Anslut dig till vårt nätverk!

Euroområdet

Majoriteten av EU-medborgare gynnar euron, med rumänerna som mest entusiastiska

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tre av fyra rumäner gynnar eurovalutan. En undersökning gjord av Flash Eurobarometer fann att rumäner överväldigande bakom euron, skriver Cristian Gherasim, korrespondent i Bukarest.

Undersökningen genomfördes i sju av EU-länderna som ännu inte har anslutit sig till euroområdet: Bulgarien, Tjeckien, Kroatien, Ungern, Polen, Rumänien och Sverige.

Sammantaget är 57% av de tillfrågade positiva till införandet av euron i sitt land.

Annons

I ett pressmeddelande sa Europeiska kommissionen, institutionen bakom undersökningen, att de allra flesta undersökta EU-medborgare (60%) anser att övergången till euron har haft positiva konsekvenser för länder som redan använder den. 52% tror att det generellt sett kommer att få positiva konsekvenser för införandet av euron för deras land, och 55% säger att införandet av euron också skulle få positiva konsekvenser för sig själva.

Ändå är "andelen svarande som tror att deras land är redo att införa euron förblir låg i vart och ett av de undersökta länderna. Cirka en tredjedel av de tillfrågade i Kroatien anser att deras land är klart (34%), medan de i Polen är minst benägna att tro att deras land är redo att införa euron (18%) ”, nämns undersökningen.

Rumänerna är ledande när det gäller en övergripande positiv åsikt om euroområdet. Således registrerades de högsta andelen svarande med ett positivt yttrande i Rumänien (75% för valutan) och Ungern (69%).

I alla medlemsstater som deltog i undersökningen, med undantag för Tjeckien, har det skett en ökning av de som gynnar införandet av euron jämfört med 2020. De högsta ökningarna av gynnsamhet kan observeras i Rumänien (från 63% till 75%) och Sverige (från 35% till 43%).

Undersökningen identifierar några elände bland respondenterna som möjliga nackdelar med att göra övergången till euro. Över sex av tio av de tillfrågade tror att införandet av euron kommer att öka priserna och detta är majoritetssynen i alla länder utom Ungern. De högsta andelarna observerades i Tjeckien (77%), Kroatien (71%), Bulgarien (69%) och Polen (66%).

Dessutom är sju av tio överens om att de är oroliga för missbruk av prisbelopp under övergången, och detta är majoritetsuppfattningen i alla länder som undersöktes, från 53% i Sverige till 82% i Kroatien.

Även om tonen är positiv med nästan alla ifrågasatta som säger att de personligen kommer att lyckas anpassa sig till att den nationella valutan ersätts med euron, finns det några som nämnde att införandet av euron kommer att innebära att man tappar kontrollen över den nationella ekonomiska politiken. Respondenter i Sverige är mest benägna att acceptera denna möjlighet (67%), medan överraskande de i Ungern är minst benägna att göra det (24%).

Den allmänna känslan är att den stora majoriteten av de ifrågasatta inte bara stöder euron och tror att det skulle gynna deras respektive länder utan att övergången till euro inte alls skulle innebära att deras land kommer att förlora en del av sin identitet.

Kroatien

När Kroatien flyttar in i euroområdet förblir korruption och bankfrågor inte adresserade

publicerade

on

Kroatien är nu närmar sig slutspel för dess inträde i euroområdet. Förra månaden, Europeiska centralbanken (ECB) lägga ut en lista av fem bulgariska och åtta kroatiska banker att den skulle övervaka direkt från och med den 1 oktoberst, inklusive de kroatiska dotterbolagen till Unicredit, Erste, Intesa, Raiffeisen, Sberbank och Addiko, skriver Colin Stevens.

Tillkännagivandet följde Kroatiens officiella tillträde till euroområdet växelkursmekanism (ERM II) i juli och uppfyller ECB: s lagkrav att alla Kroatiens större banker ställs under dess tillsyn. Att gå framåt och officiellt gå med i euroområdetKommer Kroatien nu att behöva delta i ERM II "i minst två år utan allvarliga spänningar", och särskilt utan att devalvera sin nuvarande valuta, kuna, mot euron.

Naturligtvis, eftersom detta är 2020, har allvarliga finansspänningar blivit ett faktum för de europeiska regeringarna.

Annons
Problem på flera fronter

Enligt Världsbanken är Kroatiens totala BNP nu förväntas sjunka med 8.1% i år, visserligen en förbättring jämfört med den nedgång på 9.3% som banken förutspådde i juni. Kroatiens ekonomi, starkt beroende av turism, har blivit buffrad av den pågående pandemin. Ännu värre är landets försök att kompensera förlorad mark med en efterlåsning av sommarresenärer har sett det skylla för att starta uppgången i Covid-19-fall i flera andra europeiska länder.

Inte heller är den kovidstyrda nedgången den enda ekonomiska frågan för premiärminister Andrej Plenković, vars kroatiska demokratiska union (HDZ) hålls fast vid makten i landets val i juli och den oberoende finansministern Zdravko Marić, som har varit i sin tjänst sedan innan Plenković tillträdde.

Även när Kroatien får ett eftertraktat stöd från de andra ekonomierna i Eurozonen, fortsätter landet att vara upprörd av korruptionskandaler - den senaste är de välsignade uppenbarelserna av en hemlig klubb i Zagreb besöktes landets politiska och affärsmässiga eliter, inklusive flera ministrar. Medan resten av befolkningen genomgick stränga inneslutningsåtgärder, motsatte sig många av Kroatiens mest kraftfulla människor lockdown-regler, utbytte mutor och åtnjöt till och med sällskapet med eskorter som fördes in från Serbien.

Det finns också den pågående frågan om hur Kroatiens regering 2015 tvingade bankerna att göra retroaktiv konvertera lån från schweiziska franc till euro och betala ut över 1.1 miljarder € i ersättningar till kunder hade det också lånat ut pengar. Frågan fortsätter att besegra Zagrebs relationer med sin egen banksektor och med den europeiska finansbranschen mer allmänt, med Ungerns OTP-bank arkiveringsdräkt mot Kroatien vid Världsbankens internationella centrum för lösning av investeringstvister (ICSID) denna månad för att få tillbaka 224 miljoner Kuna (29.58 miljoner euro) i förluster.

Kroatiens problem med endemisk korruption

Precis som sina motsvarigheter i andra delar av fd Jugoslavien har korruption blivit en endemisk fråga i Kroatien, med till och med vinsterna efter att landet anslutit sig till EU nu riskerar att gå vilse.

Mycket av skulden för landets upplevda bakåtfall ligger vid HDZ: s fötter, inte minst på grund av den pågående juridisk saga kring den tidigare premiär- och HDZ-partibossen Ivo Sanader. Medan Sanaders arrestering 2010 togs som ett tecken på landets åtagande att röja korruption när det fungerade för att gå med i EU, ogiltigförklarade landets konstitutionella dom dom 2015. Idag var det bara ett av målen mot honom - för krigsprofitering - har officiellt avslutats.

Oförmågan att effektivt åtala tidigare fel har drivit Kroatien ner Transparency Internationals rankning, där landet bara tjänar 47 av 100 poäng i gruppens "upplevda korruption" -index. Med ledare i det civila samhället som Oriana Ivkovic Novokmet pekar på korruptionsärenden som försvinner i domstol eller aldrig komma med alls är nedgången knappast förvånande.

Istället för att vända ett hörn står de nuvarande medlemmarna av HDZ-regeringen inför egna anklagelser. Zagreb talar ofta av kroatiska ledare ingår transportminister Oleg Butković, arbetsminister Josip Aladrović och ekonomiminister Tomislav Ćorić bland dess kundkrets. Andrej Plenkovic själv är för närvarande inlåst i ett ordkrig över landets antikorruptionsinsatser med sin politiska chefsmotståndare, kroatiska presidenten Zoran Milanović. Den tidigare ledaren för det rivaliserande socialdemokratiska partiet och Plenkovics föregångare som premiärminister, Milanović, var också en klubbpatron.

Zdravko Marić mellan en sten och en bankkris

Finansminister (och vice premiärminister) Zdravko Marić, trots att han verkat utanför de etablerade politiska grupperingarna, har också blivit avvisad av frågor om potentiellt missförhållande. Tidigare i sin period stod Marić inför utsikterna till en undersökning i sina band med livsmedelsgruppen Agrokor, Kroatiens största privata företag, på grund av intressekonflikter. Trots att han tidigare varit anställd hos Argokor, inledde han ändå hemliga förhandlingar med sitt tidigare företag och dess borgenärer (främst den ryska statsägda banken Sberbank) som exploderad in i lokalpressen i mars 2017.

Veckor senare sattes Agrokor under statlig administration på grund av den försvagande skuldbelastningen. Fram till 2019 hade företaget varit det lindades och dess verksamhet ommärkes. Marić själv slutligen överlevde Agrokor-skandalen, med sin kollega Martina Dalić (som ledde ekonomiministeriet) tvingas ur kontoret istället.

Agrokor har dock inte varit den enda affärskrisen som undergräver Plenkovics regering. På grund av Kroatiens val 2015, där Zoran Milanovićs socialdemokrater förlorade makten till HDZ, åtog sig Milanović ett antal populistiska ekonomiska åtgärder i ett försök att stärka sin egen valposition. De inkluderade ett system för skuldavskrivning för fattiga kroater som var skyldiga pengar till regeringen eller kommunala verktyg, men också omfattande lagstiftning som konverterade miljarder dollar i lån från banker till kroatiska kunder från schweiziska franc till euro, med retroaktiv verkan. Milanovićs regering tvingade bankerna själva att bära kostnaderna för detta plötsliga skifte, vilket fick år av rättsliga åtgärder av de drabbade långivarna.

Naturligtvis, efter att ha förlorat valet, blev dessa populistiska drag till slut en förgiftad kalk för Milanovićs efterträdare i regeringen. Lånekonverteringsfrågan har plågat HDZ Sedan 2016, när den första stämningen mot Kroatien väckts av Unicredit. Vid den tiden argumenterade Marić för ett avtal med bankerna för att undvika de betydande kostnaderna för skiljeförfarande, särskilt med landet under press från Europeiska kommissionen för att ändra kurs. Fyra år senare förblir frågan istället en albatros runt regeringens hals.

Insatser för euron

Varken Kroatiens korruptionsfrågor eller dess konflikter med banksektorn har varit tillräckliga för att spåra landets ambitioner i euroområdet, men för att framgångsrikt se denna process till dess slutsats kommer Zagreb att behöva förbinda sig till en nivå av finansdisciplin och reform som den inte har ännu demonstrerat. Nödvändiga reformer inkluderar minskade budgetunderskott, förstärkta åtgärder mot penningtvätt och förbättrad företagsstyrning i statligt ägda företag.

Om Kroatien lyckas, Potentiella fördelar inkluderar lägre räntor, högre investerarnas förtroende och närmare kopplingar till resten av den inre marknaden. Men som så ofta är fallet med den europeiska integrationen är de viktigaste vinsterna de förbättringar som görs hemma på vägen.

Fortsätt läsa

Ekonomi

Konvergensrapport granskar medlemsstaternas framsteg mot att gå med i #Eurozone

publicerade

on

Europeiska kommissionen har publicerat konvergensrapporten för 2020 där den ger sin bedömning av de framsteg som medlemsstaterna utanför euroområdet har gjort mot införandet av euron. Rapporten täcker de sju medlemsländerna utanför euroområdet som lagligen har åtagit sig att införa euron: Bulgarien, Tjeckien, Kroatien, Ungern, Polen, Rumänien och Sverige. Konvergensrapporter måste utfärdas vartannat år, oberoende av eventuellt pågående anslutningar i euroområdet. EN pressmeddelande och memo finns tillgängliga online.

Fortsätt läsa

Ekonomi

#ECB tillkännager 750 miljarder euro Pandemic Emergency Inköp Program

publicerade

on

Ikväll (18 mars) beslutade Europeiska centralbankens råd att köpa 750 miljarder euro i ett nytt tillfälligt inköpsprogram, Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), rapporterar Catherine Feore.

Med tanke på den växande nedgången för den nedgång som EU: s ekonomi har, har de nationella regeringarna, Europeiska kommissionen och ekonomer arbetat övertid för att hitta ett paket som är tillräckligt stort för att möta denna utmaning, samtidigt som de bibehåller euroens stabilitet 

Förra veckan tillkännagav ECB ett antal åtgärder för att förbättra likviditeten och ett tillfälligt anslag för ytterligare nettoköp av 120 miljarder euro för inköp av den privata sektorn program, men detta var inte övertygande för marknaderna. Hittills har banken varit begränsad av en emittentgräns. 

Vissa trodde att EU kunde vända sig till den europeiska stabilitetsmekanismen, men skulle vara politiskt svår och kan kräva ändring av ESM-fördraget. Europeiska kommissionen har redan föreslagit maximal flexibilitet inom stabilitets- och tillväxtpaktent, för att låta länder utnyttja de nationella utgifterna fullt ut. Kommissionen har godkännandeed extra statligt stöd och is upprättande av en ny ram för statligt stöd. 

ECB pressmeddelande ECB: s styrelse uttalade att den var fast besluten att spela sin roll för att stödja alla medborgare i euroområdet genom denna extremt utmanande tid och skulle säkerställa att alla sektorer i ekonomin kan dra nytta av stödjande finansieringsvillkor som gör att de kan absorbera denna chock , "Detta gäller lika för familjer, företag, banker och regeringar." 

ECB: s ordförande Christine Lagarde twittrade strax efter beslutet att: "Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder. Det finns inga gränser för vårt åtagande gentemot euron. Vi är fast beslutna att använda våra verktygs fulla potential inom vårt mandat."

ECB-rådet betonade att det skulle göra allt nödvändigt inom dess mandat och var fullt beredd att öka storleken på sitt tillgångsköp program och justera deras sammansättning, så mycket som behövs och så länge som behövs. Den kommer att utforska alla alternativ och alla eventualiteter för att stödja ekonomin genom denna chock. 

I den utsträckning som vissa självpålagda gränser kan hämma åtgärder som ECB är skyldiga att vidta för att fullgöra sitt mandat kommer ECB-rådet att överväga att revidera dem i den utsträckning som är nödvändigt för att göra sina åtgärder proportionella mot de risker vi står inför. ECB kommer inte att tolerera några risker för en smidig överföring av sin monetära politik i euroområdets jurisdiktioner. 

ECB: s styrelse beslutade: 

1) För att starta ett nytt tillfälligt tillgångsköp programmet av privata och offentliga värdepapper för att motverka de allvarliga riskerna för den penningpolitiska överföringsmekanismen och utsikterna för euroområdet som utbrottet och den eskalerande spridningen av coronaviruset, COVID-19. 

Detta nya Pandemic Emergency Inköp Program (PEPP) kommer att ha ett övergripande kuvert på 750 miljarder euro. Inköp kommer att genomföras till slutet av 2020 och kommer att innehålla alla tillgångskategorier som är berättigade under det befintliga tillgången köper programmet (APP). 

När det gäller köp av värdepapper i den offentliga sektorn kommer benchmarkallokering över jurisdiktioner att fortsätta vara de nationella centralbankernas kapitalnyckel. Samtidigt kommer inköp inom den nya PEPP att genomföras på ett flexibelt sätt. Detta möjliggör fluktuationer i fördelningen av inköpsflöden över tid, över tillgångsslag och bland jurisdiktioner. 

Ett avstående från behörighetskraven för värdepapper som utfärdats av den grekiska regeringen beviljas för köp enligt PEPP. 

ECB-rådet kommer att avsluta nettoköp av tillgångar under PEPP när det bedömer att krisfasen coronavirus Covid-19 är över, men inte före årets slut. 

2) Att utöka utbudet av stödberättigade tillgångar under köp av företagssektorn programmet (CSPP) till icke-finansiellt kommersiellt papper, vilket gör att alla affärspapper med tillräcklig kreditkvalitet är berättigade att köpa under CSPP. 

3) För att underlätta säkerhetsstandarderna genom att justera de viktigaste riskparametrarna för säkerhetsramen. I synnerhet kommer vi att utvidga räckvidden för Ytterligare kreditkrav (ACC) till att inkludera fordringar relaterade till finansieringen av företagssektorn. Detta kommer att säkerställa att motparter kan fortsätta att utnyttja Euro refinansieringstransaktioner. 

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend