Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Jordskred röstade för Digital Markets Act

DELA MED SIG:

publicerade

on

Efter gårdagens (14 december) debatt om lagen om digitala marknader. Ledamöterna har röstat med 642 röster för, åtta emot och 46 nedlagda röster för att införa nya skyldigheter och förbud för stora plattformar, för att säkerställa rättvisa och öppna marknader.

Europaparlamentet och kommissionen höll en debatt i plenum före omröstningen. Även om förslaget är komplext, sa vice vd Vestager att det kan sammanfattas som att marknaderna är öppna, rättvisa och omtvistade, så att alla företag har en rimlig chans att attrahera kunder. 

Föredraganden Andreas Schwab (EPP, DE) välkomnade omröstningen: ”Dagens antagande av DMA-förhandlingsmandatet sänder en stark signal: Europaparlamentet står emot orättvisa affärsmetoder som används av digitala jättar. Vi kommer att se till att digitala marknader är öppna och konkurrenskraftiga. Detta är bra för konsumenterna, bra för företagen och bra för digital innovation. Vårt budskap är tydligt: ​​EU kommer att upprätthålla reglerna för den sociala marknadsekonomin även i den digitala sfären, och det betyder att lagstiftare dikterar konkurrensreglerna, inte digitala jättar.”

En aspekt som är särskilt viktig för Europaparlamentet är förmågan det ger kommissionen att agera i förväg, sade Stéphanie Yon-Courtin, ledamot av Europaparlamentet (Renew, FR): ”Vi kommer att ge Europeiska kommissionen möjlighet att förebygga snarare än att bota, med en mycket tydlig lista över skyldigheter. Vi kommer att fastställa reglerna redan från början, så att vi inte behöver kämpa i flera år mot arméer av advokater.”

Annons

Mozilla välkomnade omröstningen: "Människor förtjänar en mängd olika produkter som är anpassade efter deras preferenser...Människor bör ha möjligheten att enkelt och enkelt prova nya appar, ta bort oönskade appar, växla mellan appar, ändra appens standardinställningar. Detsamma gäller för operativsystem och onlinemarknadsplatser - utvecklare och handlare bör ges befogenhet att erbjuda sina produkter till konsumenter på en jämn grund med gatekeepers. Ett programvarukrig pågår tills dess och tekniska jättar kontrollerar utrymmet. Vi ser fram emot att europeiska myndigheter med kraft upprätthåller dessa regler.”

Lagen har inte fått ett allmänt välkomnande, förutsägbart framställer den stora tekniken förordningen som en attack riktad mot amerikanska företag.

Vaktar grindvakterna

Förordningen kommer att gälla de stora företag som tillhandahåller så kallade "kärnplattformstjänster" som är mest utsatta för orättvis praxis, till exempel: sociala nätverk (Facebook), sökmotorer (Google), operativsystem (iOS), onlineannonseringstjänster, molntjänster och videodelningstjänster (YouTube). Ledamöterna lade till webbläsare, virtuella assistenter och ansluten TV till förordningens tillämpningsområde.

De kommer att ha en årlig omsättning på 8 miljarder euro inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och ett börsvärde på 80 miljarder euro och arbeta i inte mindre än tre EU-länder med minst 45 miljoner användare per månad, eller 10,000 XNUMX företagsanvändare. Tröskelvärdena hindrar inte kommissionen från att utse andra företag som grindvakter när de uppfyller vissa villkor.

Inriktade annonser

Ledamöterna inkluderade ytterligare krav på användningen av data för riktad eller mikroriktad reklam och interoperabilitet mellan tjänster. Texten säger att en gatekeeper ska, "för sina egna kommersiella ändamål, och placeringen av tredjepartsreklam i sina egna tjänster, avstå från att kombinera personuppgifter i syfte att leverera riktad eller mikroriktad reklam", förutom om det finns ett "tydligt, uttryckligt, förnyat, informerat samtycke", i linje med den allmänna dataskyddsförordningen. Dessutom ska personuppgifter om minderåriga inte behandlas för kommersiella ändamål, såsom direktmarknadsföring, profilering och beteendeinriktad reklam.

Tillfälligt stoppa "killer förvärv"

Ledamöterna gick med på att ge kommissionen befogenhet att införa "strukturella eller beteendemässiga åtgärder" där grindvakter har ägnat sig åt systematiska bristande efterlevnad. Den godkända texten innehåller särskilt en möjlighet för kommissionen att begränsa portvakter från att göra förvärv inom områden som är relevanta för DMA för att avhjälpa eller förhindra ytterligare skador på den inre marknaden. Gatekeepers skulle också vara skyldiga att informera kommissionen om alla planerade koncentrationer.

Samarbete på EU-nivå, meddelare och böter

Ledamöterna föreslår inrättandet av en "europeisk högnivågrupp av digitala tillsynsmyndigheter" för att underlätta samarbete och samordning mellan kommissionen och medlemsstaterna i deras verkställighetsbeslut. De klargör de nationella konkurrensmyndigheternas roll, samtidigt som genomförandet av DMA behålls i kommissionens händer.

Ledamöterna i utskottet för den inre marknaden säger också att DMA bör säkerställa lämpliga arrangemang för att göra det möjligt för whistleblowers att varna behöriga myndigheter om faktiska eller potentiella överträdelser av denna förordning och för att skydda dem från vedergällning.

Om en portvakt inte följer reglerna kan kommissionen utdöma böter på "minst 4 % och högst 20 %" av dess totala världsomspännande omsättning under det föregående räkenskapsåret, specificerar ledamöterna i Europaparlamentet.

Dela den här artikeln:

Annons
Annons

trend