Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU-domstolen bekräftar på nytt begränsningar som utesluter muslimska kvinnor på arbetsplatsen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Idag (15 juli) gjorde Europeiska unionens högsta domstol - Europeiska unionens domstol (EU-domstolen) klart att arbetsgivare kan begränsa bärandet av 'religiösa symboler', såsom islamiska sjalar, men endast under begränsade omständigheter

EU-domstolen fann att sådan politik måste tillämpas på ett allmänt och odifferentierat sätt och att de måste framlägga bevis för att de är nödvändiga för att tillgodose ett ”verkligt behov från arbetsgivarens sida.” Vid föreningen av de omtvistade rättigheterna och intressena kan "nationella domstolar ta hänsyn till det specifika sammanhanget i deras medlemsland" och i synnerhet "mer gynnsamma nationella bestämmelser om skydd av religionsfrihet".

Trots att man tar hänsyn till sammanhanget med andra, mer progressiva medlemsländer, kommer troligen EU-domstolens beslut, i dag, sannolikt att ha långtgående konsekvenser och kan fortsätta att utesluta många muslimska kvinnor - och de av andra religiösa minoriteter - från olika jobb i Europa .

Annons

Maryam H'madoun från Open Society Justice Initiative (OSJI) kommenterade dagens beslut: ”Lagar, policyer och metoder som förbjuder religiös klädsel är riktade manifestationer av islamofobi som syftar till att utesluta muslimska kvinnor från det offentliga livet eller göra dem osynliga. Diskriminering som maskeras som ”neutralitet” är slöjan som faktiskt behöver lyftas. En regel som förväntar sig att varje person ska ha samma yttre utseende är inte neutral. Det diskriminerar medvetet människor eftersom de är synligt religiösa. Domstolar över hela Europa och FN: s mänskliga rättighetskommitté har betonat att bärande av en sjal inte orsakar någon form av skada som skulle ge upphov till ett ”verkligt behov” av en arbetsgivare att genomföra sådana metoder. Tvärtom stigmatiserar sådan politik och praxis kvinnor som tillhör eller uppfattas tillhöra Europas ras-, etniska och religiösa minoriteter, vilket ökar risken för högre våld och hatbrott och riskerar att intensifiera och förankra främlingsfientlighet och rasdiskriminering. och etniska ojämlikheter. Arbetsgivare som genomför dessa policyer och metoder bör gå igenom försiktigt, eftersom de riskerar att bli ansvariga för diskriminering enligt både europeisk och nationell lagstiftning om de inte kan visa ett verkligt behov av ett religiöst klädförbud. "

Domen återkommer nu till tyska domstolar för slutgiltiga beslut i de två målen baserat på torsdagens vägledning om EU-lag från de luxemburgska domarna.

I det första fallet hade en muslimsk anställd på ett mellanstatligt daghem fått flera varningar för att hon hade kommit till jobbet med en sjal. Arbetsdomstolen i Hamburg behandlade sedan ett ärende om huruvida dessa poster måste tas bort från hennes personaldokument. Domstolen vände sig till domstolen.

Annons

För det andra tog Federal Labour Court en liknande inställning under 2019 med fallet med en muslimsk kvinna från Nürnberg-området som hade lämnat in ett klagomål mot ett halsdukförbud i apotekskedjan Mueller.

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD)

EU samarbetar med andra OECD-länder för att föreslå förbud mot exportkrediter för kolkraftprojekt

publicerade

on

Organisationer för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har ett extra möte idag (15 september) och torsdag (16 september) för att diskutera ett eventuellt förbud mot exportkrediter för internationella koleldade kraftproduktionsprojekt utan åtgärdskompensation. Diskussionerna kommer att fokusera på ett förslag som EU och andra länder (Kanada, Sydkorea, Norge, Schweiz, Storbritannien och USA) lade fram tidigare denna månad. Förslaget stöder en grönare världsekonomi och är ett viktigt steg för att anpassa exportkreditbyråernas verksamhet till Parisavtalets mål.

Exportkrediter är en viktig del för att främja internationell handel. Som deltagare i OECD: s arrangemang om officiellt stödda exportkrediter spelar EU en stor roll i ansträngningarna för att säkerställa lika villkor på internationell nivå och för att säkerställa att det gemensamma målet att bekämpa klimatförändringar är enhetligt. EU har förbundit sig att avsluta biståndet för exportkrediter för kol utan att kompensera åtgärder, och åtar sig samtidigt på internationell nivå till en rättvis övergång.

I januari 2021 uppmanade Europeiska unionens råd till en global utfasning av miljöskadliga fossila bränslesubventioner på en tydlig tidtabell och till en resolut och rättvis global omvandling. mot klimaneutralitet, inklusive gradvis avveckling av kol utan kompenserande åtgärder i energiproduktion och, som ett första steg, omedelbart slut på all finansiering av ny kolinfrastruktur i tredjeländer. I sin handelspolitiska översyn i februari 2021 lovade EU-kommissionen att föreslå att exportkreditstödet för kolkraftsektorn omedelbart upphör.

Annons

I juni i år erkände G7-medlemmar också att fortsatta globala investeringar i icke-reducerad kolkraftproduktion var oförenliga med målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 ° C och lovade att avsluta nytt direkt statligt stöd för global kolkraftproduktion internationellt i slutet av 2021, inklusive genom statlig finansiering.

Annons
Fortsätt läsa

EU

Vecka framåt: Det tillstånd vi befinner oss i

publicerade

on

Den här veckans stora uppslag blir EU -kommissionens ordförande von der Leyens 'State of the EU' (SOTEU) tal till Europaparlamentet i Strasbourg. Det är en inbillning lånad från USA, när USA: s president talar till kongressen i början av varje år och lägger fram sina (och det har alltid varit ett han hittills) planer för det kommande året. 

Jag är alltid förvånad över amerikanskt självförtroende och nästan oförstörbar tro på att Amerika är den största nationen på jorden. Även om du tycker att du är helt underbar måste vara ett roligt sinnestillstånd, får USA: s parloösa tillstånd på så många nivåer för närvarande mig att tro att det alltför kritiska ögat som européer kastar på sin lott kan vara ett hälsosammare perspektiv. Ibland skulle det dock vara trevligt om vi kunde erkänna EU: s många fördelar och vara lite mer ”europeiska och stolta”.

Det är svårt att bedöma hur stort intresse SOTEU utövar utanför dem som är mest engagerade i EU: s verksamhet. I regel går européer, förutom en liten grupp av de mest fromma, inte och gnäller om hur blommande EU är, eller i allmänhet entusiastiska över sin riktning. Även om vi kanske funderade på kontrafaktiska, har Storbritannien gett varje EU -medborgare ett mycket starkt utseende av "vad händer om?" 

Annons

Tittar på var världen ser ut som om EU är i ett friskare tillstånd än de flesta - detta har också en bokstavlig innebörd i år, vi är förmodligen den mest vaccinerade kontinenten på jorden, det finns en ambitiös plan att turboladda vår ekonomi ur dess pandemiska nedgång och kontinenten har stack ut hakan och bestämde sig för att inte göra något annat än att leda världen mot klimatförändringarna. Jag känner personligen ett stort hopp av att vi verkar ha gemensamt bestämt att tillräckligt är nog för dem inom EU som vill backa på demokratiska värderingar och rättsstatsprincipen. 

Flera förslag kommer från kommissionen denna vecka: Vestager kommer att presentera planen för "Europas digitala decennium"; Borrell kommer att lägga fram EU: s planer för förbindelser med Indo-Stillahavsområdet; Jourova kommer att beskriva EU: s plan för att skydda journalister. och Schinas kommer att presentera EU: s paket om nödsituationer och beredskap för hälsa. 

Det är naturligtvis en plenarsession i parlamentet. Förutom SOTEU kommer den humanitära situationen i Afghanistan och EU: s förbindelser med talibanregeringen att diskuteras. mediefrihet och rättsstatsprincipen i Polen, Europeiska hälsounionen, EU: s blåkort för högutbildade migranter och HBTIQ -rättigheter diskuteras alla.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend