Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Inflationen äter upp Europas framtid – och det är våra politikers fel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Av Tobias Zander

Kostnaderna för mat, energi och bostäder har ökat dramatiskt i många europeiska länder under de senaste två åren. Särskilt en grupp lider av detta, en som ofta förbises i all offentlig diskussion om "missgynnade grupper": ungdomar. Politiker och tjänstemän gillar att lägga på skulden, men de måste ta ansvar för sin del i det – en utomkontrollerad penningpolitik har underblåst inflationskrisen och unga européer får betala priset för sina dåliga beslut.

Många européer ser på de stigande levnadskostnaderna och tillskriver det externa orsaker—vanligtvis Covidien, Putin, eller girig affärsmän konspirerar mot konsumenter. Detta är inte förvånande, eftersom det är just detta narrativ som sprids av den politiska eliten. De flesta företag har "utnyttjat möjligheten att föra över de högre kostnaderna helt och hållet på kunderna", sa ECB:s direktör Lagarde förebrående.

 Men det är just den expansiva penningpolitiken som hon och hennes förespråkare har förespråkat i åratal som är den främsta orsaken till stigande priser. En expansion av penningmängden leder med nödvändighet till en ökning av både konsument- och tillgångspriser på lång sikt. Denna effekt orsakar dock inte samma skada för alla delar av samhället. Vissa grupper lider mer än andra.

 Studenter och unga yrkesverksamma lider mycket av de stigande priserna på konsumtionsvaror, som mat, kläder eller elektronik. Det har de naturligt lägre löner på grund av att de har mindre yrkeserfarenhet. Studenter har ofta ännu lägre inkomst eftersom de antingen jobbar på deltid vid sidan av studierna eller är beroende av sina föräldrar och ofta magra statsbidrag.

Tack vare den inflationsdrivande penningpolitiken behöver dessa ungdomar nu begränsa sig mer än någonsin och har inte längre möjlighet att bygga upp finansiella reserver. Istället för att kunna använda sin energi för att skapa något nytt och stort är de den första generationen sedan andra världskrigets slut som måste räkna med att de kommer att ha mindre välstånd än sina föräldrar. Desillusion ersätter ungdomlig optimism.

Annons

Stigande tillgångspriser slår också hårt mot unga européer. Unga människor äger vanligtvis ännu inte tillgångar som hus, aktier eller guld. Även om deras föräldrar och farföräldrar åtminstone delvis kan skydda sig mot devalvering av pengar genom att äga materiella tillgångar, är detta alternativ ännu inte tillgängligt för studenter och unga yrkesverksamma. Samtidigt blir det svårare att förvärva dessa tillgångar som blir dyrare.

 Arbetsgivarna har också mindre kapital till sitt förfogande till följd av inflationen. De anställer därför färre anställda eller måste skära ner. Vem kommer att drabbas hårdast? Oundvikligen är det unga människor som fortfarande har liten erfarenhet inom området. De drabbas därför av en trefaldig påföljd: de har inga tillgångar ännu, det är svårare att bygga upp sina tillgångar från sin inkomst, och det senare i sig är svårare att få tag på. Som ett resultat tar penningpolitiken oss tillbaka till den feodala tidsåldern, då ekonomisk framgång nästan uteslutande berodde på familjens välstånd och statliga privilegier.

Folk blir alltmer arga över rikedomens ojämlikhet och brist på framtidsutsikter. Föga överraskande lockas framför allt yngre väljare av krav på mer omfördelning och högre beskattning från vänster- och högerpopulistiska partier. Kanske för att blidka dem efterlyser även "moderata" etablissemangspolitiker alltmer en förmögenhetsskatt. Men skulle detta lösa problemet? Nej, det skulle bara ta bort produktiva människors rikedomar med våld och därigenom skapa nya och orättvisa sociala splittringar.

 Varje dynamisk och växande ekonomi kommer med ojämlikhet i välstånd och dessa är inte omoraliska i sig om de uppstår från produktivt arbete. Inflationär penningpolitik minskar den sociala rörligheten, missgynnar unga människor och leder till verkligt orättvis ojämlikhet i välstånd. En förmögenhetsskatt är i bästa fall ett sätt att bekämpa symtom, i värsta fall ett sätt att förstöra välstånd. Om vi ​​vill hjälpa Europas ungdomar måste vi ta itu med roten till problemet och bekämpa den verkliga sjukdomen, de europeiska staternas inflationsdrivande penningpolitik.

 Om kontinenten inte skulle bli en döende region de närmaste åren måste den inflationsdrivande penningpolitiken omedelbart upphöra. Europas ungdomar behöver hårda pengar så att de kan planera långsiktigt och bygga en framtid för sig själva. Ytterligare monetär devalvering skulle resultera i att miljontals högt kvalificerade ungdomar lämnar sina hemländer och att Europa blir ett stort friluftsmuseum. Vill vi verkligen det?

Tobias Zander är ekonomijournalist och policystipendiat på Young Voices Europe. Han har tidigare studerat historia vid universitetet i Potsdam och filosofi, politik och ekonomi vid CEVRO-institutet i Prag.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend