Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Rysslands krig i Ukraina att skylla på den ökande globala matosäkerheten - Yellen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Rysslands krig i Ukraina är skyldig till att förvärra den "redan fruktansvärda" matosäkerheten i världen, med pris- och utbudschocker som bidrar till det globala inflationstrycket, sade USA:s finansminister Janet Yellen på tisdagen.

Redan före kriget led över 800 miljoner människor - eller 10% av världens befolkning - av kronisk matosäkerhet, sa Yellen, och uppskattningar visade att enbart högre matpriser skulle kunna driva minst 10 miljoner fler människor in i fattigdom.

Yellen sa till en panel på hög nivå att länder borde undvika exportförbud som ytterligare kan höja priserna, samtidigt som de ökar stödet till utsatta befolkningar och småbrukare, ett budskap som underströks av den tyske finansministern Christian Lindner.

"Jag vill vara tydlig: Rysslands handlingar är ansvariga för detta", sa Yellen och tillade att USA arbetade akut med partners och allierade för att "hjälpa till att mildra effekterna av Rysslands hänsynslösa krig mot världens mest utsatta."

Ryssland kallar sin invasion den 24 februari för en "särskild militär operation" för att "avnazifiera" Ukraina.

Lindner, som talade för gruppen av sju avancerade ekonomier, sa att riktade och samordnade åtgärder behövs, men uppmanade alla länder att "hålla jordbruksmarknaderna öppna, inte lagra och inte hålla tillbaka lager, och inte införa omotiverade exportrestriktioner för jordbruksprodukter eller näringsämnen ."

Han sa att G7, som för närvarande leds av Tyskland, hade förbundit sig att arbeta med internationella finansinstitutioner och likasinnade statliga organisationer för att "agera på ett agilt sätt".

Annons

Finansdepartementet sa att deltagarna gick med på att arbeta på en "handlingsplan" för att rama in problemet, skissera gemensamma principer för ett samordnat svar och kartlägga kort- och långsiktiga åtgärder.

Yellen underströk Washingtons åtagande att godkänna väsentligt humanitärt bistånd och säkerställa tillgången på mat och jordbruksprodukter till nytta för människor runt om i världen, även när de fortsatte att eskalera sina sanktioner och andra ekonomiska åtgärder mot Ryssland.

Hon sa att det också var avgörande att stärka motståndskraften på längre sikt och uppmanade internationella finansinstitutioner att hjälpa till att mildra den globala bristen på gödselmedel och jämna störningar i försörjningskedjan för livsmedel och kritiska förnödenheter.

Hon sa att de kunde öka investeringarna i jordbrukskapacitet och motståndskraft för att öka den inhemska livsmedelsproduktionen.

Det var också avgörande att få in ytterligare finansieringskällor, inklusive från den privata sektorn, sa finansministeriet.

Indonesiens finansminister Sri Mulyani Indrawati sa till deltagarna att livsmedelsförsörjning skulle vara en nyckelfråga i den första sessionen av ett möte med finanstjänstemän från G20, som för närvarande leds av Indonesien, och varnade för att prishöjningar på mat och energi kan "skapa enorma politiska och sociala oroligheter ."

Flera deltagare uppmanade det globala samfundet att titta på befintliga verktyg som Global Agriculture and Food Security Program, som skapades av G20 som svar på 2008 års matpriskris.

Världsbankens president David Malpass berättade för ett separat evenemang senare att avancerade ekonomier borde öka livsmedelsbiståndet till utvecklingsländerna och arbeta för att öka produktionen av mat, energi och gödsel.

Han sa att kontantbetalningar eller kuponger skulle vara ett bra sätt att hjälpa bönder i fattiga länder att köpa konstgödsel för att säkerställa fortsatt livsmedelsproduktion.

IMF-chefen Kristalina Georgieva sa att livsmedelssäkerhetskrisen ökar ytterligare press på 60 % av låginkomstländerna vid eller nära skuldnöd, och uppmanade Kina och den privata sektorns fordringsägare att "brådskande öka sitt deltagande" i G20:s gemensamma ramverk för skuldbehandling.

"Vi vet att hunger är världens största lösbara problem", sa hon. "Och en hotande kris är det dags att agera beslutsamt."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend