Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Avslappning av skattereglerna utvidgas till början av 2023

publicerade

on

Europeiska kommissionen har idag (3 mars) meddelat att den avser att utvidga sin lindring av skattereglerna enligt tillväxt- och stabilitetspakten. EU kommer att förlänga den "allmänna flyktklausulen" fram till 2023. 

Avlastningen av reglerna kommer att förbli på plats efter 2023 om nivån på den ekonomiska aktiviteten i EU eller euroområdet inte har återgått till nivåerna före krisen (slutet av 2019), detta kommer att vara det viktigaste kvantitativa kriteriet för kommissionen att göra sitt övergripande bedömning av deaktivering eller fortsatt tillämpning av den allmänna flyktklausulen.

Annons

Dagens vägledning ger också allmänna indikationer om den övergripande finanspolitiken för den kommande perioden, inklusive konsekvenserna av återvinnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF) för finanspolitiken.

Verkställande vice president Valdis Dombrovskis sade: ”Det finns hopp i horisonten för EU: s ekonomi, men för närvarande fortsätter pandemin att skada människors försörjning och den bredare ekonomin. För att dämpa denna påverkan och för att främja en motståndskraftig och hållbar återhämtning är vårt tydliga budskap att finanspolitiskt stöd ska fortsätta så länge det behövs. ” 

”Vårt beslut i mars förra året att aktivera den allmänna flyktklausulen var ett erkännande av allvaret i den utvecklande krisen,” sade ekonomikommissionär Paolo Gentiloni. ”Det var också ett uttalande om vår beslutsamhet att vidta alla nödvändiga steg för att ta itu med pandemin och stödja jobb och företag. Ett år senare har kampen mot COVID-19 ännu inte vunnits och vi måste se till att vi inte upprepar misstagen för ett decennium sedan genom att dra tillbaka stödet för tidigt. ” 

Annons

Gentiloni tillade att EU: s strategi också var G20: s finansministrar som träffades i fredags.

Rörlighet

Momentets ord verkar vara "smidigt", vilket innebär att ekonomierna ska kunna svara på den växande krisen som fortfarande har många osäkerheter. Förhoppningen är att finanspolitiska åtgärder gradvis kan gå mot att stödja mer framåtblickande åtgärder som främjar en hållbar återhämtning. Vägledningen kommer att beskrivas närmare i kommissionens vårpaket för den europeiska terminen.

Utnyttja återvinnings- och motståndskraften på bästa sätt

Man hoppas att återvinnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF) kommer att spela en avgörande roll för att hjälpa Europa att återhämta sig från den ekonomiska och sociala effekten av pandemin och bidra till att göra EU: s ekonomier och samhällen mer motståndskraftiga och säkra de gröna och digitala övergångarna.

RRF kommer att göra 312.5 miljarder euro tillgängliga i bidrag och upp till 360 miljarder euro tillgängliga i lån för att stödja genomförandet av reformer och investeringar. Förutom att ge en betydande skatteimpuls hoppas man att den kommer att bidra till att minska risken för skillnader i euroområdet och EU. Viktigare för anläggningen kommer att utgifter som finansieras med bidrag från RRF kommer att ge ekonomin ett betydande uppsving de närmaste åren utan att öka de nationella underskotten och skulderna. 

Fortsätt läsa
Annons

Ekonomi

Hållbara stadstransporter står i centrum för European Mobility Week

publicerade

on

Omkring 3,000 städer i Europa deltar i årets Europeiska trafikantveckan, som startade igår och kommer att pågå till onsdagen den 22 september. Kampanjen 2021 har lanserats under temat "Säkert och hälsosamt med hållbar rörlighet" och kommer att främja användningen av kollektivtrafik som ett säkert, effektivt, prisvärt och lågemissionsalternativ för alla. 2021 är också 20-årsjubileet för den bilfria dagen, från vilken European Mobility Week har vuxit.

”Ett rent, smart och spänstigt transportsystem är kärnan i våra ekonomier och centralt för människors liv. Därför är jag på 20 -årsjubileet av European Mobility Week stolt över de 3,000 städerna i Europa och utanför för att visa hur säkra och hållbara transportalternativ hjälper våra samhällen att hålla kontakten under dessa utmanande tider, säger transportkommissionär Adina Vălean .

För detta milstolpeår har EU -kommissionen skapat ett virtuellt museum som visar veckans historia, dess inverkan, personliga berättelser och hur det kopplar till EU: s bredare hållbarhetsprioriteringar. På andra håll inkluderar aktiviteter i Europa cykelfestivaler, utställningar av elfordon och verkstäder. Årets evenemang sammanfaller också med en offentligt samråd om kommissionens idéer om en ny ram för rörlighet i städer, och Europeiska järnvägsåret med dess Anslutande Europa Express -tåg.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD)

EU samarbetar med andra OECD-länder för att föreslå förbud mot exportkrediter för kolkraftprojekt

publicerade

on

Organisationer för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har ett extra möte idag (15 september) och torsdag (16 september) för att diskutera ett eventuellt förbud mot exportkrediter för internationella koleldade kraftproduktionsprojekt utan åtgärdskompensation. Diskussionerna kommer att fokusera på ett förslag som EU och andra länder (Kanada, Sydkorea, Norge, Schweiz, Storbritannien och USA) lade fram tidigare denna månad. Förslaget stöder en grönare världsekonomi och är ett viktigt steg för att anpassa exportkreditbyråernas verksamhet till Parisavtalets mål.

Exportkrediter är en viktig del för att främja internationell handel. Som deltagare i OECD: s arrangemang om officiellt stödda exportkrediter spelar EU en stor roll i ansträngningarna för att säkerställa lika villkor på internationell nivå och för att säkerställa att det gemensamma målet att bekämpa klimatförändringar är enhetligt. EU har förbundit sig att avsluta biståndet för exportkrediter för kol utan att kompensera åtgärder, och åtar sig samtidigt på internationell nivå till en rättvis övergång.

I januari 2021 uppmanade Europeiska unionens råd till en global utfasning av miljöskadliga fossila bränslesubventioner på en tydlig tidtabell och till en resolut och rättvis global omvandling. mot klimaneutralitet, inklusive gradvis avveckling av kol utan kompenserande åtgärder i energiproduktion och, som ett första steg, omedelbart slut på all finansiering av ny kolinfrastruktur i tredjeländer. I sin handelspolitiska översyn i februari 2021 lovade EU-kommissionen att föreslå att exportkreditstödet för kolkraftsektorn omedelbart upphör.

Annons

I juni i år erkände G7-medlemmar också att fortsatta globala investeringar i icke-reducerad kolkraftproduktion var oförenliga med målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 ° C och lovade att avsluta nytt direkt statligt stöd för global kolkraftproduktion internationellt i slutet av 2021, inklusive genom statlig finansiering.

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend