Anslut dig till vårt nätverk!

Sysselsättning

Endast 5% av de totala ansökningarna om långtidsutbildade arbetsvisum som lämnades in under första kvartalet kom från EU-medborgare, visar data

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Siffrorna som publicerades av Storbritanniens inrikesministerium ger en indikation på hur Storbritanniens nya immigrationssystem efter Brexit kommer att påverka antalet EU-medborgare som kommer till Storbritannien för att arbeta. Mellan den 1 januari och den 31 mars i år lämnade EU-medborgare in 1,075 5 ansökningar om långvariga yrkesvisum, inklusive hälso- och vårdvisumet, vilket bara var 20,738% av de totala XNUMX XNUMX ansökningarna om dessa visum.

Migrationsobservatoriet vid University of Oxford sa: ”Det är fortfarande för tidigt att säga vilken inverkan immigrationssystemet efter Brexit kommer att få på antalet och egenskaperna hos människor som kommer att bo eller arbeta i Storbritannien. Hittills har ansökningar från EU -medborgare enligt det nya systemet varit mycket låga och representerar bara några procent av den totala efterfrågan på brittiska visum. Det kan dock ta lite tid för potentiella sökande eller deras arbetsgivare att bekanta sig med det nya systemet och dess krav. ”

Uppgifterna visar också att antalet migrerande sjukvårdspersonal som kommer att arbeta i Storbritannien har stigit till rekordnivåer. 11,171 2018 sponsringsbevis användes för hälso- och socialvårdspersonal under första kvartalet i år. Varje intyg motsvarar en migrerande arbetare. I början av 3,370 fanns det 40 2010. Nästan 280 procent av alla skickliga arbetsvisumansökningar var för personer inom hälso- och socialsektorn. Det finns nu fler migrerande sjukvårdshållare för visum i Storbritannien än någonsin sedan rekord började XNUMX. Även om antalet sponsorlicenser för sjukvårdsvisum sjönk till XNUMX under den första lockdownen förra året, har det fortsatt att öka sedan, ett mönster som var opåverkad av den tredje lockdownen i vinter.

Annons

Omvänt har IT-, utbildnings-, finans-, försäkrings-, yrkes-, vetenskapliga och tekniska sektorer alla sett en minskning av antalet anställda migranter hittills i år, trots rally under andra halvåret 2020. Antalet migrerande IT -arbetare är fortfarande betydligt lägre än nivåerna före covid. Under första kvartalet 2020 utfärdades 8,066 3,720 kvalificerade arbetsvisum inom IT -sektorn, det finns för närvarande XNUMX XNUMX. Antalet migrerande yrkesverksamma och vetenskapliga och tekniska arbetare har också sjunkit något under nivåerna före covid.

Visasexperten Yash Dubal, direktör för AY & J Solicitors sa: ”Uppgifterna visar att pandemin fortfarande påverkar rörelsen av människor som kommer till Storbritannien för att arbeta men ger en indikation på att efterfrågan på kvalificerade arbetsvisum för arbetare utanför EU kommer att fortsätta att växa när resorna har normaliserats. Det finns särskilt intresse för brittiska IT-jobb från arbetare i Indien nu och vi förväntar oss att detta mönster fortsätter. ”

Under tiden har inrikesdepartementet publicerat ett åtagande för att möjliggöra en legitim rörlighet för människor och varor för att stödja ekonomiskt välstånd, samtidigt som den hanterar olaglig migration. Som en del av sin resultatleveransplan för i år lovar avdelningen också att '' gripa EU: s utresemöjligheter genom att skapa världens mest effektiva gräns för att öka Storbritanniens välstånd och öka säkerheten '', samtidigt som man erkänner att inkomster som det samlar in från visumavgifter kan minska på grund av minskad efterfrågan.

Annons

Dokumentet upprepar regeringens plan att locka de "ljusaste och bästa till Storbritannien".

Dubal sa: ”Även om siffrorna avseende viseringar för IT -arbetare och de inom den vetenskapliga och tekniska sektorn inte täcker detta åtagande, är det fortfarande tidiga dagar för det nya invandringssystemet och pandemin har haft en djupgående inverkan på internationella resor. Av vår erfarenhet av att underlätta arbetsvisum för migranter finns det en uppdämd efterfrågan som kommer att förverkligas under de kommande 18 månaderna. ”

Ekonomi

Minska arbetslösheten: EU: s politik förklaras

publicerade

on

Efter att anställningen i EU stadigt ökat sedan 2013 ledde COVID-19-pandemin till en ökning 2020. Ta reda på hur EU arbetar för att minska arbetslösheten och bekämpa fattigdom.

Även om arbetsmarknadsförhållandena i EU och arbetstagarnas rättigheter har förbättrats avsevärt under de senaste åren har kampen mot arbetslöshet och konsekvenserna av COVID-kris förbli utmaningar för Europeiska unionen när de arbetar mot kvalitetsjobb och a socialt inkluderande Europa.

Ta reda på mer om hur EU skyddar jobb och arbetare som drabbats av coronaviruspandemin.

Ansträngningar har gjorts på ett antal områden, bland annat att hjälpa ungdomar att komma in på arbetsmarknaden, bekämpa långtidsarbetslöshet, förbättra kompetens och underlätta arbetstagarnas rörlighet i EU.

EU arbetslösheten

I april 2021, den arbetslöshet i euroområdet var 8%, ned från 8.1% i mars 2021 och upp från 7.3% i april 2020.

Annons

EU vs medlemslandskompetenser

EU-länderna är fortfarande främst ansvariga för sysselsättning och socialpolitik. EU kompletterar och koordinerar dock medlemsstaternas åtgärder och främjar utbyte av bästa praxis.

Enligt artikel nio i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt bör EU överväga syftet med en hög sysselsättningsnivå vid definitionen och genomförandet av all dess politik och verksamhet.

Annons

Europeiska sysselsättningsstrategin 

1997 upprättade EU -länderna en uppsättning gemensamma mål och syften för sysselsättningspolitiken för att bekämpa arbetslöshet och skapa fler och bättre arbetstillfällen i EU. Denna policy är också känd som Europeiska sysselsättningsstrategin (EES).

Europeiska kommissionen övervakar och genomför strategin genom europeiska terminen, en årlig samordningskoordinering av ekonomisk politik och sysselsättningspolitik på EU-nivå.

Den sociala och sysselsättningssituationen i Europa utvärderas inom ramen för EU-terminen och bygger på Sysselsättningsriktlinjergemensamma prioriteringar och mål för nationell sysselsättningspolitik. För att hjälpa EU-länderna att gå framåt utfärdar kommissionen landspecifika rekommendationer utifrån deras framsteg mot varje mål.

Hur det finansieras

Du har nu möjlighet Europeiska socialfonden (ESF) är Europas viktigaste instrument för att garantera rättvisare arbetstillfällen för alla som bor i EU: arbetare, ungdomar och alla som söker arbete.

Europaparlamentet föreslog att öka anslagen i EU: s budget för 2021--2027. Den nya versionen av fonden, känd som Europeiska socialfonden Plus (ESF+), med en budget på 88 miljarder euro, fokuserar på utbildning, utbildning och livslångt lärande, liksom lika tillgång till kvalitetsarbete, social integration och fattigdomsbekämpning.

Sysselsättnings- och sociala innovationsprogrammet (EaSI) syftar till att modernisera sysselsättnings- och socialpolitik, förbättra tillgången till finansiering för sociala företag eller utsatta människor som vill skapa ett mikroföretag och att främja arbetskraftens rörlighet via EURES-nätverket. Det europeiska jobbnätet underlättar rörligheten genom att ge information till arbetsgivare och arbetssökande och har även en databas med lediga platser och ansökningar över hela Europa.

Du har nu möjlighet Europeiska globaliserings fonden för justering för (EGF) stöder arbetstagare som förlorar sina jobb på grund av globaliseringen, eftersom företagen kan stänga av eller flytta sin produktion till länder utanför EU, eller den ekonomiska och finansiella krisen, hitta nya arbeten eller skapa egna företag.

Du har nu möjlighet Fond för EU-stöd till de sämst ställda (FEAD) stöder medlemsstaternas initiativ för att tillhandahålla mat, grundläggande materialassistans och social inkluderande verksamhet till de fattigaste.

Den uppdaterade versionen av Europeiska socialfonden Plus slår samman ett antal befintliga fonder och program (ESF, EaSI, FEAD, ungdomssysselsättningsinitiativet), sammanför sina resurser och ger mer integrerat och riktat stöd till medborgarna.

Bekämpa ungdomsarbetslöshet

Bland EU: s åtgärder för att kombinerat ungdomsarbetslöshet är ungdomsgaranti, ett åtagande från medlemsstaterna att se till att alla ungdomar under 30-åren får ett bra erbjudande om anställning, fortsatt utbildning, lärling eller praktik inom fyra månader efter att de blivit arbetslösa eller lämnar formell utbildning. Genomförandet av ungdomsgarantin stöds av EU: s investeringar genom ungdomsanställningsinitiativet.

Du har nu möjlighet Europeiska solidaritetskorps tillåter ungdomar att volontär och arbeta i solidaritetsrelaterade projekt i hela Europa. De Din första EURES-arbetsplattform hjälper unga i åldern 18 till 35, och är intresserade av att få yrkeserfarenhet utomlands, hitta en praktikplats, praktik eller lärling.

Rätt kompetens, rätt jobb

Genom att främja och förbättra kompetensförvärv, göra kvalifikationer mer jämförbara och ge information om kraven på kompetens och jobb, stöder EU människor att hitta bra jobb och göra bättre karriärval.

Du har nu möjlighet Ny kunskapsagenda för Europa, lanserat i 2016, består av 10-åtgärder för att göra rätt utbildning och stöd tillgängligt för människor och att revidera ett antal befintliga verktyg, till exempel Europas CV-format Europass).

Utmaning av långtidsarbetslöshet

Långtidsarbetslöshet, när människor är arbetslösa i mer än 12 månader, är en av orsakerna till bestående fattigdom. Det kvarstår mycket hög i vissa EU-länder och står fortfarande för nästan 50% av den totala arbetslösheten.

För att bättre integrera de långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden antog EU-länderna rekommendationer: de uppmuntrar registrering av långtidsarbetslösa hos en arbetsförmedling, individuell fördjupad bedömning för att identifiera deras behov, samt en skräddarsydd plan för att få dem tillbaka till arbetet (ett arbetsintegrationsavtal). Det skulle vara tillgängligt för alla arbetslösa i 18 månader eller mer.

Långvarig frånvaro från arbetet leder ofta till arbetslöshet och till arbetstagare som lämnar arbetsmarknaden permanent. För att behålla och återintegrera arbetstagare på arbetsplatsen som drabbas av skador eller kroniska hälsoproblem i 2018 formulerade Europaparlamentet en uppsättning åtgärder för att medlemsstaterna ska arbeta, t.ex. att göra arbetsplatser mer anpassningsbara genom kompetensutvecklingsprogram, säkerställa flexibla arbetsförhållanden och stödja arbetstagare (inklusive coaching, tillgång till psykolog eller terapeut).

Främja arbetstagarnas rörlighet

Att underlätta för människor att arbeta i ett annat land kan hjälpa till att ta itu med arbetslösheten. EU har en uppsättning gemensamma regler för att skydda människors sociala rättigheter relaterat till arbetslöshet, sjukdom, moderskap / faderskap, familjeförmåner etc. när de flyttas inom Europa. Regler om utstationering av arbetstagare fastställa principen om samma lön för samma arbete på samma arbetsplats.

Ta reda på mer om vad EU gör om globaliseringens inverkan på sysselsättningen.

Läs mer om EU: s socialpolitik

Läs mer 

Fortsätt läsa

Ekonomi

Arbetsbrist i Ungern får regeringen att söka arbetare utomlands

publicerade

on

Den vanligtvis invandrarvilliga regeringen i Budapest söker utlänningar för att hjälpa till med arbetskraftsbrist, skriver Cristian Gherasim, korrespondent i Bukarest.

Ungerns utrikesminister sade att företag kommer att få rekrytera kompetent arbetskraft från länder utanför EU. Peter Szijjarto, utrikesminister, stödde detta och sade att detta kommer att hjälpa till med Ungerns tillväxtmål på 5.5% som sattes för i år.

Till exempel är en sektor som drabbas av arbetskraftsbrist besöksnäringen i Ungern som nyligen har uttryckt starka bekymmer över bristen på kockar och städpersonal. Tamás Flesch, chef för Hungarian Hotel and Restaurant Association sa under en intervju att hotellägare i Budapest sträcker sig mycket för att säkra den välbehövliga arbetskraften och ger ett exempel på att hotellchefen behöver städa rum själva.

Annons

Många andra länder i Central- och Östeuropa har kämpat med arbetskraftsbrist bland en snabbare än väntat ekonomisk återhämtning efter pandemiska restriktioner.

Regeringen i Budapest har hittills varit ovilliga att öppna sina dörrar för utlänningar mitt bland premiärminister Viktor Orbans invandrarpolitik som har utlöst frekventa sammandrabbningar med EU.

En annan sektor där Ungerns arbetskraftsbrist gör sig gällande är jordbruk. Ungerska bönder kämpar för att hitta tillräckligt med arbetare för att skörda sina frukter och grönsaker, med mer än 190 miljoner euro i varor förstörs bara under det senaste året.

Annons

Experter tror att det bästa sättet att locka människor att arbeta på gårdar är att höja lönerna. De tror att branschen kommer att behöva åtminstone ett decennium för att återhämta sig från förlorade jobb och omorientera sig till ett nytt sätt att göra affärer.

Och förmodligen den mest överraskande sektorn som påverkas av arbetskraftsbrist i Ungern är onlinehandel. Arbetskrisen begränsar e-handeln, med många onlinebutiker som tvingas avbryta onlineannonsering eftersom de inte klarar högre efterfrågan. Kristof Gal, grundare av Klikkmarketing, ett online marknadsföringsföretag baserat i Budapest, uppskattar att mellan 30 och 40% av onlinebutikerna kan påverkas av detta problem.

Szijjarto sa att ny lagstiftning, bland annat om tillfälligt anställda, syftade till att "hjälpa en snabb omstart av ekonomin, att vara den snabbaste att starta om i Europa".

Eftersom Ungerns ekonomi går bättre än väntat under det första kvartalet i år trots åtgärder för att stänga av coronaviruset, tillkännagav regeringen i Budapest andra åtgärder, inklusive att lätta byråkratiska bördor på små och medelstora företag samt billiga lån för att hjälpa ungerska företag att expandera utomlands eller investera i gröna projekt.

Regeringen i Budapest har upprepade gånger kritiserats av EU för sin inställning till migranter, attacker mot pressfrihet och mot HBT -samhället. EU -kommissionen och Europaparlamentet har tidigare inlett en "rättsstat" -åtgärd mot Ungern angående medborgerliga friheter. Parlamentsledamöterna uppmanar EU-kommissionen att gå vidare med rättsliga åtgärder och till och med neka Ungern åtkomst till en pandemisk återhämtningsplan på 750 miljarder euro om Orbans regering inte vänder kursen.

Fortsätt läsa

Ekonomi

EU-domstolen bekräftar på nytt begränsningar som utesluter muslimska kvinnor på arbetsplatsen

publicerade

on

Idag (15 juli) gjorde Europeiska unionens högsta domstol - Europeiska unionens domstol (EU-domstolen) klart att arbetsgivare kan begränsa bärandet av 'religiösa symboler', såsom islamiska sjalar, men endast under begränsade omständigheter

EU-domstolen fann att sådan politik måste tillämpas på ett allmänt och odifferentierat sätt och att de måste framlägga bevis för att de är nödvändiga för att tillgodose ett ”verkligt behov från arbetsgivarens sida.” Vid föreningen av de omtvistade rättigheterna och intressena kan "nationella domstolar ta hänsyn till det specifika sammanhanget i deras medlemsland" och i synnerhet "mer gynnsamma nationella bestämmelser om skydd av religionsfrihet".

Trots att man tar hänsyn till sammanhanget med andra, mer progressiva medlemsländer, kommer troligen EU-domstolens beslut, i dag, sannolikt att ha långtgående konsekvenser och kan fortsätta att utesluta många muslimska kvinnor - och de av andra religiösa minoriteter - från olika jobb i Europa .

Annons

Maryam H'madoun från Open Society Justice Initiative (OSJI) kommenterade dagens beslut: ”Lagar, policyer och metoder som förbjuder religiös klädsel är riktade manifestationer av islamofobi som syftar till att utesluta muslimska kvinnor från det offentliga livet eller göra dem osynliga. Diskriminering som maskeras som ”neutralitet” är slöjan som faktiskt behöver lyftas. En regel som förväntar sig att varje person ska ha samma yttre utseende är inte neutral. Det diskriminerar medvetet människor eftersom de är synligt religiösa. Domstolar över hela Europa och FN: s mänskliga rättighetskommitté har betonat att bärande av en sjal inte orsakar någon form av skada som skulle ge upphov till ett ”verkligt behov” av en arbetsgivare att genomföra sådana metoder. Tvärtom stigmatiserar sådan politik och praxis kvinnor som tillhör eller uppfattas tillhöra Europas ras-, etniska och religiösa minoriteter, vilket ökar risken för högre våld och hatbrott och riskerar att intensifiera och förankra främlingsfientlighet och rasdiskriminering. och etniska ojämlikheter. Arbetsgivare som genomför dessa policyer och metoder bör gå igenom försiktigt, eftersom de riskerar att bli ansvariga för diskriminering enligt både europeisk och nationell lagstiftning om de inte kan visa ett verkligt behov av ett religiöst klädförbud. "

Domen återkommer nu till tyska domstolar för slutgiltiga beslut i de två målen baserat på torsdagens vägledning om EU-lag från de luxemburgska domarna.

I det första fallet hade en muslimsk anställd på ett mellanstatligt daghem fått flera varningar för att hon hade kommit till jobbet med en sjal. Arbetsdomstolen i Hamburg behandlade sedan ett ärende om huruvida dessa poster måste tas bort från hennes personaldokument. Domstolen vände sig till domstolen.

Annons

För det andra tog Federal Labour Court en liknande inställning under 2019 med fallet med en muslimsk kvinna från Nürnberg-området som hade lämnat in ett klagomål mot ett halsdukförbud i apotekskedjan Mueller.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend