Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Nya data: 2023 års minimilönehöjningar kämpar för att förbättra köpkraften

DELA MED SIG:

publicerade

on

Trots att de nominella höjningarna av de lagstadgade minimilönerna nådde en rekordnivå mellan januari 2022 och januari 2023, ser minimilönarbetare i de flesta EU-länder sin köpkraft minska eller nästan kompenseras, baserat på preliminära inflationssiffror. Med inflationen som förväntas bestå kan en ytterligare depreciering av minimilönerna i reala termer förväntas i de flesta medlemsländer, eftersom endast ett fåtal förutser ytterligare ökningar under resten av 2023.

Eurofound har publicerat den första jämförbara uppgifter för lagstadgade minimilöner i EU 2023, och noterar att minimilönesättningen ägde rum i skuggan av höga inflationsnivåer, som drabbade EU:s medlemsländer hårt 2022. För att skydda lönerna för de lägst betalda anställda har de flesta regeringar höjt minimilönerna i mycket större utsträckning än i år innan. De nominella priserna har ökat i hela EU, från mer än 20 % i Tyskland och Lettland till över 5 % i Frankrike, Luxemburg och Malta.

De enda länder där de nominella räntorna inte har ökat i januari 2023 är Spanien, där förhandlingarna fortfarande pågår, och Cypern, där en lagstadgad minimilön precis har införts. Räknat på 12 månatliga betalningar är de högsta lagstadgade minimilönerna i EU 2023 omräknade till euro i Luxemburg (2,387 1,981 euro), Tyskland (1,955 606 euro) och Belgien (579 399 euro). De lägsta finns i Rumänien (2023 €), Ungern (12 €) och Bulgarien (6 €). Ökningarna är mycket högre än förra året och ojämförligt högre än tidigare år. I medlemsländerna (exklusive Spanien) är den genomsnittliga nominella ökningen 2021 2022 % jämfört med cirka XNUMX % förra året (mellan januari XNUMX och januari XNUMX).

Medianökningen 2023 är 11 % hittills, mer än dubbelt så stor som 5 % jämfört med föregående år. Minimilönerna har generellt sett stigit mer bland de centrala och östra medlemsstaterna, vilket markerar en fortsättning på uppåtgående EU-konvergens under många år. Lettland höjde sin minimilön med nästan 25 % 2023 (efter att ha fryst den sedan januari 2021). Av de 13 länder med de största ökningarna är dessutom tio medlemsländer som gick med i EU efter 2004.

Bland medlemsländerna före 2004 har minimilönerna generellt sett ökat mer blygsamt, med ökningar på 5–8 %. Undantagen är Belgien, Tyskland och Nederländerna. Tyskland (+22 %) och Nederländerna (+12 %) har satt högre höjningar till stor del på grund av ett medvetet politiskt ingripande som syftar till att förbättra minimilönerna. I Belgien beror ökningen på 16 % huvudsakligen från implementeringen av flera automatiska indexeringsmekanismer från och med januari 2022. Förutom minimilöneökningar, som informerades av nationella inflationsmått, införde de flesta regeringar andra åtgärder för att stödja medborgarna, särskilt de lågavlönade , för att klara de ökade levnadskostnaderna.

I samband med publiceringen av de initiala uppgifterna betonade Eurofounds verkställande direktör Ivailo Kalfin att inflationstrycket märks av låglönetagare, "Vår första analys, baserad på de harmoniserade inflationsdata som finns tillgängliga nu, indikerar att minimilönetagare på bara ett få länder kommer att känna påtagliga ökningar i köpkraft till följd av höjningarna av de nominella minimilönerna. Samtidigt som man erkänner att höjningar av minimilöner på denna nivå är oöverträffade i flera medlemsstater, måste arbetet fortsätta för att stödja låglönetagare i denna tid av stigande inflation, genom alla tillgängliga mekanismer.

Eurofound kommer att publicera en första analys av förändringarna av minimilöner nästa vecka i en dedikerad artikel från Christine Aumayr-Pintar och Carlos Vacas-Soriano.

Mer information
Datavisualisering Minimilöner i EU 2023

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend