Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

ECB presenterar handlingsplan för att inkludera klimatförändringsöverväganden i sin penningpolitiska strategi

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Styrelsen för Europeiska centralbanken (ECB) har beslutat om en omfattande handlingsplan med en ambitiös färdplan (se bilaga) för att ytterligare integrera klimatförändringar i sin politiska ram. Med detta beslut understryker ECB-rådet sitt åtagande att mer systematiskt återspegla miljöhänsyn i sin penningpolitik. Beslutet följer slutsatsen av strategigranskningen 2020-21, där reflektionerna om klimatförändringar och miljömässig hållbarhet var av central betydelse.

Att ta itu med klimatförändringarna är en global utmaning och en politisk prioritering för Europeiska unionen. Medan regeringar och parlament har det primära ansvaret att agera mot klimatförändringar, inom sitt mandat, erkänner ECB behovet av att ytterligare integrera klimatöverväganden i sin politiska ram. Klimatförändringar och övergången till en mer hållbar ekonomi påverkar utsikterna för prisstabilitet genom deras inverkan på makroekonomiska indikatorer som inflation, produktion, sysselsättning, räntor, investeringar och produktivitet. ekonomisk stabilitet; och överföring av penningpolitik. Dessutom påverkar klimatförändringarna och koldioxidövergången värdet och riskprofilen för tillgångarna i Eurosystemets balansräkning, vilket kan leda till en oönskad ackumulering av klimatrelaterade finansiella risker.

Med denna handlingsplan kommer ECB att öka sitt bidrag till att hantera klimatförändringar i linje med sina skyldigheter enligt EU-fördragen. Handlingsplanen innehåller åtgärder som stärker och breddar pågående initiativ från Eurosystemet för att bättre ta hänsyn till klimatförändringshänsyn i syfte att förbereda grunden för förändringar i ramverket för penningpolitiken. Utformningen av dessa åtgärder kommer att överensstämma med målet för prisstabilitet och bör ta hänsyn till konsekvenserna av klimatförändringar för en effektiv resursfördelning. Det nyligen inrättade ECB-centret för klimatförändringar kommer att samordna relevanta aktiviteter inom ECB, i nära samarbete med Eurosystemet. Dessa aktiviteter kommer att fokusera på följande områden:

Annons

Makroekonomisk modellering och bedömning av konsekvenserna för penningpolitisk överföring. ECB kommer att påskynda utvecklingen av nya modeller och kommer att genomföra teoretiska och empiriska analyser för att övervaka konsekvenserna av klimatförändringar och tillhörande politik för ekonomin, det finansiella systemet och överföringen av penningpolitiken genom finansmarknaderna och banksystemet till hushåll och företag. .

Statistiska data för riskanalyser för klimatförändringar. ECB kommer att utveckla nya experimentella indikatorer som täcker relevanta gröna finansiella instrument och finansiella instituts koldioxidavtryck samt deras exponering för klimatrelaterade fysiska risker. Detta kommer att följas av stegvisa förbättringar av sådana indikatorer, från och med 2022, också i linje med framstegen inom EU: s politik och initiativ inom området för offentliggörande och rapportering av miljömässig hållbarhet.

Upplysningar som ett krav för att vara berättigade till säkerhet och tillgångsköp. ECB kommer att införa upplysningskrav för tillgångar i den privata sektorn som ett nytt kriterium eller som en grund för en differentierad behandling av säkerheter och tillgångsköp. Sådana krav kommer att ta hänsyn till EU: s politik och initiativ när det gäller offentliggörande och rapportering av miljömässig hållbarhet och kommer att främja mer konsekvent offentliggörande på marknaden, samtidigt som proportionaliteten bibehålls genom anpassade krav för små och medelstora företag. ECB kommer att tillkännage en detaljerad plan 2022.

Annons

Förbättring av riskbedömningsmöjligheter. ECB kommer att börja genomföra klimatstresstester i Eurosystemets balansräkning 2022 för att bedöma Eurosystemets riskexponering för klimatförändringar och utnyttja metodiken av ECB: s ekonomiska klimatstresstest. Dessutom kommer ECB att bedöma om de kreditvärderingsinstitut som godkänts av Eurosystemets kreditbedömningsram har lämnat den information som krävs för att förstå hur de införlivar risker för klimatförändringar i sina kreditbetyg. Dessutom kommer ECB att överväga att utveckla minimistandarder för införande av klimatförändringsrisker i sina interna betyg.

Säkerhetsram. ECB kommer att överväga relevanta klimatförändringsrisker när man granskar ramarna för värdering och riskkontroll för tillgångar som motparter mobiliserat som säkerhet för Eurosystemets kreditverksamhet. Detta kommer att säkerställa att de återspeglar alla relevanta risker, inklusive de som uppstår till följd av klimatförändringar. Dessutom kommer ECB att fortsätta att övervaka den strukturella marknadsutvecklingen för hållbarhetsprodukter och är redo att stödja innovation inom området hållbar finansiering inom ramen för sitt mandat, vilket exemplifieras av dess beslut att acceptera hållbarhetsobligationer som säkerhet (se pressmeddelande av den 22 september 2020).

Inköp av tillgångar i företagssektorn. ECB har redan börjat ta hänsyn till relevanta klimatförändringsrisker i sina förfaranden för tillbörlig aktsamhet för sina företagsektors tillgångsköp i sina penningpolitiska portföljer. Framöver kommer ECB att anpassa ramen som styr fördelningen av företagsobligationsinköp för att införliva klimatförändringskriterier, i linje med sitt mandat. Dessa kommer att inkludera anpassning av emittenter till, åtminstone, EU-lagstiftning som genomför Parisavtalet genom klimatförändringsrelaterade mätvärden eller åtaganden från emittenterna till sådana mål. Dessutom kommer ECB att börja lämna ut klimatrelaterad information om företagsmarknadens inköpsprogram (CSPP) senast första kvartalet 2023 (komplettera informationen om de icke-penningpolitiska portföljerna; se pressmeddelande av den 4 februari 2021).

Genomförandet av handlingsplanen kommer att vara i linje med framstegen inom EU: s politik och initiativ inom offentliggörande och rapportering av miljömässig hållbarhet, inklusive företagsdirektivet om hållbarhetsredovisning, taxonomiförordningen och förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar om finansiella tjänster. sektor.

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD)

EU samarbetar med andra OECD-länder för att föreslå förbud mot exportkrediter för kolkraftprojekt

publicerade

on

Organisationer för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har ett extra möte idag (15 september) och torsdag (16 september) för att diskutera ett eventuellt förbud mot exportkrediter för internationella koleldade kraftproduktionsprojekt utan åtgärdskompensation. Diskussionerna kommer att fokusera på ett förslag som EU och andra länder (Kanada, Sydkorea, Norge, Schweiz, Storbritannien och USA) lade fram tidigare denna månad. Förslaget stöder en grönare världsekonomi och är ett viktigt steg för att anpassa exportkreditbyråernas verksamhet till Parisavtalets mål.

Exportkrediter är en viktig del för att främja internationell handel. Som deltagare i OECD: s arrangemang om officiellt stödda exportkrediter spelar EU en stor roll i ansträngningarna för att säkerställa lika villkor på internationell nivå och för att säkerställa att det gemensamma målet att bekämpa klimatförändringar är enhetligt. EU har förbundit sig att avsluta biståndet för exportkrediter för kol utan att kompensera åtgärder, och åtar sig samtidigt på internationell nivå till en rättvis övergång.

I januari 2021 uppmanade Europeiska unionens råd till en global utfasning av miljöskadliga fossila bränslesubventioner på en tydlig tidtabell och till en resolut och rättvis global omvandling. mot klimaneutralitet, inklusive gradvis avveckling av kol utan kompenserande åtgärder i energiproduktion och, som ett första steg, omedelbart slut på all finansiering av ny kolinfrastruktur i tredjeländer. I sin handelspolitiska översyn i februari 2021 lovade EU-kommissionen att föreslå att exportkreditstödet för kolkraftsektorn omedelbart upphör.

Annons

I juni i år erkände G7-medlemmar också att fortsatta globala investeringar i icke-reducerad kolkraftproduktion var oförenliga med målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 ° C och lovade att avsluta nytt direkt statligt stöd för global kolkraftproduktion internationellt i slutet av 2021, inklusive genom statlig finansiering.

Annons
Fortsätt läsa

EU

Vecka framåt: Det tillstånd vi befinner oss i

publicerade

on

Den här veckans stora uppslag blir EU -kommissionens ordförande von der Leyens 'State of the EU' (SOTEU) tal till Europaparlamentet i Strasbourg. Det är en inbillning lånad från USA, när USA: s president talar till kongressen i början av varje år och lägger fram sina (och det har alltid varit ett han hittills) planer för det kommande året. 

Jag är alltid förvånad över amerikanskt självförtroende och nästan oförstörbar tro på att Amerika är den största nationen på jorden. Även om du tycker att du är helt underbar måste vara ett roligt sinnestillstånd, får USA: s parloösa tillstånd på så många nivåer för närvarande mig att tro att det alltför kritiska ögat som européer kastar på sin lott kan vara ett hälsosammare perspektiv. Ibland skulle det dock vara trevligt om vi kunde erkänna EU: s många fördelar och vara lite mer ”europeiska och stolta”.

Det är svårt att bedöma hur stort intresse SOTEU utövar utanför dem som är mest engagerade i EU: s verksamhet. I regel går européer, förutom en liten grupp av de mest fromma, inte och gnäller om hur blommande EU är, eller i allmänhet entusiastiska över sin riktning. Även om vi kanske funderade på kontrafaktiska, har Storbritannien gett varje EU -medborgare ett mycket starkt utseende av "vad händer om?" 

Annons

Tittar på var världen ser ut som om EU är i ett friskare tillstånd än de flesta - detta har också en bokstavlig innebörd i år, vi är förmodligen den mest vaccinerade kontinenten på jorden, det finns en ambitiös plan att turboladda vår ekonomi ur dess pandemiska nedgång och kontinenten har stack ut hakan och bestämde sig för att inte göra något annat än att leda världen mot klimatförändringarna. Jag känner personligen ett stort hopp av att vi verkar ha gemensamt bestämt att tillräckligt är nog för dem inom EU som vill backa på demokratiska värderingar och rättsstatsprincipen. 

Flera förslag kommer från kommissionen denna vecka: Vestager kommer att presentera planen för "Europas digitala decennium"; Borrell kommer att lägga fram EU: s planer för förbindelser med Indo-Stillahavsområdet; Jourova kommer att beskriva EU: s plan för att skydda journalister. och Schinas kommer att presentera EU: s paket om nödsituationer och beredskap för hälsa. 

Det är naturligtvis en plenarsession i parlamentet. Förutom SOTEU kommer den humanitära situationen i Afghanistan och EU: s förbindelser med talibanregeringen att diskuteras. mediefrihet och rättsstatsprincipen i Polen, Europeiska hälsounionen, EU: s blåkort för högutbildade migranter och HBTIQ -rättigheter diskuteras alla.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend