Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

En ny universitetsranking

DELA MED SIG:

publicerade

on

En ny universitetsrankning, inrättad med finansiering från Europeiska unionen, lanseras offentligt under det irländska EU-ordförandeskapet i Dublin idag (30 januari). Den nya "flerdimensionella" noteringen markerar ett avsteg från traditionella metoder för att rangordna universitetsprestationer, varav de flesta fokuserar oproportionerligt mycket på forskningsexpertis. Istället kommer den att betygsätta universiteten enligt ett bredare spektrum av faktorer, inom fem separata områden: rykte för forskning, kvalitet på undervisning och lärande, internationell orientering, framgång i kunskapsöverföring (som partnerskap med företag och nystartade företag) och bidrag till regional tillväxt. Cirka 500 universitet från Europa och över hela världen förväntas registrera sig för att delta i rankingen och de första resultaten kommer att publiceras i början av 2014.

Inför lanseringen sa Androulla Vassiliou, EU-kommissionär för utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdom: "Universiteten är en av Europas mest framgångsrika uppfinningar, men vi kan inte vila på lagrarna. Vi behöver tänka och agera mer strategiskt för att realisera våra universitets fulla potential. För att göra det behöver vi bättre information om vad de erbjuder och hur bra de presterar. Befintliga rankningar tenderar att lyfta fram forskningsresultat framför allt, men U-Multirank kommer att ge studenter och institutioner en tydlig bild av deras prestationer inom en rad viktiga områden. Denna kunskap kommer att hjälpa studenter att välja det universitet eller högskola som är bäst för dem. Det kommer också att bidra till moderniseringen och kvaliteten på högre utbildning genom att göra det möjligt för universiteten att identifiera sina styrkor eller svagheter och lära av varandras erfarenheter. slutligen kommer det att ge beslutsfattare en mer fullständig bild av sina högre utbildningssystem så att de kan stärka sitt lands resultat som helhet.”

Konferensen som lanserar rankningen kommer att öppnas av den irländska ministern för utbildning och färdigheter, Ruairi Quinn. Han sa: "I takt med att högre utbildning blir allt viktigare för Europas sociala, kulturella och ekonomiska välbefinnande, ökar behovet av kvalitet och mångfald i våra högre utbildningssystem. Det irländska ordförandeskapet är starkt engagerat i att hjälpa till att stödja utbyggnaden av denna nästa fas av U-Multirank. Jag uppmanar institutioner för högre utbildning att ta tillfället i akt att delta i att bygga ett rankningssystem som kommer att belysa de många positiva aspekterna av högre utbildningsverksamhet över hela Europa till förmån för studenter, institutionella ledare, beslutsfattare och andra intressenter.”

Utöver att ge en auktoritativ ranking som jämför institutioner, kommer U-Multirank också att betygsätta universitet inom fyra specifika ämnesområden: företagsstudier, maskinteknik, elektroteknik och fysik. Listan över specifika discipliner kommer att utökas gradvis under kommande år.

Ett oberoende konsortium kommer att sammanställa rankningen, ledd av Centre for Higher Education (CHE) i Tyskland och Centre for Higher Education Policy Studies (CHEPS) i Nederländerna. Partners inkluderar Centre for Science and Technology Studies vid Leiden University (CWTS), informationsproffs Elsevier, Bertelsmann Foundation och mjukvaruföretaget Folge 3. Konsortiet kommer också att arbeta med nationella rankningspartners och intressentorganisationer som representerar studenter, universitet och företag för att säkerställa fullständighet och noggrannhet.

Den nya rankningen kommer att vara opartisk, baserad på mätbara kriterier och data. Dess flerdimensionella tillvägagångssätt gör den lämplig för alla universitet eller högskolor som vill ha feedback på dess prestanda. Individuella användare kommer också att kunna få en "personlig" rankning som återspeglar deras särskilda behov; Detta kommer att göra det möjligt för dem att få information om de institutioner eller discipliner som intresserar dem mest och att vikta kriterierna efter deras egna preferenser.

U-Multirank är kulmen på ett initiativ som har sitt ursprung vid en konferens som anordnades under det franska ordförandeskapet för Europeiska unionen 2008, som efterlyste en ny universitetsrankning baserad på en metod som speglar en mängd olika dimensioner av excellens i ett internationellt sammanhang.

Annons

Europeiska kommissionen beställde därefter en förstudie som genomfördes av ett konsortium av organisationer för högre utbildning och forskning som kallas CHERPA och slutfördes 2011. Studien, baserad på arbete med 150 högre utbildningsinstitutioner från Europa och runt om i världen, bekräftade att både konceptet och implementeringen av en flerdimensionell rankning var realistisk. Onlineundersökningsinstrument har utvecklats för att samla in den data som behövs. Konsortiet kommer också att arbeta med befintliga nationella rankningar för att undvika att behöva ställa samma frågor till universiteten mer än en gång.

U-Multirank kommer att få totalt 2 miljoner euro i EU-finansiering från programmet för livslångt lärande 2013-14, med möjlighet till ytterligare två års startfinansiering 2015-2016. Målet är att en oberoende organisation ska driva rankningen därefter.

 

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend