bör inte tolkas som sådan. "

ECB, sade tjänstemannen, kommer att fortsätta att analysera svaren och publicera en "omfattande" analys av samrådet under våren som "kommer att spela en viktig roll" för att hjälpa ECB-rådet att besluta om ett digitalt euro-projekt ska inledas eller inte. .

Han sa: "Jag ser verkligen fram emot att rapportera detaljerna i analysen om detta viktiga ämne under våren."

Vilka är de upplevda fördelarna med en digital euro?

Tja, en potentiell fördel är att sparare till exempel kan se mer nytta av att hålla digitala euro än att sätta in sina kontanter på konton, vilket kan medföra avgifter och ger liten avkastning till nuvarande priser.

En digital euro kan dessutom underlätta betalningar i hela Europa och erbjuda alla medborgare i euroområdet möjlighet att ha ett inlåningskonto i ECB: s uppfattade säkra händer.

 Men flera utestående frågor återstår att lösa, inklusive tekniken som skulle driva den digitala euron.

En annan fråga är integritetsnivån, en av de viktigaste frågorna som togs upp i ECB: s offentliga samråd.

Den nyligen publicerade Euro-systemrapporten om en digital euro uppgav att "en digital euro skulle kunna stödja digitaliseringen av EU: s ekonomi och dess strategiska autonomi", särskilt när det gäller korrespondentbank för internationella affärer.

Den beskriver också två tillvägagångssätt för hur en digital euro kan fungera: en som kräver att mellanhänder behandlar betalningen och en som inte gör det.

ECB förklarade: ”Om vi ​​utformar en digital euro som inte har något behov av att centralbanken eller en mellanhand ska vara involverad i behandlingen av varje enskild betalning innebär det att en digital euro skulle kännas närmare kontantbetalningar, men i digital formulär - du skulle kunna använda den digitala euron även när du inte är ansluten till internet, och din integritet och dina personuppgifter skulle skyddas bättre. ”

Det säger att den andra metoden är att utforma en digital euro med mellanhänder som registrerar transaktionen. Detta skulle fungera online och möjliggöra en bredare potential för ytterligare tjänster till medborgare och företag, vilket skapar innovationsmöjligheter och möjliga synergier med befintliga tjänster.

Senior ledamot av Europaparlamentet Stéphanie Yon-Courtin, vice ordförande för det inflytelserika ECON-utskottet, talade till den här webbplatsen om den digitala euron och sade: "När det gäller varje projekt som är relaterat till digitaliseringen av vår ekonomi, bör den digitala euron byggas med innovation, konsumentskydd och finansiell stabilitet i åtanke. ”

Den franska RE-medlemmen tillade: "Jag litar på ECB: s expertis när det gäller att hitta denna känsliga balans."

Under tiden kommer kommissionen och ECB att fortsätta sitt samarbete om en digital euro och fortsätta sina ansträngningar för att "säkerställa en stark och livlig europeisk digital finanssektor och en välintegrerad betalningssektor för att svara på nya betalningsbehov i Europa."

ECB: s ordförande Christine Lagarde sa: ”Vi är fortfarande i gransknings- och övervägandefasen, men vi har precis avslutat ett offentligt samråd så att konsumenter och européer faktiskt kan uttrycka sin preferens och berätta om de gärna skulle använda en digital euro bara på det sätt de använder ett euromynt eller en eurosedel, med vetskap om att det är centralbankpengar som finns tillgängliga och att de kan lita på. ”

Den franskfödda tjänstemannen tillade: ”Vi har fått en gruva med information som vi för närvarande behandlar. Det är först på våren, troligen i april, som vi kommer att avgöra om vi ska gå vidare med det arbete som måste göras.

"Min aning, men detta är ett beslut som kommer att fattas kollektivt, är att vi mycket väl kan gå i den riktningen,"

Lagarde varnade dock för att hon ser minst en femårs tidslinje som en "genomförbar tidslinje" för en digital euro.

"Det här är en komplicerad fråga som måste lösas utan att störa den nuvarande ekonomiska scenen eller äventyra penningpolitiska beslut."

Ytterligare kommentarer kommer från kommissionens verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis som sa: ”Jag tror att vi behöver en digital euro. Jag kan verkligen säga att denna debatt pågår och framsteg görs i den riktningen.

”ECB och Europeiska kommissionen kommer gemensamt att granska ett brett spektrum av politiska, juridiska och tekniska frågor och det finns några designfrågor som vi skulle behöva svara på. Men vi kan se hur digitala euro kan användas i internationella betalningar. ”

Leo Van Hove, professor i monetär ekonomi vid Solvay Business School vid Vrije University i Bryssel (VUB), är en annan som har välkomnat en digital euro. Han sa att den digitala eurons huvudattraktion, om och när den händer, ligger i dess riskfria natur.

Som lagarde betonar är en central roll för ECB att säkra förtroende för pengar. Till skillnad från affärsbanker kan en centralbank inte gå i konkurs, eftersom den kan skapa pengar ur luften.

Han säger att om den digitala euron ska bli ett effektivt nytt penningpolitiskt instrument kan "innehavsgränserna" inte vara för strama.

"Om ECB verkligen bara vill vara en" sista utväg för betaltjänster "och på det här sättet behålla bankernas förmedlingsfunktion, står Eurosystemansvariga uppenbarligen inför en svår - och konstig - balanshandling."

För att ta itu med sådana politiska, juridiska och tekniska utmaningar inrättade ECB och Europeiska kommissionen den 19 januari en gemensam arbetsgrupp för att underlätta det förberedande arbetet.

I oktober förra året presenterade ECB också sin studie om frågan för ECON-kommittén.

Tyska MEO Markus Ferber, som är EPP-samordnare i Europaparlamentets ekonomiska och monetära kommitté förklarade: ”Jag har snarare en digital Lagarde-Euro än en Zuckerberg-Libra. På känsliga områden som betalningar måste vi hålla centralbankerna ansvariga och inte privata konsortier, vilket är fallet med Facebooks Vågen. ”

Ferber noterade: "ECB: s presentation i höstas gjorde också klart att det fortfarande finns många utmaningar att lösa innan en digital euro går i drift - med säkerhet, ekonomisk stabilitet och dataskydd är listan lång."

Ferber berättade för den här webbplatsen: ”ECB måste framföra ett mycket starkt argument om det faktiska mervärdet av en centralbank sponsrad digital valuta. Digitala centralbankspengar är inte ett mål i sig. En sak måste dock vara mycket tydlig: en digital euro kan bara komplettera kontanter som betalningsmedel och får inte ersätta det. ”

Medan vi alla är vana vid idén om digital valuta - att spendera och ta emot pengar som inte är fysiskt framför oss - är kryptovalutor - digitala, decentraliserade valutor som använder kryptografi för säkerhet - fortfarande något av ett mysterium för de flesta.

Bortsett från en digital euro, finns det kryptomynt som bitcoin som fortsätter att handla nära sin högsta nivå som nås i januari. Priset är nu över 57,000 77 US $, en ökning med cirka 305% under den senaste månaden och XNUMX% under det senaste året.

Först lanserad 2009 som en digital valuta, användes Bitcoin ett tag som digitala pengar i utkanten av ekonomin.

Bitcoin används fortfarande och handlas mycket aktivt på kryptovalutor, vilket gör det möjligt för användare att byta 'vanliga' pengar som euro mot bitcoins.

Bitcoin är den ursprungliga kryptovaluta och står för över hälften av den globala mynthandelsmarknaden på 285 miljarder dollar. Men den dominansen är hotad, med en mängd alternativa digitala mynt som växer fram när utvecklare tävlar om att bygga kryptovalutor som kan komma in i vanlig handel och finansiering.

Det finns också kryptotoken som LGR Global Silk Road -mynt (SRC). Detta är en innovativ blockchain-driven teknologilösning, kallad en utility token, som används för att få tillgång till en serie nästa generations handelsfinansiering och penningrörelsetjänster inom LGR: s säkra digitala affärsmiljö.

LGR Globalgrundare och VD Ali Amirliravi förklarade för EU Reporter affärsfallet för att använda ett verktygstecken som SRC snarare än Bitcoin för internationell gränsöverskridande handel:

”De värdefluktuationer som vi ser på marknaden just nu gör Bitcoin väldigt intressant för investerare och spekulanter, men för företagskunder som snabbt och pålitligt vill överföra värde gränsöverskridande kan dessa fluktuationer orsaka komplikationer och bokföringshuvudvärk. Vad handelsfinansieringsindustrin verkligen letar efter är ett sätt att dra nytta av fördelarna med digitala tillgångar (dvs. hastighet, öppenhet, kostnad), samtidigt som det säkras mot osäkerhet och värdefluktuationer. LGR: s säkra affärsmiljö utnyttjar kraften i SRC-blockkedjan och kombinerar den med ett enda fiatvalutapar (EUR-CNY) för att erbjuda våra kunder det bästa av två världar ”

Dessutom finns det stabila mynt som USA: s USDTether. Till skillnad från många digitala valutor, som tenderar att variera vilt mot dollarn, är Tether kopplat till den amerikanska valutan.

Detta är tänkt att skydda investerare från volatiliteten som kan påverka Bitcoin, Ethereum, Ripple och Litecoin. Tether är den nionde största kryptovalutan med börsvärde, med mynt till ett värde av cirka 3.5 miljarder dollar.

Att inte överträffa Kina är oundvikligen också banbrytande för sin egen digitala Yuan, ett betalningssystem som skapats av den kinesiska staten och kallas DCEP (Digital Currency Electronic Payment).

Liksom Bitcoin använder DCEP en blockchain-teknik, en typ av digitaliserad storbok som används för att verifiera transaktioner. Blockchain fungerar som ett universellt register över varje transaktion som någonsin gjorts i det nätverket, och användare samarbetar för att verifiera nya transaktioner när de inträffar.

Medan Kina inte har erbjudit en tidtabell för en officiell lansering av DCEP, landets centralbank, siktar man på ett bredare test av den digitala yuanen innan vinter-OS 2022, som planeras äga rum i Peking nästa februari.

En annan klass av kryptovaluta som visar sig vara mycket populär och kanske har större chans att bli mer populär än fysisk valuta är så kallade "stabila mynt", det vill säga kryptovalutor vars värde är kopplat till "normala" valutor som USA. dollar, euron och pundet, så att en enhet till skillnad från Bitcoin inte kan vara värd 26,000 6,000 £ ett år och 7 5 £ två år senare. En del kontroverser omger dock sådana valutor. Till exempel rapporterade ett israeliskt kryptovalutahandelsföretag, CoinDash, att $ XNUMX miljoner stulits från investerare i juli förra året efter att dess webbplats hade brutits och ett initialt myntofferns kontaktadress ändrades och ett sydkoreanskt börs, Yapizon, bröts i april med hackare misstänks för att ha stulit cirka XNUMX miljoner dollar i pengar

Som alla snabbutvecklade rymdsvampar med ny teknik finns kryptokurvor av högre kvalitet och lägre kvalitet.

Huruvida kryptokurrency blir mer populär än fysisk valuta i framtiden återstår att se, men talar till EU-reportern, den holländska ledamoten Derk Jan Eppink, sade "Centralbankens digitala valuta, eller CBDC, väcker en grundläggande fråga om rollen som en centralbank Visst skulle den digitala euron ge konsumenterna ett digitalt krav på centralbanken som är lika säker som kontanter. 

"Men å andra sidan, med utfärdandet av CBDC skulle kommersiella banker förlora en viktig finansieringskälla och skulle behöva förlita sig alltmer på obligationer eller centralbankskredit för finansiering."

Med tanke på framtiden förklarar den europeiska konservativa och reformistens ställföreträdare: "Låt oss hoppas att uppmaningen från Benoît Cœuré om en" monetär hippokratisk ed "kommer att tjäna oss alla."


Ekonomi

Hållbara stadstransporter står i centrum för European Mobility Week

publicerade

on

Omkring 3,000 städer i Europa deltar i årets Europeiska trafikantveckan, som startade igår och kommer att pågå till onsdagen den 22 september. Kampanjen 2021 har lanserats under temat "Säkert och hälsosamt med hållbar rörlighet" och kommer att främja användningen av kollektivtrafik som ett säkert, effektivt, prisvärt och lågemissionsalternativ för alla. 2021 är också 20-årsjubileet för den bilfria dagen, från vilken European Mobility Week har vuxit.

”Ett rent, smart och spänstigt transportsystem är kärnan i våra ekonomier och centralt för människors liv. Därför är jag på 20 -årsjubileet av European Mobility Week stolt över de 3,000 städerna i Europa och utanför för att visa hur säkra och hållbara transportalternativ hjälper våra samhällen att hålla kontakten under dessa utmanande tider, säger transportkommissionär Adina Vălean .

För detta milstolpeår har EU -kommissionen skapat ett virtuellt museum som visar veckans historia, dess inverkan, personliga berättelser och hur det kopplar till EU: s bredare hållbarhetsprioriteringar. På andra håll inkluderar aktiviteter i Europa cykelfestivaler, utställningar av elfordon och verkstäder. Årets evenemang sammanfaller också med en offentligt samråd om kommissionens idéer om en ny ram för rörlighet i städer, och Europeiska järnvägsåret med dess Anslutande Europa Express -tåg.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD)

EU samarbetar med andra OECD-länder för att föreslå förbud mot exportkrediter för kolkraftprojekt

publicerade

on

Organisationer för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har ett extra möte idag (15 september) och torsdag (16 september) för att diskutera ett eventuellt förbud mot exportkrediter för internationella koleldade kraftproduktionsprojekt utan åtgärdskompensation. Diskussionerna kommer att fokusera på ett förslag som EU och andra länder (Kanada, Sydkorea, Norge, Schweiz, Storbritannien och USA) lade fram tidigare denna månad. Förslaget stöder en grönare världsekonomi och är ett viktigt steg för att anpassa exportkreditbyråernas verksamhet till Parisavtalets mål.

Exportkrediter är en viktig del för att främja internationell handel. Som deltagare i OECD: s arrangemang om officiellt stödda exportkrediter spelar EU en stor roll i ansträngningarna för att säkerställa lika villkor på internationell nivå och för att säkerställa att det gemensamma målet att bekämpa klimatförändringar är enhetligt. EU har förbundit sig att avsluta biståndet för exportkrediter för kol utan att kompensera åtgärder, och åtar sig samtidigt på internationell nivå till en rättvis övergång.

I januari 2021 uppmanade Europeiska unionens råd till en global utfasning av miljöskadliga fossila bränslesubventioner på en tydlig tidtabell och till en resolut och rättvis global omvandling. mot klimaneutralitet, inklusive gradvis avveckling av kol utan kompenserande åtgärder i energiproduktion och, som ett första steg, omedelbart slut på all finansiering av ny kolinfrastruktur i tredjeländer. I sin handelspolitiska översyn i februari 2021 lovade EU-kommissionen att föreslå att exportkreditstödet för kolkraftsektorn omedelbart upphör.

Annons

I juni i år erkände G7-medlemmar också att fortsatta globala investeringar i icke-reducerad kolkraftproduktion var oförenliga med målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 ° C och lovade att avsluta nytt direkt statligt stöd för global kolkraftproduktion internationellt i slutet av 2021, inklusive genom statlig finansiering.

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend