Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Lantbrukares protester vapen för att sprida desinformation om klimatet, konstaterar rapporten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bönders protester i flera europeiska länder har beväpnats för att sprida falska påståenden för att misskreditera politiska åtgärder mot klimatförändringar och underblåsa djupt rotad misstro mot EU, enligt en rapport om klimatdesinformation relaterad till protesterna från europeiska faktagranskande organisationer. Rapporten kategoriserar och analyserar gränsöverskridande falska berättelser, baserat på faktakontroller och debunks från 24 faktakontrollerande organisationer över hela Europa, kompletterat med andra faktakontrollkällor.

För att analysera dessa berättelser kategoriseras påståenden i vanliga teman i desinformation. Påståenden som identifierats var ofta specifikt relaterade till att motsätta sig EU:s klimatpolitik, såsom "berättelser som felaktigt anklagade EU för att främja labbodlat kött och påstod att regeringar medvetet förstörde vatteninfrastruktur."

Dessutom fann rapporten att politiker knutna till extremhögern var ansvariga för majoriteten av sociala mediers inlägg mot klimatåtgärder och EU i en analys av de mest populära inläggen om böndernas protester, baserad på en analys av populära sociala mediers inlägg i sex språk.

När valet till Europaparlamentet 2024 närmar sig och nya omgångar av protester planeras, ger rapportens resultat viktiga insikter om hur desinformation drar fokus bort från demonstranternas mål och mot falska berättelser, vilket formar den allmänna opinionen. "Dessa felaktigheter gjorde mer än att bara skymma demonstranternas faktiska krav; de förstärkte också befintlig skepsis och misstänksamhet mot EU och dess klimatpolitik”, står det i rapporten.

Rapportförfattaren, Charles Terroille, från Science Feedback sa: "När valet närmar sig kommer nya protester att ge en ännu större möjlighet för desinformation att urholka integriteten i klimatdialogen över hela Europa. Skadliga aktörer och högerextrema politiker har redan framgångsrikt testat sådana berättelser; nu måste vi vara beredda på deras fortsatta användning.”

Med titeln “En bördig grund för desinformation: från spridning av desinformation om klimatförändringar till att underminera klimatåtgärder: hur böndernas protester användes för att påverka publiken”, har rapporten utvecklats av faktakontrollerande organisationer newthral (Spanien) och Vetenskapsfeedback (Frankrike) som en del av Klimatfakta Europa projekt koordinerat av European Fact-Checking Standards Network, som syftar till att upptäcka och spåra mönster i desinformation inför och efter valet.

Annons

Denna rapport är den första av fyra planerade för att analysera fel- och desinformation som identifierats i Climate Facts-databasen som en del av Climate Facts Europe-projektet, som kommer att släppas ungefär en gång i månaden fram till september före och veckorna efter 2024. val till Europaparlamentet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend