Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Europeiska centralbanken avslöjar nya penningpolitiska beslut

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Christine Lagarde ger ett uttalande om besluten virtuellt. Lagarde deltog på distans på grund av covid-19 (EC Audiovisual Service).

Europeiska centralbanken tillkännagav sina penningpolitiska beslut idag. Policyuppdateringarna kommer efter mer än en månads krig på den europeiska kontinenten och fortsatt inflation efter ett pandemi-utslitet Europa. Medan ECB:s ordförande Christine Lagarde påpekade historiskt låga arbetslöshetsnivåer, fortsätter den europeiska ekonomin att utmanas av höga energi- och livsmedelspriser. 

"Kriget i Ukraina påverkar euroområdets ekonomi allvarligt och har ökat osäkerheten avsevärt", sa Lagarde. "Krigets inverkan på ekonomin kommer att bero på hur konflikten utvecklas, på effekten av nuvarande sanktioner och på eventuella ytterligare åtgärder."

Uttalandet följde efter ett möte i ECB-rådet. De beslutade att de tidigare tillväxtutsikterna har hotats av kriget i Ukraina. Faktorer som högre energikostnader, högre transportkostnader och högre matkostnader bidrar alla till att inflationen stiger och riskerar ekonomisk tillväxt. Medan euroområdet fortfarande känner av effekterna av pandemin, tillskriver Lagarde det mesta av stressen på euron till den pågående militära konflikten i Ukraina. 

Därmed inte sagt att banken bara förväntar sig att se en ekonomisk nedgång, snarare kommer eventuell tillväxt att ske långsammare än tidigare väntat. Minskade energibehov och en konsekvent låg arbetslöshet kan bidra till att mildra krigets inverkan på ekonomin enligt bankens rapport.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend