Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Schengenområdet: Rådet samtycker till att avskaffa luft- och sjögränskontrollerna med Bulgarien och Rumänien

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU:s medlemsländer har nått en överenskommelse med Bulgarien och Rumänien om att ta bort luft- och sjögränskontroller. Beslutet har fattats enhälligt efter ett skriftligt förfarande.

Fernando Grande-Marlaska Gómez, spansk inrikesminister

“I am very pleased that in 2024 air and maritime internal controls between Bulgaria and Romania and the other Schengen countries will become a thing of the past, after 12 years of negotiations. We are thus continuing to build an ever wider and stronger area of free movement.”

Fernando Grande-Marlaska Gómez, spansk inrikesminister

Från och med den 31 mars 2024 kommer det inte längre att finnas personkontroller vid EU:s inre luft- och sjögränser mellan Bulgarien och Rumänien och de andra länderna i Schengenområdet. Detta datum motsvarar ändringen av vinter-/sommarschemat som fastställts av International Air Transport Association (IATA).

Efter detta första steg bör ett ytterligare beslut fattas av rådet om att fastställa ett datum för upphävande av kontroller vid de inre landgränserna.

Bakgrund

Sedan de anslöt sig till EU har Bulgarien och Rumänien tillämpat delar av Schengens rättsliga ram (Schengenregelverket), inklusive de som har att göra med yttre gränskontroller, polissamarbete och användningen av Schengens informationssystem.

Annons

För de återstående delarna av Schengenregelverket, som inkluderar avskaffande av kontroller vid de inre gränserna och relaterade åtgärder, beslutar rådet enhälligt om deras tillämpning efter det att det har kontrollerats, i enlighet med tillämpliga Schengenutvärderingsförfaranden, att de uppfyller de nödvändiga villkoren. .

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend