Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Bryssel måste leverera för CEE-bönderna för att minska ojämlikheterna och föregripa den populistiska vågen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Med Ukraina Svarta havets spannmålsaffär hängande i balans mitt i Rysslands hot För att dra sig ur före förlängningen den 18 maj, har FN:s generalsekreterare António Guterres redogjort för sin syn för dess bevarande i ett brev till Rysslands president Vladimir Putin. Men Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister, har hällt kallt vatten på genombrottsförhoppningar, anser framsteg mot att möta sina jordbruksexportkrav "inte särskilt märkbara" efter mötet med Guterres den 24 april.

När det gäller avtalet kommer den potentiella kollapsen vid en tidpunkt då tålamodet i EU:s central- och östeuropeiska (CEE) länder håller på att ta slut över strömmarna av ukrainsk spannmålsexport som kommer in i blocket via dess system för "solidaritetsbanor", vilket har lämnat lokala bönder i svåra svårigheter och underblåsta protester. Med tanke på regionens kommande general val och deras bönders betydande valkraft, måste Bryssel ta tillfället i akt att anpassa sin ofta orättvisa, orättvisa jordbruks-livsmedelspolitik för att bättre stödja lokala bönder och hjälpa till att förebygga en hotande svängning mot euroskeptisk populism.

Solidaritetsbanor faller in

Efter månader av ökande press, frustration i CEE över de oavsiktliga konsekvenserna av EU 'Solidaritetsbanor' initiativ nått kokpunkt i april, med att Polen, Ungern, Slovakien och Bulgarien införde importförbud.

Polens jordbruksminister Robert Telus motiverade det kontroversiella draget som utlöste en regional kedjereaktion. hävdade att ”vi tvingades göra det här” för att skydda landets bönder ”eftersom EU hade ögonen stängda för problemet” angående de stora flödena av billigare ukrainska spannmål som har drivit ned priserna till betydande ekonomisk skada för lokala bönder.

Med tanke på fördömande kommissionens talesperson Eric Mamer har uppmuntrat från diplomatiska kretsar i Bryssel angående förbudens påstådda olaglighet. betonade att EU:s svar "inte handlar om sanktioner", utan "att hitta lösningar." Förra veckan tillkännagav EU:s verkställande en ytterligare 100 miljoner euro in stöd till de fem "frontlinjeländerna", samtidigt som de gick med på att förbjuda försäljning av ukrainsk spannmål på deras territorier om de släpper in ukrainsk export för transitering till andra länder.

Polen har sedan dess lyfts dess förbud tillfälligt under förhandlingar, även om EU-parlamentets handelsutskott 27 april rösta att utvidga spannmålsprogrammet skulle kunna komplicera saken. Oavsett den ultimata upplösningen, intensiteten av protester sett i Polen, Bulgarien och Rumänien under de senaste veckorna belyser det brådskande ekonomiska och politiska imperativet för att vika byråkrati och tillhandahålla stöd på plats till jordbrukare.

Annons

Livsmedelsetikettsdebatt splittrar kontinenten

Men ukrainsk spannmål är inte det enda Bryssel-relaterade hotet mot CEE-bönderna. Kommissionens efterlängtade förslag om en obligatorisk livsmedelsmärkning på framsidan (FOP) fortsätter att skapa osäkerhet och kontroverser över hela blocket, med Nutri Poäng den i särklass mest polariserande av etiketterna som övervägs. Medan fortfarande dragen tillbaka av tungviktare som Frankrike, Tyskland, Spanien och Nederländerna har flera CEE-länder – nämligen Ungern, Rumänien och Tjeckien – öppet uttryckt sina opposition till Nutri-Score och går med i en medelhavskoalition bestående av grekland, Italien och Cypern.

Motståndare till Nutri-Score har framhållit systemets opålitliga algoritm, som graderar mat och dryck på en "grön A" till "röd E" skala baserat på överväldigande salt, socker och fettinnehåll. Faktum är att algoritmen måste vara det uppdaterad, med dess initiala varumärke av olivolja med ett "D" som drar till sig omfattande kritik och avslöjar betydande vetenskapliga brister.

Även om olivolja kommer att hoppa till ett "B" i Nutri-Score 2.0, kommer det faktum att artificiella sötningsmedelsfyllda produkter som Coke Zero att få samma poäng, samtidigt som man till och med överträffar det "C" som ges till helmjölk, visar att algoritmens grundläggande problem kvarstår. Livsmedelsforskaren Frédéric Leroy har med rätta ifråga hur sådana produkter kan få positiva Nutri-scores när de misslyckas med att "erbjuda någon näring till att börja med", i motsats till naturlig, mikronäringsrik olivolja och mejeriprodukter.

I detta ljus, den rumänska nationella myndigheten för konsumentskydds Nutri-score förbjuda förra hösten likaså tjeckiska och polska oro över märkets alltför enkla tillvägagångssätt och negativa effekter på lokala bönder är mycket förståeliga.

CAP fryser ut småbönder

En mindre synlig, men ändå mycket lömsk trend förvärrar avsevärt de utmaningar som CEE-bönderna står inför: markkoncentration.

Strukturen av Gemensamma jordbrukspolitiken (CAP), EU:s jordbruksstödsprogram, har varit den främsta boven, med subventioner per hektar som uppmuntrar jordbruksföretag att förvärva ytterligare mark, och därmed gynnat större, resursrika gårdar. Till exempel i Tyskland, får den översta 1 % av jordbruksmottagarna nästan en fjärdedel av sina CAP-medel, medan dess minsta jordbrukare, som står för hälften av alla gårdar, tar hem ynka 8 %. Polen, CEE-regionens kraftpaket inom jordbruket, är likadant känne av en stor andel små gårdar och betydande inkomstskillnader.

Denna situation har resulterat i den progressiva expansionen i storlek och minskningen av antalet gårdar i Europa, som har tappade med över 30 % – eller 5 miljoner gårdar – de senaste åren enligt ett EU studera publicerades 2022, med småbruk som drabbades hårdast och nykomlingar i allt högre grad pressades ut av stigande markpriser, samtidigt som antalet stora gårdar steg med 7 %.

Den reformerade gemensamma jordbrukspolitiken ger en glimt av hopp lanserades i januari visar ett uppfriskande fokus på rättvisa och småbrukarstöd, med nya åtgärder inklusive mekanismer för omfördelning av subventioner, startfinansiering för unga jordbrukare och förbättrad lokal flexibilitet, även om avskaffandet av det områdesbaserade finansieringssystemet förblir utanför bordet.

Återställer förbindelserna mellan Bryssel och CEE

Även om CEE-bönderna redan står inför ett hårt tryck, kan de bli mycket värre om Svarta havets spannmålsaffär går igenom och skickar mer ukrainsk export längs EU:s ensliga vägar – en situation som Ryssland skulle vara angelägen om att utnyttja. Dessutom givet faller jordbrukarnas stöd inför kommande val har EU både en skyldighet att skräddarsy sin politik därefter och en stor möjlighet att återställa sina skadade förbindelser med CEE.

I detta klimat kan Bryssel ta steget upp och visa ett starkt, grundat ledarskap för dessa avgörande jordbrukssamhällen där Polen och andra regeringar i regionen har misslyckades med att leverera. I processen skulle EU kunna visa ett nytt ansikte och hjälpa till att förhindra en hämndlysten återkomst av den illiberala populismen i regionen som en Robert Fico-ledd SMER-SD-seger i Slovakiens val, ett PiS-omval i Polen och ett återupplivande av Ungern-Polen motor inom Visegradgruppen skulle skapa, med uppenbara konsekvenser för EU:s enhet och Rysslands regionala inflytande.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend