Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Varje ekonomisk cykel har sitt valutakrig

DELA MED SIG:

publicerade

on

På 1920-talet devalverade Frankrike, Tyskland och Belgien sina valutor för att återgå till guldmyntfoten, som hade övergivits under första världskriget. På 1930-talet tog stora globala ekonomier till konkurrenskraftiga devalveringar för att återvinna det välstånd som gick förlorat efter 1929 års amerikanska aktie. marknaden kraschar. År 2024 kan dollarns styrka utlösa ett nytt valutakrig, förklarar Johan Gabriels, regionchef på iBanFirst, en ledande leverantör av valuta- och internationella betalningstjänster för företag. 

Är vi på väg mot ett nytt valutakrig? För närvarande är det bara ett fåtal länder som ingriper för att motverka kollapsen av deras valutor mot den amerikanska dollarn. Dessa länder har en sak gemensamt: de är alla i Asien. Indonesien höjde sina kurser i maj för att stödja rupian, medan Japan förlitar sig på direkta yenköp på valutamarknaden.

Blandad framgång för Bank of Japans interventioner 

Enligt de senaste uppskattningarna kostade de två interventionerna från Bank of Japan tidigare denna månad 60 miljarder dollar. Japan har gott om valutareserver och kan i teorin fortsätta att intervenera. Effektiviteten av ett ensidigt ingripande är dock tveksamt. Tidigare har framgångsrika interventioner samordnats och anpassats till penningpolitiken. För att Japans ingripande ska bli effektivt skulle USA:s finansminister också behöva köpa yen, vilket för närvarande inte är planerat. Dessutom skulle Japans centralbank behöva normalisera sin penningpolitik ytterligare, eftersom en extremt tillmötesgående politik är oförenlig med en stark valuta på lång sikt.

Konkurrenskraftiga devalveringar i Asien 

Vad marknaden oroar sig över är risken för konkurrenskraftiga devalveringar i Asien för att motverka den starka dollarn. En devalvering av yuanen kan bli den första domino som faller. Det skulle tillåta Kina att återta konkurrenskraften och höja sin exportdrivna ekonomi till nivåer före pandemi. Analytiker har fruktat detta scenario i månader.

Annons

Men finns det en verklig risk? Det tror vi inte. Efterlyser en betydande depreciering (eller till och med devalvering) av yuanen ignorerar den ekonomiska verkligheten. Kina har ett betydande överskott i bytesbalansen, cirka 1-2 % av landets BNP. Dess handelsöverskott är 3-4 % av BNP, och överskottet för tillverkningsindustrin är över 10 % av BNP. Med tanke på storleken på den kinesiska ekonomin – 18 biljoner dollar, eller 15 % av den globala BNP – är dessa överskott enorma”.

Risken för kapitalflykt 

Det betyder dock inte att det inte finns några problem. Många exportörer omvandlar inte sina vinster till renminbi. På grund av ränteskillnader och bristande förtroende för kinesisk politik är kapitalutflödet betydande. 2023 nådde de sin högsta nivå på fem år och påminde myndigheterna om dåliga minnen. 

Dessutom skulle en devalvering av yuan bara förstärka kapitalflykten, vilket var fallet 2015-16. Detta smärtsamma ögonblick i Kinas ekonomiska historia gör sannolikt Peking försiktigt med att hantera växelkursen. Sedan början av året har Kina främst strävat efter att hålla renminbin stabil mot dollarn utan att använda centralbankens rikliga valutareserver. Istället har den förlitat sig på daglig fixering och direkt ingripande på de offentliga affärsbankernas marknad för att signalera att en depreciering av yuanen mot dollarn inte är önskvärd.

Valutamanipulation? 

Till skillnad från Trump-eran verkar Biden-administrationen vara nöjd med yuanens nivå. Kinas bytesbalansöverskott är inte tillräckligt högt för att USA:s finansminister ska se det som ett tecken på valutamanipulation. Dessutom är Kinas valutareservtillväxt relativt stabil, vilket ytterligare indikerar ingen manipulation. Slutligen är Washington väl medveten om att trycket nedåt på yuanen delvis speglar den starka dollarn.

Så länge som den amerikanska centralbanken inte går mot att sänka räntorna – vilket är osäkert att hända i år – kommer den starka dollarn att förbli ett problem för Kina och resten av världen. Men iBanFirst-analytiker tvivlar på att det lämpliga svaret på den starka dollarn är en serie konkurrenskraftiga devalveringar, särskilt i Kina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend