Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Går Europa för ett kontantlöst samhälle?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Förespråkarna för kontantlösa betalningar säger att detta kommer med olika fördelar. En färsk rapport från Världsbanken visar att kontantlösa betalningar är grönare, eftersom att stoppa användningen av fysiska kontanter sparar miljökostnader och minskar behovet av transporter, till exempel för att betala räkningar, ta emot betalningar eller ta ut kontanter.

Klimatfördelar framkommer också av att digitala betalningar är en möjliggörare för investeringar i gröna initiativ. Exempelvis är projekt av typen sol- eller vindenergi beroende av tillgången på digitala betalningar och digitaliseringen gör det möjligt att på ett mer prisvärt sätt erbjuda allt från relevanta försäkringar till finansiering och investeringsmedel.

Och när det kommer till Östeuropa upplever länder som Polen, Rumänien och Ungern en snabb förändring, driven av innovativa startups, gynnsamma regelverk och ökande konsumentefterfrågan på digitala finansieringslösningar.

Men digitala betalningar är inte bara ett sätt för Europa att bli grönare som dess förespråkare tror, ​​att ha en mer effektiv och kostnadsvänlig ekonomi utan också ett sätt att förnya sig. I en USA kontra Kina-dominerad värld kommer tekniken att skapa eller bryta nationer och allianser, och Europeiska unionen är inte i någon smickrande position när det gäller att matcha de tekniska supermakterna. Det är därför EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har förklarat digitalisering och kontantlös betalning som högsta prioritet — där uppe med klimatskydd.

Flytten har också sina motståndare som hävdar att implementeringen av ett sådant system kan göras för hastigt.

Debatten nådde Europaparlamentet. Rareş Bogdan, en rumänsk parlamentsledamot från Europeiska folkpartiets grupp, bad om återhållsamhet i genomförandet av åtgärden på nationell nivå och sa att "denna fråga ger allvarlig huvudvärk för dem som ska samla in och använda kontanter för sina direktbetalningar. Det kräver ytterligare överväganden och en ordentlig analys.”

Annons

På andra sidan den politiska gången sa Renew Europe MEP Ivars Ijabs skuggföredragande för förordningen om omedelbara betalningar: "I en tid av digital transformation står omedelbara kreditöverföringar som en ledstjärna för effektivitet och bekvämlighet, vilket banar väg för en sömlös och sammanlänkade europeiska finansiella landskap. Deras snabba genomförande och tillgänglighet över gränserna ger individer och företag möjlighet att genomföra transaktioner med oöverträffad hastighet och flexibilitet, vilket främjar en mer integrerad och dynamisk EU-ekonomi.”

Anhängare av åtgärden anser att bytet till kontantlösa betalningar och digital valuta bidrar till att stärka EU:s inre marknad, vilket gör det enklare, snabbare och billigare för européer och företag att handla över hela unionen. De säger att vi behöver en uppsättning lagar som skulle begränsa kontantbetalningar som en del av en bredare uppsättning EU-instrument utformade för att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend