Vi har inte råd med skatteparadis i åldern #Coronavirus

| Mars 24, 2020

Storbritanniens kansler Rishi Sunak, utnämnd till jobbet för drygt en månad sedan, meddelade den viktigaste uppsättningen brittiska politiska åtgärder sedan andra världskriget fredag ​​20 mars. Det svepande paketet - vilket innefattar en skattesemester på 30 miljarder pund för företag och ett regeringsåtagande att betala en del av medborgarlönen för första gången i brittisk historia - skulle ha varit otänkbart för en konservativ administration för bara veckor sedan. Åtgärdernas enastående karaktär, liksom gravitationerna med vilka Sunak tillkännagav dem, drev hem den verkliga ekonomiska tsunamin som coronaviruspandemin har släppt ut.

Den globala ekonomin, som en kommentator noterade, går in i hjärtstopp. Centralbanker från Tokyo till Zürich har skurit räntor - men detta kan bara göra så mycket för att lindra smärtan från miljoner arbetare som stannar hemma, monteringslinjer som stoppas och aktiemarknaderna går in i fritt fall.

Det är nästan omöjligt att förutsäga den fulla skalan av ekonomisk skada medan de flesta av världen fortfarande kämpar för att innehålla virusets exponentiella spridning, och medan så mycket förblir osäker. Kommer viruset till exempel blekna tack vare en kombination av strikta karantänåtgärder och varmare väder - bara för att återvända med hämnd på hösten, vilket orsakar ett förödande dubbelt dopp i ekonomisk aktivitet?

Det som nästan är säkert är att Europa väljer en ny finanskris. "Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder," medgav ECB: s chef Christine Lagarde understryker att "det finns inga gränser för vårt åtagande gentemot euron." Blockets stora ekonomier, varav några var flirta med lågkonjunktur redan före pandemin, kommer du säkert att blåsa förbi 3% underskottgränser. Dom är sannolikt att spela snabbt och löst med EU: s regler för statligt stöd, eftersom hårt drabbade företag - särskilt stora flygbolag, inklusive Air France och Lufthansa - kan behöva nationaliseras för att förhindra att de faller.

När beslutsfattare försöker hålla sina ekonomier flytande under - och efter - denna akuta fas av pandemin, kommer de att behöva varje skrot av intäkter. Det är då upprörande att det är cirka 7 biljoner dollar i privat förmögenhet dolda borta i sekretess jurisdiktioner, medan företagsskatt undvikande via offshore skatteparadis dränerar så mycket som $ 600 miljarder per år från regeringskister. Ny forskning indikerade att 40% av multinationella företags vinster går runt offshore.

Tax Justice Network har identifierat en "undvikande axel" - Storbritannien, Nederländerna, Schweiz och Luxemburg - som tillsammans står för hälften av världens skatteundandragande. Förenade kungariket bär ett särskilt ansvar för att inte misslyckas med den utbredda finansiella missförhållanden som uppstår i dess utomeuropeiska territorier. Medan NHS-personal i frontlinjerna av coronavirusepidemin har uttryckt oro över att de behandlas som "kanonfoder" mitt i en grov brist på skyddsutrustning, världens tre mest beryktade gömställen till havs är de brittiska utomeuropeiska territorierna.

Det mest kända är förmodligen Caymanöarna, som EU placeras på sin skattelavis svartlista tidigare i år. I årtionden, falska företag från Enron till Lehman Brothers instoppat deras problematiska tillgångar på de idylliska öarna, medan företag som gruvjätten Glencore påstås trattade muta medel genom det brittiska utomeuropeiska territoriet.

Caymans har gjort ett nyligen försök att tappa detta rykte som ett skattefritt vilda västern och lovade att avslöja företagets ägare år 2023 - ett drag som skulle göra önationen i linje med EU-direktiv. Under tiden fortsätter emellertid historier som visar hur skrupelfria företag drar nytta av Caymans laxreglering.

För bara några månader sedan Gulf Investment Corporation (GIC) - en fond som ägs gemensamt av de sex golfländerna—frågade domstolar i både Caymans och USA för att undersöka ”hundratals miljoner dollar” som tydligen har försvunnit från hamnfonden, ett Caymans-baserat finansiellt fordon.

Enligt domstolsansökningar kan hamnfondens sponsor, KGL Investment Company, ha varit inblandad i att överlåna intäkterna från försäljningen av portfondstillgångar på Filippinerna. GIC hävdar att hamnfonden sålde ett filippinskt infrastrukturprojekt för ungefär 1 miljard dollar - men avslöjade endast 496 miljoner dollar i intäkter och betalade endast 305 miljoner dollar till fondens investerare.

De "saknade" 700 miljoner dollar förångades inte bara i etern, naturligtvis. Det verkar mycket troligt att avvikelsen åtminstone delvis har gått mot den kostsamma lobbyinsats som hamnfonden har anordnat för att våren sina tidigare chefer, Marsha Lazareva och Saeed Dashti, från fängelset i Kuwait, där de har varit inlåsta efter att ha dömts av att missbruka offentliga medel. Den högdrivna lobbyn kampanjen har kört upp en flik på miljoner dollar och ropat i alla från Louis Freeh, chef för FBI från 1993 till 2001, till Cherie Blair, hustru till före detta brittiska premiärminister Tony Blair.

Den svaga sagan är den perfekta illustrationen av hur listiga företag kan utnyttja bristen på lagstiftningstillsyn i skatteparadis som Caymans för att hålla kontanter borta från offentliga kassa. Det finns otaliga sådana exempel. Netflix enligt uppgift skiftar pengar genom tre olika holländska företag för att hålla sin globala skatteräkning låg. Tills för bara månader sedan, teknik titan Google utnyttjade av ett skattesmål kallade ”Double Irish, Dutch sandwich” och kanaliserade enorma summor genom Irland till ”spöksföretag” i skatteparadis inklusive Bermuda och Jersey, båda brittiska beroenden.

Europeiska ledare har inte längre råd med passivitet för att utplåna dessa finansiella svarta hål. Ibrahim Mayaki, medordförande för en nyligen skapad FN-panel om olagliga finansiella flöden, remarked att "de pengar som gömmer sig i skatteparadis till havs, som tvättas genom skalföretag och som är stulna från offentliga kassa bör läggas på att få slut på fattigdom, utbilda varje barn och bygga infrastruktur som kommer att skapa arbetstillfällen och upphöra med vårt beroende av fossila bränslen."

Just nu bör det riktas mot eftermontering av kritiska vårdsängar, se till att italienska läkare som behandlar koronaviruspatienter har handskar som kan rädda sina egna liv och ge stöd till Europas småföretag så att de inte går i magen.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Banking, Business Information, Corporate Europe Observatory, Tullen, EU, EU: s budgetram, Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF), Europeiska centralbanken (ECB), Europeiska investeringsbanken, Europol, Internationella valutafonden (IMF), Pengatvätt, onlinebedrägerier, Inre marknaden

Kommentarer är stängda.