Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Frankrike håller sig till en ambitiös tidsplan för global minimiskatt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Efter gårdagens (18 januari) ECOFIN-finansministermöte informerade Frankrikes minister för ekonomi, finans och återhämtning, Bruno le Maire, journalister om Frankrikes ambitiösa tidsplan för införandet av den globala minimiskatten. 

Europeiska kommissionen lade fram sitt förslag till direktiv i slutet av december. Det franska ordförandeskapet trycker på för snabba framsteg, i syfte att få direktivet antaget och i kraft i början av januari 2023. 

Alla EU-medlemmar har gått med på förslaget, inklusive länder med låg bolagsskatt som Irland, men vissa är oroliga när åtgärden går igenom, trots att de redan gått med på det på OECD-nivå. Vissa stater är också oroade över att framstegen med vad som kallas "Pillar One" - övergång till en skatt på försäljning för stora digitala tjänsteleverantörer - inte kommer att överenskommas samtidigt. Le Maire vill se att båda pelarna kommer överens, men det franska ordförandeskapet kommer huvudsakligen att fokusera på pelare 2, eftersom det är den mer avancerade. 

Skatt har förblivit ett område där nationella statskassor svartsjukt bevakar kontrollen över sina befogenheter. De som förespråkar rättvis beskattning har hävdat att detta leder till en kapplöpning till botten där olika EU-länder underskrider varandra för att locka till sig företag. Le Maire var angelägen om att påpeka för förslagen som motarbetade - Ungern, Polen och Estland - att förslaget inte innebär skattemässig harmonisering i hela Europa. EU-stater skulle fortfarande behålla suveräniteten på inkomst, moms och vara fria att sätta olika satser med en minimigräns på 15 %.

Dela den här artikeln:

Annons

trend