Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Vassiliou efterlyser mer fokus på mediekunskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

100000000000045000000221B4ACF9CCMore needs to be done to encourage ‘media literacy’ among children, according to Education, Culture, Multilingualism and Youth Commissioner Androulla Vassiliou. This will be her main message when she visits ‘Cinekid’, the world’s largest media festival for children, in Amsterdam on 21 October. Media literacy, which is the ability to understand and evaluate different types of media and communication, including interactive media, newspapers, films and images, is a fundamental competence in today’s knowledge economy. Commissioner Vassiliou will be joined at the Cinekid festival by Dutch Utbildning, kultur och vetenskap Minister Jet Bussemaker.

The festival will also be an opportunity for the Commissioner to raise awareness of the EU’s new ‘Creative Europe’ funding programme, which will be launched in January. The seven-year programme will support the development and distribution of European films and other audiovisual works, as well as transnational projects aimed at boosting jobs and growth in the cultural and creative sectors. These sectors currently account for up to 4.5% of EU GDP and employ more than eight million people.

“With the right support, our cultural and creative sectors have the potential to be even more successful. One of our priorities will be to help finance the development and distribution of films aimed at children. We will also support excellent media and film literacy projects. Interactive audiovisual media which are part of children’s daily life, such as educational video games, will be included in our support policy,” said Commissioner Vassiliou.

Finansiering från Creative Europe kommer att riktas mot initiativ där det finns ett tydligt europeiskt mervärde och kommer inte att duplicera eller ersätta nationell finansiering. Det kommer till exempel att hjälpa yrkesverksamma inom kultur och små och medelstora företag att nå nya marknader, främja kulturell mångfald och övervinna utmaningar som härrör från globalisering och marknadsfragmentering.

Creative Europe förväntas ha en total budget på 1.46 miljarder euro1 från 2014 till 2020. Detta skulle innebära en ökning med 9 % jämfört med nuvarande finansieringsnivåer. Europaparlamentet och medlemsländerna väntas slutföra budgeten nästa månad.

Programmet är öppet för 37 europeiska länder (28 medlemsländer samt Albanien, Bosnien-Hercegovina, Island, Liechtenstein, fd jugoslaviska republiken Makedonien, Montenegro, Norge, Serbien och Turkiet). Ansökningar om finansiering kommer att inbjudas från organisationer som arbetar transnationellt och bedöms mot specifika kriterier i ansökningsomgångar som publiceras här.. Det finns inga förinställda finansieringskvoter för länder: finansieringsanbud bedöms av oberoende experter för att säkerställa att endast de bästa väljs ut för finansiering.

Att ta reda på mer, klicka här.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend