Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU:s nya instrument mot tvång skulle kringgå behovet av enhällighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vice vd Valdis Dombrovskis lanserade idag (8 december) ett förslag på ett nytt verktyg som syftar till att motverka att handel används som en form av tvång. 

Förslaget kommer särskilt lägligt eftersom Litauens sändningar rutinmässigt tycks blockeras av kinesiska tullar. Misstanken är att handelsproblemen är kopplade till Kinas invändning mot att Litauen tillåter inrättandet av ett representationskontor för Taiwan. Kina har redan dragit tillbaka sin ambassadör i Litauen.

I ett gemensamt uttalande från EU:s höga representant Josep Borrell och Dombrovskis sa EU att man är redo att stå upp mot politiska påtryckningar och tvångsåtgärder: "Utvecklingen av Kinas bilaterala förbindelser med enskilda EU-medlemsstater har en inverkan på EU-Kina som helhet. relationer.”

EU söker för närvarande bekräftelse på förenligheten av eventuella åtgärder som den kan vidta med WTO:s regler. Samtidigt bekräftar uttalandet EU:s engagemang för "Ett Kina-politik" som erkänner Folkrepubliken Kinas regering som Kinas enda regering. Men den tillade att EU skulle kunna bedriva samarbete och utbyte med Taiwan inom områden av gemensamt intresse.

Annons

Instrument mot tvång 

Det nya anti-tvångsinstrumentet, som inte kommer att finnas på plats på ett tag, syftar till att nedtrappa och avveckla specifika tvångsåtgärder. Alla motåtgärder som EU vidtar skulle endast tillämpas som en sista utväg när det inte finns något annat sätt att ta itu med ekonomisk hot. 

Tvång är allmänt uppfattat av kommissionen som säger att det kan ta sig många former och sträcker sig från länder som använder uttryckligt tvång och handelsförsvarsverktyg mot EU, till selektiva gräns- eller livsmedelssäkerhetskontroller av varor från ett visst EU-land, till bojkott av varor av visst ursprung. 

Annons

Verkställande vice ordförande och kommissionär för handel, Valdis Dombrovskis sa: "I en tid av ökande geopolitiska spänningar beväpnas handeln alltmer och EU och dess medlemsländer blir mål för ekonomisk hot. Vi behöver de rätta verktygen för att reagera. Med detta förslag sänder vi ett tydligt budskap om att EU kommer att stå fast när det gäller att försvara sina intressen.”

Om den ekonomiska hoten inte upphör omedelbart, hävdar kommissionen att det nya instrumentet kommer att göra det möjligt för EU att reagera snabbt och effektivt, och tillhandahålla ett "skräddarsytt och proportionellt svar för varje situation från att införa tullar och begränsa importen från det aktuella landet, till restriktioner för tjänster eller investeringar eller åtgärder för att begränsa landets tillträde till EU:s inre marknad.” 

Går förbi enhällighet

Den rättsliga grunden för det nya instrumentet skulle falla under EU:s gemensamma handelspolitik, vilket ger kommissionen mer manöverutrymme, genomförandet kommer att falla under Europeiska kommissionen och beslutsfattandet i rådet skulle kräva en omvänd kvalificerad majoritet. På frågan om förfarandet vid dagens presskonferens sa Dombrovskis att beslut med kvalificerad majoritet snarare än enhällighet kommer att göra det möjligt för kommissionen att vidta snabbare och mer effektiva åtgärder. 

Marek Belka, ledamot av Europaparlamentet (S&D. PL), vice ordförande med ansvar för internationell handel, sa: "Att ge kommissionen den verkställande makten att fatta detta beslut utan att vara beroende av enhällighet i rådet skulle göra sanktionsmekanismen till en verklig spelomvandlare för EU:s utrikespolitik politisk hållning.”

Att ta en kniv till en skottlossning

Anti-tvångsverktyget verkar inte ge ett särskilt aggressivt svar på det som är ett verkligt problem. De faktiska fördelarna med detta nya "verktyg/instrument" är svåra att föreställa sig. Även om den gör anspråk på att tillåta ett snabbt svar, verkar den föreslagna processen och tillvägagångssättet som beskrivs inte vara snabbt och det är tveksamt om det kommer att vara mer effektivt än vad som redan finns tillgängligt. Det är också långt ifrån klart hur det förskönar befintliga instrument, eller är mer effektivt än multilaterala domare. Dombrovskis säger att det är mer defensivt till sin natur.

EU:s avvägda, övervägande och – som alltid – proportionella reaktion kan vara frustrerande för dem som vill att EU ska vara mer gung ho, men ett mer övervägt och motiverat tillvägagångssätt kan vara ett mer solidt bålverk mot försök till tvång. Om och hur detta "verktyg" kommer att användas återstår att se. 

https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2021/december/tradoc_159962.pdf

Dela den här artikeln:

Annons
Annons

trend