Anslut dig till vårt nätverk!

deflation

Vad kan göras för att vända en deflaterande ekonomi?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den globala ekonomin befinner sig för närvarande i en svår plats och varje dag på nyheterna ser det ut som att allt skulle kunna tippa den vibrerande globala ekonomin i avgrunden. Deflation är en av de största farhågorna för ekonomer runt om i världen, men kan man göra något åt ​​det, skriver Colin Stevens?

Inflation eller deflation?

Det kan vara knepigt att se skillnaden mellan inflation och deflation om du slentrianmässigt tittar på nyheterna och följer uppdateringar om den globala ekonomin. Både inflation och deflation är skrämmande ämnen, varken är särskilt bra för en nationell ekonomi, och tyvärr kommer båda också med en mängd andra komplicerande faktorer och frågor.

För det första, vad är deflation? Deflation är vad som händer när konsumentpriserna börjar sjunka över tid och som ett resultat ökar konsumenternas köpkraft. Om du någonsin har rest till ett främmande land där din valuta var starkare, då har du redan en känsla av hur det är att uppleva deflation.

Du kan bli förlåten för att du tror att deflation måste vara en bra sak – trots allt har du mer köpkraft och du tjänar fortfarande samma lön. Däremot kan deflation fungera som en kanariefågel i kolgruvan när det kommer till förestående lågkonjunkturer eller depressioner.

Priserna sjunker

När priserna börjar sjunka börjar folk skjuta upp sina inköp eftersom de antar att priserna bara kommer att fortsätta att sjunka. När miljontals människor gör detta (ibland omedvetet) blir resultatet att det genereras mindre inkomster för producenterna, och arbetslösheten börjar stiga. Detta skapar en cykel där arbetslösheten förvärras, priserna sjunker ytterligare och människor skjuter upp sina inköp ännu längre.

Annons

Det kan bli ekonomisk stagnation, växande fattigdom och en frysning av kommersiell innovation under tider av deflation. Vi befinner oss just nu också mitt i en fastighetsbubbla, som kanske spricker eller inte. Om priserna på konsumtionsvaror börjar sjunka men huspriserna förblir ouppnåeligt höga kan ekonomin gå en mycket spännande (läs: dålig) tid.

Så vad kan man göra?

I USA är deflationen också överhängande stor som Fed överväger att ta på sig det som en del av en större ekonomisk strategi, och Storbritannien håller för närvarande på att krypa under en ny administration för att skapa en solid ekonomisk plan. En ökning av deflationen kan lätt orsaka en nedgång i en lågkonjunktur eller depression, så ekonomier runt om i världen är angelägna om att slå deflationen och komma igång.

Tack och lov finns det ett antal strategier som länder kan använda när de bekämpar deflation. För det första kan ett land helt enkelt öka sin penningmängd; i ett land som USA innebär detta att Federal Reserve köper tillbaka statspapper och på så sätt ökar tillgången på pengar. En ökad tillgång på pengar innebär att varje dollar i omlopp är något mindre värd och konsumenterna är mer benägna att spendera.

Länder kan också göra det lite lättare att låna pengar, för att uppmuntra konsumenterna att bita ihop och göra de köp de har skjutit upp. Om Feds eller finansministeriet beslutar sig för att öka mängden tillgänglig kredit eller sänka räntorna, kan individer låna mer pengar, lättare.

Banker kan också låna ut mer pengar till blivande låntagare om regeringen beslutar sig för att sänka reservräntan, vilket är den summa pengar som bankerna behöver ha till hands vid varje given tidpunkt. Genom att anpassa upplåningsreglerna kan staten göra att ta lån till en mycket enklare process än den annars skulle vara och därmed uppmuntra till utgifter.

Slutligen kan nationella regeringar kringgå deflation genom att använda riktade, väldesignade skattepolitik. Det finns många nyanser i att skapa en bra finanspolitik, men om en regering kan utarbeta en lagstiftning som samtidigt ökar de offentliga utgifterna och sänker skatterna kan resultatet bli ökad efterfrågan och mer disponibel inkomst för konsumenterna. Nämnda konsumenter är då mer benägna att spendera och driver upp priser och efterfrågan direkt.

Men om skattesänkningarna inte skapas tillräckligt bra eller bara riktar sig till de allra högsta klasserna, lämnas de flesta konsumenter försummade och politiken kommer inte att ha någon verklig effekt på deflationen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend