Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

"Den europeiska ekonomin går från återhämtning till expansion" Gentiloni

DELA MED SIG:

publicerade

on

När ekonomikommissionären Paolo Gentiloni presenterade höstens ekonomiska prognos sa: "Den europeiska ekonomin går från återhämtning till expansion men står nu inför en del motvind."

Vad Gentiloni beskrev som EU:s "oöverträffade politiska svar" på covid-19-pandemin och den framgångsrika vaccinationskampanjen har möjliggjort återöppningen av ekonomin, med en åtföljande ökning av tillväxten.

Det finns tre viktiga hot mot denna positiva bild: en markant ökning av covid-fall, framför allt i områden där vaccinationerna är relativt låga; stigande inflation, till stor del driven av en topp i energipriserna; och störningar i leveranskedjan som tynger många sektorer. 

EU:s ekonomi beräknas nå en tillväxt på 5 % 2021, 4.3 % 2022 och 2.5 % 2023. Med nästan 14 % i årliga termer var BNP-tillväxten i EU under andra kvartalet 2021 högsta läsning någonsin. EU:s ekonomi återtog den pre-pandemiska produktionsnivån under tredje kvartalet 2021 och gick från återhämtning till expansion. Den inhemska efterfrågan kommer att fortsätta driva expansionen.

Annons

Kommissionen har också funnit att genomförandet av faciliteten för återhämtning och motståndskraft (RRF) också börjar spela en viktig roll för att främja privata och offentliga investeringar.

6.8% arbetslöshet

EU:s arbetsmarknader har förbättrats tack vare lättade restriktioner. Under andra kvartalet i år skapade EU:s ekonomi omkring 1.5 miljoner nya jobb och många arbetare lämnade program för att behålla jobb. Med 6.8 ​​% låg arbetslösheten i EU i augusti strax över den nivå som registrerades i slutet av 2019. Företagsundersökningar avslöjar nya fickor av arbetskraftsbrist, särskilt i sektorer där aktiviteten stiger mest, det finns viss oro för att detta kan dämpa återhämtningen. Sysselsättningen förväntas överstiga nivån före krisen nästa år och gå in i expansion 2023. 

Annons

Bilden är blandad över hela EU. Speciellt Irland uppskattas förväntas se så mycket som 14.6% tillväxt, nästan hälften av det beror på stora multinationella företag som är baserade där, men även om man lägger detta åt sidan förväntas den inhemska ekonomin generera 7% tillväxt. 

Spaniens prognos har reviderats ned för 2022 från 6.3 till 5.5 %, men det är fortfarande mycket positivt momentum. 

Många människor har varit oroade över den senaste tidens ökning av inflationen, detta tillskrivs det starka återupptagandet av den ekonomiska aktiviteten och stigande energipriser. Inflationen i euroområdet spås nå en topp på 2.4 % 2021, innan den sjunker till 2.2 % 2022 och 1.4 % 2023, eftersom energipriserna gradvis planar ut. För EU som helhet väntas inflationen bli något högre.

Dela den här artikeln:

Europeiska kommissionen

Handel och säkerhet: Kommissionen lyfter fram arbetet med att försvara EU:s intressen och värderingar

publicerade

on

Europeiska kommissionen presenterar viktiga resultat relaterade till att försvara EU:s intressen när det gäller exportkontroll och utländska investeringar i EU. Kommissionen har granskat 400 utländska investeringar sedan den nya lagstiftningen om utländska direktinvesteringar (FDI) trädde i kraft. Även om den bara har funnits sedan ett år, har det skett en imponerande användning av denna mekanism, vilket innebär att EU:s intressen kommer att skyddas bättre framöver. Samtidigt granskades över 30,000 603 förfrågningar om export av varor med potentiell militär användning av medlemsstaterna under EU:s exportkontrollsystem, med XNUMX av dessa exporter blockerade. Detta är några av de höjdpunkter som tillkännagavs i samband med publiceringen av de första rapporterna om utländska direktinvesteringar och om exportkontroller.

Vice ordförande och handelskommissionär Valdis Dombrovskis sa: "EU förblir öppet för handel och utländska investeringar – detta är en grundpelare i vårt jobbskapande och ekonomiska tillväxt. Men vår öppenhet är inte ovillkorlig och den måste balanseras av lämpliga verktyg för att skydda vår säkerhet och allmänna ordning. Granskning av utländska investeringar och kontroll av export av varor med dubbla användningsområden bidrar till att hålla EU säkert, samtidigt som de mänskliga rättigheterna skyddas. De är nyckelelement i vår öppna, hållbara och självsäkra handelspolitik. Dessa två rapporter belyser hur dessa verktyg kan hjälpa kommissionen och behöriga myndigheter i medlemsstaterna att agera beslutsamt när situationen kräver det, försvara våra intressen samtidigt som de främjar våra värderingar.”

FDI-screening

Denna rapport om screening av utländska direktinvesteringar är den första som publiceras sedan EU:s nya förordning om screening av utländska direktinvesteringar trädde i kraft för ett år sedan. Enligt denna förordning arbetar medlemsstaterna och kommissionen nära tillsammans för att säkerställa att alla utländska direktinvesteringar som kan utgöra en säkerhetsrisk för EU:s medlemsländer eller EU:s kritiska tillgångar på ett effektivt sätt kontrolleras.

Annons

När det gäller nyckelresultat belyser rapporten:

 • Kommissionen granskade 265 transaktioner som anmälts av medlemsstaterna enligt rapporten fram till slutet av juni 2021 (nu är kassan över 400);
 • 80 % av transaktionerna motiverade inte ytterligare undersökning och utvärderades därför av kommissionen på bara 15 dagar.
 • De flesta anmälningar för screening från medlemsstaterna gällde tillverkningssektorn, IKT, grossist och detaljhandel.
 • de fem främsta ursprungsländerna för investerare bland de anmälda FDI-fallen var företag belägna i: USA, Storbritannien, Kina, Kanada och Förenade Arabemiraten, och;
 • kommissionen avgav ett yttrande i mindre än 3 % av 265 granskade fall.

Rapporten bekräftar att EU förblir öppet för utländska investeringar, samtidigt som det säkerställer skyddet av EU:s säkerhet och allmän ordning. Samarbetsmekanismen för screening av utländska direktinvesteringar fungerar effektivt och skapar inte onödiga förseningar för transaktioner. Ett växande antal medlemsländer har antagit sin egen screeningmekanism – 18 har nu en mekanism på plats. Europeiska kommissionen förväntar sig att alla medlemsländer antar nationella screeningmekanismer. Detta kommer att ytterligare öka effektiviteten hos screeningsystemet och säkerställa en övergripande EU-strategi för att hantera risker relaterade till säkerhet eller allmän ordning.

Exportkontroller

Detta är den sista rapporten om exportkontroller innan den uppgraderade exportkontrollförordningen trädde i kraft.

Annons

Rapporten visar att exporten med dubbla användningsområden utgör cirka 2.3 % av EU:s totala export. Av totalt 30.292 603 ansökningar om och anmälningar om export under licenser avslogs 2019 transaktioner (exporter) (0.02) vilket motsvarar cirka 119 % av den totala exporten. Detta skulle sätta värdet på handel med dubbla användningsområden till 2019 miljarder euro XNUMX.

Den nya förordningen som trädde i kraft den 9 september i år stärker exportkontrollen ytterligare genom att:

 • Införande av en ny dimension för "mänsklig säkerhet" för att fånga framväxande teknik med dubbla användningsområden – särskilt cyberövervakningsverktyg;
 • förenkla förfarandena och göra exportkontrollsystemet mer flexibelt och i stånd att utvecklas och anpassa sig till omständigheterna;
 • utveckla ett EU-kapacitetsuppbyggande och utbildningsprogram för medlemsstaternas licens- och tillsynsmyndigheter.
 • samordna och stödja robust upprätthållande av kontroller, och;
 • inrätta dialoger med tredjeländer för att öka den globala säkerheten och främja lika villkor på global nivå.

Memorandum om kontroller för dubbla användningsområden 9 september 2021.

Bakgrund

Utländska direktinvesteringar och exportkontroller är en del av EU:s förnyade handelsstrategi, som syftar till att upprätthålla EU:s rättigheter och försvara dess värderingar mer självsäkert. Andra initiativ och åtgärder inom denna strategi inkluderar:

 • Ett förslag om ett internationellt upphandlingsinstrument för att säkerställa lika villkor på den globala upphandlingsmarknaden. Detta är för närvarande hos Europaparlamentet och rådet.
 • Ett lagstiftningsförslag om ett nytt instrument mot tvång som kommer i december 2021 som kommer att göra det möjligt för EU att reagera på försök från andra länder att tvinga EU eller dess länder att åstadkomma politiska förändringar.
 • Ett nytt verktyg som för närvarande utarbetats av kommissionen, utformat för att effektivt hantera utländska subventioner som orsakar snedvridningar och skadar lika villkor på den inre marknaden i alla marknadssituationer.
 • En ny "Access to Markets"-portal lanserades i oktober 2020 och tillhandahåller lättillgänglig och flerspråkig information för att hjälpa företag av alla storlekar att få ut det mesta av EU:s handelsavtal.
 • En enda ingångspunkt etablerad i november 2020, vilket gör det snabbt och enkelt för alla EU-baserade intressenter att lämna in klagomål om tredjeländers bristande efterlevnad av sina internationella handelsåtaganden gentemot EU.
 • En mer systematisk användning av de institutionella strukturer som upprättats genom EU:s handelsavtal för att säkerställa ett effektivt genomförande av tredjeländers åtaganden och lösande av hinder för marknadstillträde.
 • En mer aktiv användning av mekanismer för tvistlösning för att upprätthålla våra rättigheter.
 • Fortsatt mobilisering av företrädare för det civila samhället i genomförandet av EU:s handelsavtal och arrangemang, särskilt om handel och hållbar utveckling.

Mer information

Rapport om screening av utländska direktinvesteringar i unionen

Medföljande dokument till FDI-rapport

Rapport om kontroll av export, förmedling, tekniskt bistånd, transitering och överföring av produkter med dubbla användningsområden

Faktablad

Broschyr

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Lantbruk

EU:s jordbruksstatistik: Subventioner, jobb, produktion

publicerade

on

Upptäck fakta och siffror om jordbruk i EU, inklusive finansiering per land, sysselsättning och produktion, Samhället.

Jordbruket är en viktig näring för alla EU-länder och de får alla EU-medel genom den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Dessa fonder stödjer jordbrukare direkt genom Europeiska jordbruksgarantifonden och landsbygdsområden, klimatåtgärder och förvaltning av naturresurser genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Ta reda på hur den gemensamma jordbrukspolitiken stöder jordbrukare.

EU:s jordbrukssubventioner per land

Under 2019 användes 38.2 miljarder euro på direktstöd till jordbrukare och 13.8 miljarder euro på landsbygdsutveckling. Ytterligare 2.4 miljarder euro stödde marknaden för jordbruksprodukter.

Annons

Reglerna som styr hur medel från den gemensamma jordbrukspolitiken används bestäms av EU: s långsiktiga budget. De nuvarande regler gäller till december 2022, varefter den senaste reform av den gemensamma jordbrukspolitiken träder i kraft och löper till 2027.

Infografik med karta som visar mängden Gemensamma jordbrukspolitikens subventioner per EU-land 2019. Nyckeldata finns under rubriken EU:s jordbrukssubventioner per land.
Fördelningen av den gemensamma jordbrukspolitikens medel mellan EU-länderna  

EU:s sysselsättningsstatistik för jordbruket

Jordbruksindustrin stödde 9,476,600 2019 3,769,850 jobb 2018 och 1.3 2020 XNUMX jobb inom livsmedelsproduktion (XNUMX) och stod för XNUMX % av EU:s bruttonationalprodukt XNUMX.

Rumänien hade flest sysselsatta inom jordbruket 2019, medan Danmark hade flest sysselsatta inom livsmedelsproduktion 2018.

Annons

För varje euro som spenderas skapar jordbrukssektorn ytterligare 0.76 euro för EU:s ekonomi. Bruttoförädlingsvärdet från jordbruket – skillnaden mellan värdet av allt som EU:s primära jordbrukssektor producerade och kostnaden för de tjänster och varor som används i produktionsprocessen – var 178.4 miljarder euro 2020.

Infografik som visar sysselsättningen inom jordbruket (2019) och livsmedelsproduktionen (2018) per EU-land. Nyckeldata finns under rubriken EU:s jordbrukssysselsättningsstatistik.
Livsmedels- och jordbrukssektorerna i EU  

Jordbruksproduktion i Europa

EU:s jordbruk producerar ett rikt utbud av livsmedelsprodukter, från spannmål till mjölk. EU har lagstiftat för att säkerställa att den mat som produceras och säljs i EU är säker att äta. De EU:s jord till bord-strategi, tillkännagav 2020, syftar till att säkerställa att mat också produceras mer hållbart. Ledamöterna vill minska användningen av bekämpningsmedel till bättre skydda pollinatörer och biologisk mångfald, sluta använda burar i djuruppfödning och öka markanvändningen för ekologiskt jordbruk genom 2030.

Infografik som visar hur många ton olika livsmedel som producerades i EU 2019.
Livsmedelsproduktion i EU  

Den gemensamma jordbrukspolitiken 

Datakällor 

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Lantbruk

Europaparlamentet kommer att rösta om ett enormt avtal om jordbrukssubventioner

publicerade

on

By

Ledamöterna av Europaparlamentet deltar i en debatt om den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) under en plenarsession i Europaparlamentet i Strasbourg, Frankrike, den 23 november 2021. REUTERS/Christian Hartmann/Pool
EU-kommissionären för jordbruk Janusz Wojciechowski talar under en debatt om den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) under en plenarsession i Europaparlamentet i Strasbourg, Frankrike, den 23 november 2021. REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Lagstiftare som hjälpte till att förmedla ett avtal med regeringar om reformer av EU:s enorma jordbruksstödsprogram uppmanade Europaparlamentet att ge det sista grönt ljus på tisdagen (23 november), skriver Ingrid Melander, Reuters.

Överenskommelsen som nåddes i juni avslutade en nästan treårig kamp om framtiden för EU:s gemensamma jordbrukspolitik och står för ungefär en tredjedel av blockets budget för 2021-2027 – spenderar cirka 387 miljarder euro (436 miljarder USD) på jordbrukare och stöd till landsbygden utveckling.

De nya GJP-reglerna, som skulle gälla från 2023, syftar till att flytta pengar från intensiva jordbruksmetoder till att skydda naturen och minska de 10 % av EU:s växthusgaser som släpps ut från jordbruket.

Reformerna har goda chanser att godkännas av EU-parlamentet senare på tisdag. Men miljögrupper och vissa lagstiftare säger att de inte anpassar jordbruket till EU:s mål för att bekämpa klimatförändringarna och att många av de åtgärder som planeras för att uppmuntra jordbrukare att övergå till miljövänliga metoder är svaga eller frivilliga.

Annons

"Jag uppmanar er, snälla, i de europeiska jordbrukarnas intresse, i klimatets intresse, att rösta för", säger Peter Jahr, en tysk ledamot av Europaparlamentet.

Han riktade kritik mot reformerna och sa att kompromisser behövdes.

Den verkställande EU-kommissionens jordbrukschef, Janusz Wojciechowski, sa att reformerna skulle "främja en hållbar och konkurrenskraftig jordbrukssektor som kan stödja jordbrukarnas försörjning och tillhandahålla hälsosam och hållbar mat till samhället samtidigt som de levererar betydligt mer när det gäller miljö och klimat."

Annons

Reformerna skulle kräva att 20 % av betalningarna till jordbrukare från 2023-2024 spenderas på "ekosystem", vilket ökar till 25 % av betalningarna 2025-2027. Minst 10 % av GJP-medlen skulle gå till mindre gårdar och alla jordbrukares betalningar skulle vara bundna till att följa miljöreglerna.

Affären skapar också en krisfond på 450 miljoner euro i händelse av att jordbruksmarknaderna störs av en nödsituation som en pandemi.

($ 1 = € 0.8880)

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend