Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

EU och Qatar: Vassiliou efterlyser starkare partnerskap inom utbildning och kultur

DELA MED SIG:

publicerade

on

WISElogoEuropeiska unionen bör arbeta närmare med Qatar och andra Gulf Cooperation Council-länder (GCC) inom områden av gemensamt intresse som utbildning, nya färdigheter för en föränderlig värld och stärkta kulturella band för att öka förståelsen mellan deras folk. Detta är budskapet att Utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdom Kommissionsledamot Androulla Vassiliou kommer att hålla föredrag vid 2013 års World Innovation Summit for Education (WISE) i Doha, Qatar, den 29 oktober. Under sitt tre dagar långa besök kommer kommissionären att träffa Sheikh Abdulla bin Ali Al-Thani, ordförande för WISE och president för Hamad Bin Khalifa University, och Dr Hamad Bin Abdulaziz Al-Kuwari, Qatars minister för kultur, konst och arv, för att diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter till närmare samarbete. Diskussionerna kommer att fokusera på kommissionens nya strategi för internationaliseringen av högre utbildning och lanseringen av programmen Erasmus+ och Creative Europe, som ska börja i januari.

Kommissionsledamot Vassiliou sa: "Europa måste förbli öppet för världen. Det är genom utbildning och kultur som olika folk börjar förstå varandra och utveckla närmare relationer. WISE-toppmötet är ett tillfälle att diskutera några av de mest akuta frågor som utbildningen står inför i världen: hur säkerställer vi bred och rättvis tillgång? Hur kan våra skolor förbereda ungdomar för det moderna livets många krav? Hur ska vi svara på tekniska förändringar? Kan kultur göra skillnad som ett verktyg för "mjuk" diplomati? Erasmus+ och Creative Europe-programmen är mer öppna för länder utanför Europa än någonsin tidigare och jag ser fram emot fler utbyten som involverar studenter, universitetspersonal och konstnärer, och starkare partnerskap mellan utbildnings- och kulturinstitutioner i våra två regioner."

Erasmus+, det nya EU-programmet för utbildning, ungdom och idrott, kommer att ge ökade möjligheter till samarbete och rörlighet mellan EU och Qatar. Förutom cirka 2 miljoner studentutbyten inom Europa kommer Erasmus+ att möjliggöra
135 000 studenter och personal för att flytta mellan Europa och resten av världen. Detta innebär till exempel att studenter och personal från Qatar eller andra GCC kommer att kunna dra nytta av en Erasmus-upplevelse i Europa och europeiska studenter och personal kan ansöka om bidrag för att spendera en del av sina studier eller utbildning i Qatar eller andra GCC-länder.

Denna internationella erfarenhet hjälper unga människor att öka sin anställbarhet genom att utveckla nya färdigheter och lära sig att leva och arbeta tillsammans med människor med en annan kultur och ett annat språk. De bästa praxis färdigheter som personalen får genom sådana utbyten har en systemisk inverkan eftersom alla deras elever drar nytta av den erfarenhet de har fått.

Europeiska universitet kommer också att kunna få EU-stöd för att inrätta gemensamma masterprogram som involverar Qatariska högre utbildningsinstitutioner och erbjuda stipendier till studenter över hela världen för att delta i dessa.

Bakgrund

Erasmus+, EU:s nya program för utbildning, yrkesutbildning, ungdom och idrott, kommer att lanseras i januari 2014. Det ersätter det befintliga programmet för livslångt lärande (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Youth in Action, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink och det bilaterala samarbetsprogrammet med industriländer.

Annons

Det nya programmet ska antas av Europaparlamentet och rådet (medlemsstaternas ministrar) före årets slut. Den totala budgeten för Erasmus+ beräknas bli nästan 15 miljarder euro – 40 % högre än EU:s befintliga mobilitetsprogram. Totalt kommer Erasmus+ att ge bidrag till mer än fyra miljoner människor – de flesta under 25 år – för att spendera en del av sina studier eller utbildning i ett annat land. Mer än hälften av det förväntade antalet stödmottagare kommer att vara studenter och lärlingar inom högre utbildning eller yrkesutbildning i EU.

2014 markerar också starten för det nya Creative Europe-programmet som kommer att fortsätta att ge bidrag för att stödja mångfald och för att göra det möjligt för företag och konstnärer inom den kulturella och kreativa sektorn att ta sig in på nya marknader. Programmets MEDIA-del kommer att fortsätta att stödja filmutveckling, utbildning och distribution. Creative Europe kommer också att inkludera en ny lånegarantifond som syftar till att göra det lättare för den kulturella och kreativa sektorn att få tillgång till lån.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend