Anslut dig till vårt nätverk!

Handel

EU inför oöverkomliga tullar på ryska och vitryska spannmålsprodukter

DELA MED SIG:

publicerade

on

 Europeiska unionens råd har antagit en förordning som syftar till att ta ut oöverkomliga tullar på spannmålsprodukter som importeras från Ryssland och Vitryssland. Förordningen höjer tullarna på spannmål, oljeväxter och härledda produkter från Ryssland och Vitryssland till en punkt som i praktiken kommer att stoppa importen av dessa produkter.

Förordningen höjer importtullarna för spannmål, oljeväxter och därav framställda produkter samt pellets av betmassa och torkade ärter från Ryska federationen, såväl som från Republiken Vitryssland, för vilka importörer för närvarande inte betalar några eller låga tullar. Dessutom kommer dessa varor att hindras från tillträde till unionens tullkvoter.

De nya tullarna som fastställs idag syftar till att i praktiken stoppa importen av spannmål från Ryssland och Vitryssland till EU. Dessa åtgärder kommer därför att förhindra destabiliseringen av EU:s spannmålsmarknad, stoppa den ryska exporten av olagligt tillägnad spannmål som producerats i Ukrainas territorier och hindra Ryssland från att använda intäkter från exporten till EU för att finansiera sitt anfallskrig mot Ukraina. Detta är ytterligare ett sätt på vilket EU visar ett stadigt stöd till Ukraina.
Vincent Van Peteghem, Belgiens finansminister

Dessa åtgärder gäller produkter som har sitt ursprung i eller exporteras direkt eller indirekt från Ryska federationen eller Republiken Vitryssland till EU. De kommer inte att påverka transitering genom EU från båda länderna till andra tredjeländer.

Åtgärderna kommer att träda i kraft den 1 juli 2024. EU:s import av spannmålsprodukter från Ryssland har ökat avsevärt sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022. Medan Ryska federationen fortfarande är en relativt liten leverantör av dessa produkter till EU marknaden är det en ledande världsomspännande tillverkare och exportör av dessa produkter. 

Med tanke på sina nuvarande exportvolymer till världen kan Ryska federationen omorientera betydande volymer av leveranser av dessa produkter till EU, vilket orsakar ett plötsligt inflöde från dess stora befintliga lager, och därmed störa EU-marknaden. Det finns också bevis för att Ryska federationen för närvarande olagligt tillägnar sig stora volymer av sådana produkter i territorier i Ukraina, som den illegalt ockuperar, och dirigerar dem till sina exportmarknader som påstådda ryska produkter.

Annons

Dessa åtgärder kommer därför att förhindra att EU-marknaden destabiliseras, stoppa den ryska exporten av olagligt tillägnad spannmål som producerats i Ukrainas territorier och hindra Ryssland från att använda intäkter från export till EU för att finansiera sitt anfallskrig mot Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend