Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Nytt partnerskap skapat för att få den digitala ekonomin att fungera för alla

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ett nytt strategiskt partnerskap mellan International Chamber of Commerce (ICC) och e-handel för alla initiativ strävar efter att stärka insatserna för mer inkluderande utvecklingsresultat från den digitala ekonomin.

Partnerskapet tillkännagavs den 25 april under UNCTAD e-handelsvecka hölls i Genève och online, efter en granskningsprocess bland initiativets 34 medlemmar.

UNCTAD:s generalsekreterare Rebeca Grynspan välkomnade ICC:s nya roll och sa: "Jag är mycket stolt över att leda detta unika globala partnerskap som utnyttjar varje partners bidrag för att få den digitala ekonomin att fungera för alla."

Grynspan tillade: "Genom att samarbeta med ICC kommer vi att bättre utnyttja ett globalt nätverk av företag och resurser som är aktiva på fältet för att hjälpa oss att öka vårt stöd och hjälp till utvecklingsländer för större genomslag."

Roll och omfattning av nytt partnerskap

Initiativet eHandel för alla fungerar som en global helpdesk för utvecklingsländer för att överbrygga kunskapsklyftan om e-handel. Det ger tillgång till information och resurser, främjar inkluderande dialoger om e-handel och den digitala ekonomin och katalyserar partnerskap. 

Det nya samarbetet kommer att ge en pålitlig, neutral och global kanal för att föra röster från den privata sektorn till diskussionen och förbättra samordningen.

Det kommer att möjliggöra ett konsekvent, systematiskt och strategiskt engagemang för mikro-, små och medelstora företag (MSME) inom alla sektorer, som påverkas av den ökade digitaliseringen av ekonomier i utvecklings- och utvecklade länder.

Annons

ICC:s generalsekreterare John Denton sa: "Jag har blivit otroligt imponerad av visionen och meritlistan för UNCTAD:s eTrade för alla initiativ under de senaste åren. Detta nya partnerskap ger en möjlighet att ta detta viktiga kapacitetsbyggande arbete till en ny nivå.”

Han sa att partnerskapet skulle utnyttja expertis hos företag i hela ICC:s nätverk för att leverera riktat stöd som låser upp den enorma potentialen för digital handel över utvecklingsvärlden.

"Vi ser fram emot att arbeta som en pålitlig partner till UNCTAD och regeringar för att ta itu med viktiga flaskhalsar för digital utveckling, drivet av vårt övergripande engagemang för att möjliggöra handel som en drivkraft för fred, välstånd och möjligheter för alla", tillade Mr. Denton.

ICC kommer att fungera som den främsta motparten inom den privata sektorn och säkerställa effektiv interaktion mellan företag runt om i världen och e-handel för alla. Detta kommer att involvera regelbundet informationsutbyte och pågående samarbetsaktiviteter av dess medlemmar.

ICC representerar mer än 45 miljoner företag i över 100 länder och är världens största företagsorganisation. Det främjar internationell handel och investeringar som drivmedel för inkluderande tillväxt och välstånd genom en blandning av opinionsbildning, lösningar och fastställande av standarder.

Digitaliseringen sätter press på utvecklingsländerna

Tillväxten av e-handel har accelererats kraftigt av covid-19-pandemin när människor har vänt sig till digitala plattformar för att handla online, med den globala andelen onlineförsäljning av den totala detaljhandeln ökade från 16 % 2019 till 19 % 2020 , en nivå som bibehölls 2021.

Även om digitalisering erbjuder en enorm potential, innebär den också stora utmaningar för människor och företag, och alla har inte kunnat utnyttja potentialen i digitala möjligheter.

Endast 27 % av människorna i de minst utvecklade länderna (LDC) använder internet, och medan upp till 8 av 10 internetanvändare handlar online i utvecklade länder, är den siffran mindre än 1 av 10 i de flesta MUL.

Många småföretag i utvecklingsländer kan inte gå online på grund av svagheter i de digitala ekosystemen i sina länder.

Människor och länder som är mindre förberedda för den digitala ekonomin riskerar att hamna ytterligare på efterkälken, vilket visar på det akuta behovet av att överbrygga klyftor i digital beredskap.

Att bygga kapaciteten hos låg- och medelinkomstländer att delta i och forma den digitala ekonomin kommer att kräva smarta partnerskap för att undvika dubbelarbete och för att effektivt använda knappa resurser.

Detta nya samarbete mellan initiativet eTrade for all och ICC är ett viktigt steg i denna riktning.

Initiativet e-handel för alla lanserades 2016 med 14 partners för att göra e-handel och den digitala ekonomin mer inkluderande.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend