Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

EU:s finansministrar stöder en ambitiös strategi för att bygga vidare på EIB-gruppens styrkor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska investeringsbankens ordförande Nadia Calviño delade idag med EU:s finansministrar en ambitiös strategi för att bygga vidare på EIB-gruppens styrkor, fokusera på åtta centrala politiska prioriteringar och utnyttja institutionens fulla potential för att öka tillväxt och social och territoriell sammanhållning, och stödja Europas ledarskap i de dubbla gröna och digitala övergångarna, samt att öka Europas konkurrenskraft, öppna strategiska autonomi och ekonomiska säkerhet.

Diskussionen, som ägde rum under det informella Ecofin-mötet i Gent, var det första strategiska utbytet av åsikter mellan EIB:s guvernörer och den nya presidenten, som tillträdde sina uppdrag den 1 januari 2024.

Mötet följde på flera intensiva veckors engagemangsmöten mellan presidenten och bankens enskilda aktieägare, under vilka Calviño besökte flera huvudstäder och träffade ministrar och regeringschefer.

I hjärtat av det tillvägagångssätt som presenterades idag i Gent av EIB-gruppens ordförande är att täppa till investeringsklyftan i innovation, ny teknik och fysisk och social infrastruktur, inom och utanför Europeiska unionen, till förmån för Europas regioner, företag och medborgare.

Nya initiativ som lagts på bordet syftar till att fokusera investeringar på begränsning och anpassning av klimatförändringar och energiomställning, digitalisering och ny teknik. De inkluderar också planer på att öka investeringarna i säkerhet och försvar, för att öka stödet till och uppskalningen av små och medelstora företag (SMF), för att stärka territoriell sammanhållning och social infrastruktur inom områden som utbildning, hälsa och bostäder till rimliga priser, och att investera i jordbruk och bioteknik. Utanför Europeiska unionen ligger strategins fokus på stöd till Ukraina och en framgångsrik utvidgningsprocess, samt på EU:s Global Gateway-strategi.

”Jag välkomnar verkligen dagens konstruktiva diskussioner med EU:s finansministrar, som leds av det belgiska ordförandeskapet. Det starka stödet av vår strategi från ministrarna kommer att hjälpa oss att bygga vidare på EIB-gruppens styrkor och använda detta kraftfulla instrument till dess fulla potential för att stödja strategiska EU-prioriteringar och framgångsrikt tackla dagens globala utmaningar”, sade president Calviño.

Ordförande för dagens möte var Belgiens finansminister och ordförande för EIB:s styrelse Vincent Van Peteghem. Han sa: "Europa står inför enorma utmaningar som kräver enorm finansiering. Som den största multilaterala banken i världen kan EIB hjälpa regeringar att mobilisera de medel som behövs för att finansiera de utmaningar vi står inför, såsom försvar, klimat och konkurrenskraft. EIB har rätt expertis och rätt verktyg för att få med den privata sektorn. Genom att sätta en kvalitetsstämpel på vissa investeringsprojekt ger EIB stark trovärdighet till mer riskfyllda projekt, vilket gör att privata investerare kan komma med.”

Annons

Bygger på EIB-gruppens styrkor, med fokus på åtta kärnprioriteringar

President Calviño presenterade en uppsättning av åtta kärnprioriteringar för ministrarna som kommer att bidra till att bygga en mer motståndskraftig, rättvis och konkurrenskraftig ekonomi: konsolidera klimatbanken; påskynda teknisk innovation och digitalisering; öka investeringarna i säkerhet och försvar; bidra till modern sammanhållningspolitik; utveckla innovativ finansiering för jordbruk och bioekonomi; öka investeringarna i social infrastruktur; banbrytande kapitalmarknadsunionen och fokusera aktiviteter utanför Europeiska unionen på Global Gateway-strategin, Ukraina och en framgångsrik utvidgningsprocess.

EIB:s ordförande redogjorde också för planer på att intensifiera EIB-gruppens finansiering för Europas säkerhet och försvar, med ett starkt fokus på ny teknik, kritisk infrastruktur som gränskontroll, cybersäkerhet, rymd- och teknologi med dubbla användningsområden som drönare. Strategin innehåller också nytt stöd för nya och starkare partnerskap. "Vi samarbetar redan med Europeiska kommissionen och andra nyckelintressenter om omfattningen och definitionen av "dubbel användning", tillade hon.

Bland de ämnen som diskuterades var också skapandet av nya finansieringsverktyg för strategisk teknik, såsom chips, såväl som för nyckelsektorer av ekonomin, framför allt små och medelstora företag.

Efter Ekofindiskussionen kommer EIB-gruppen att arbeta med sin styrelse för att utforska och finjustera förslag för:

· Ett energieffektivitetsprogram för små och medelstora företag för att skala upp en kärngrupp av grön och ekonomiskt effektiv teknik.

· Ett nytt vattenprogram för att hjälpa städer, regioner och företag, särskilt bönder och jordbrukssektorn, att hantera effekterna av torka och översvämningar, digitalisera och öka effektiviteten i vattnets kretslopp.

· Ett nytt FASTER-program för att påskynda digitalisering och teknisk innovation inom Europeiska unionen;

· banbrytande EU-finansiella instrument som kan utgöra byggstenar för kapitalmarknadsunionen.

Att utnyttja EIB-gruppens fulla potential för att överbrygga investeringsgapet

För att minska investeringsklyftan för Europas framgång i de gröna och digitala övergångarna krävs full mobilisering av offentliga resurser, minskad byråkrati, minskad tid till marknaden och trängsel i den privata sektorn.

President Calviño lade också fram ambitiösa planer för att öka effektiviteten i EIB-gruppens verksamhet, till exempel genom att effektivisera och digitalisera processer, och därmed minska tiden det tar för projekt att godkännas och levereras på plats.

EIB är Europeiska unionens finansiella arm, med en balansräkning på över 550 miljarder euro, en solid finansiell ställning och en oöverträffad meritlista av investeringar i viktig infrastruktur, klimat och innovation. EIB fungerar som en katalysator för privata investeringar (för varje euro av EIB-kapital som sätts in mobiliseras 40 euro av investeringar) och spelar en kontracyklisk roll som bidrar till ekonomisk stabilitet. Detta ger en mycket stark grund för att rusta upp aktiviteter under de kommande åren.

Bakgrundsinformation

Smakämnen Europeiska investeringsbanken (ElB) är Europeiska unionens långfristiga låneinstitut, som ägs av dess medlemsstater. Det finansierar sunda investeringar som bidrar till EU politiska mål. EIB-projekt stärker konkurrenskraften, driver innovation, främjar hållbar utveckling, förbättrar social och territoriell sammanhållning och stöder en rättvis och snabb övergång till klimatneutralitet.

EIB-gruppen, som också omfattar Europeiska investeringsfonden (EIF), signerade totalt 88 miljarder euro i ny finansiering för över 900 projekt 202349 miljarder euro gick till gröna investeringar. Dessa åtaganden förväntas mobilisera cirka 320 miljarder euro i investeringar, stödja 400 000 företag och 5.4 miljoner jobb.

Alla projekt som finansieras av EIB-gruppen är i linje med Paris klimatavtal. Vi är på god väg att uppfylla vårt åtagande att stödja 1 biljon euro i investeringar i klimat och miljömässig hållbarhet under decenniet fram till 2030, som utlovats i vår Climate Bank Roadmap. Över hälften av EIB-gruppens årliga finansiering stöder projekt som direkt bidrar till att mildra och anpassa klimatförändringarna och en hälsosammare miljö.

Ungefär hälften av EIB:s finansiering inom Europeiska unionen går till sammanhållningsregioner, där inkomsten per capita är lägre. Detta understryker bankens åtagande att främja inkluderande tillväxt och konvergens av levnadsstandard samt en rättvis grön omställning i hela Europeiska unionen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend