Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Kan en översyn av momsåterbäringsbranschen rädda turismen?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Med det internationella resandet fortsatt bra under pre-pandeminivåerna, undersöker många europeiska länder sätt att stödja de industrier som är beroende av utländska turister när de ser fram emot sommarens resesäsong och en återgång till något som närmar sig det normala. Med omicron-viruset som dämpar turismen på nytt letar de efter sätt att hjälpa hotell, restauranger och turistattraktioner som drabbats av pandemin.

Medan det första svaret på kollapsen i efterfrågan under det första året av den pandemi-inducerade lågkonjunkturen var att ge statliga subventioner över hela resebranschen, brottas länder över hela världen med stigande inflation och en mängd andra behov som utesluter ytterligare statligt stöd till industrin.

Men flera länder överväger ett sätt att stärka turismen med reformera en befintlig skattelättnad för turister.

Femtiofyra länder - inklusive alla länder i EU - erbjuder återbetalning av mervärdesskatten (moms) på varor som köps av utländska turister: kläder och smycken är de främsta förmånstagarna, men alla varor som köps av en turist över 150 euro är undantagna. Bakgrunden till en återbetalning är att den tjänar både till att locka fler turister till landet och uppmuntra dem att spendera mer pengar medan de är i landet, både på shopping och på hotell, restauranger och andra aktiviteter där momsen gäller. återbetalas inte.

Det nuvarande systemet är dock betungande och ineffektivt, och bevisen tyder på att denna ineffektivitet gör momsåterbetalningen spektakulärt ineffektiv när det gäller att öka turistutgifterna. Till att börja med är bearbetningskostnaderna onödigt höga och turister får inte all den moms som de har rätt till: i många situationer får de inte ens få hälften av momsen återbetald.

Dessutom är handlingen att få tillbaka momsen komplicerad och föråldrad, vilket kräver att en turist fyller i ett pappersformulär som tillhandahålls av butiken, får det stämplat på tullkontoret på flygplatsen på väg hem och sedan postar det innan lämnar flygplatsen. En ansenlig del av turisterna bryr sig inte ens om att ansöka om att få tillbaka sin moms.

Den närmaste orsaken till den höga krångelfaktorn och låga återbetalningen är att nästan alla butiker använder en momsåterbetalningsombud för att behandla sina kunders återbetalningsansökningar. Två företag – Global Blue och Planet – kontrollerar marknaden och de behåller sin marknadsandel genom att gå med på att återbetala en del av momsåterbetalningen till återförsäljaren för att vara deras exklusiva ombud för momsåterbetalning. De fortsätter att använda pappersformulär, vilket inte bara minskar utnyttjandegraden utan också ökar bearbetningskostnaderna, eftersom en modernisering av systemet skulle göra det svårare att genomdriva deras exklusivitetsarrangemang.

Annons

Det ineffektiva status quo har segrat eftersom det inte finns en organiserad motståndare till det. Återförsäljarna har gjort momsåterbetalningen till en resultatcentral och vill inte avstå från den. Utländska turister är i stort sett omedvetna om frågan och skulle vara den sista valkrets en politisk klass skulle lyssna på om de skulle klaga. De hotell och restauranger som serverar turister bör välkomna en reform men kostnaden för dem av status quo är inte nödvändigtvis uppenbar.

En mängd fintech-startups försöker dock knäcka duopolet, och de börjar få dragkraft när regeringar inser att skatteintäkterna som offras i namnet av att öka turismen inte åstadkommer mycket av någonting. 2021 Storbritannien avslutades praxis att återbetala den mervärdesskatt som turister betalat helt och hållet av just detta skäl.

Andra länder undersöker en reform som skulle göra den mer effektiv när det gäller att öka turistutgifterna, vilket skulle kunna göras om EU-länderna avskaffade praxis att tillåta återförsäljare att ha exklusiva avtal med momsåterbetalningsombud och tillåter konsumenten att välja en agent efter eget val. istället.

Ett sådant steg skulle bidra till att sluta återförsäljare och återbetalningsombuden skulle konkurrera om att få konsumenter genom att ge dem mer av sin återbetalning och göra det lättare att göra anspråk på det. Det skulle göra återbetalningen mer effektiv för att uppnå sitt syfte, som är att öka turistutgifterna.

Flera fintech-startups är redo att ta sig in i detta utrymme, varav den mest lovande är utu. Dess VD, Asad Jumabhoy, grundade (och sålde) de två sittande bolagen.

Utu låter sina kunder få mycket mer av sin återbetalning – upp till 100 % av den i vissa situationer – genom att inte behöva ge återförsäljaren en del och även genom att ge sin återbetalning via flygbolag eller hotellpoäng. Det är redan verksamt i Asien och planerar att starta verksamhet i flera EU-länder under 2022. Det tillåter också turister att använda en app för att behandla återbetalningar. Flera andra fintech-startups är också sugna på att komma in på marknaden.

Medan de sittande makthavarna kämpar för att upprätthålla status quo, har de båda blödat pengar sedan den globala turismen fördunstat med pandemin, och deras förmåga att spendera pengar för att skydda deras företräde kan avta - särskilt om omicron-varianten tjänar till att trycka ner turismen mycket längre.

Dessutom kan EU snart agera för att helt och hållet upphöra med sina exklusiva avtal. Italienska konkurrensmyndigheten styrde i början av 2021 att dessa exklusivitetsavtal är olagliga och att konsumenter kan välja sin agent. Det pågår ansträngningar som kan leda till att de andra EU-länderna också respekterar det beslutet.

Ett slut på dessa exklusivitetsarrangemang skulle inleda en mängd nya konkurrenter på marknaden för återbetalning av moms och pressa ned avgifterna. Global Blue och Planet kan snart tröttna på att förlora pengar när deras framtidsutsikter försämras och antingen säljer sin momsåterbetalningsverksamhet eller lämnar marknaden helt och hållet.

Oavsett vad de dominerande operatörerna väljer att göra, verkar det troligt att när den globala turismen återhämtar sig till något som närmar sig nivåer före pandemi, kommer det att bli lättare och värt besväret för turister att få tillbaka sin moms.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend