Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Ungdoms slutsatser om informell utbildning kommer att diskuteras av företrädare för länderna i det östliga partnerskapet

DELA MED SIG:

publicerade

on

1925_538a2c2991a4b0afa8d5aea3be3195e6Slutsatser om erkännande av informell utbildning förbereddes under EU: s ungdomsforum för östligt partnerskap, som slutade idag i Kaunas. Slutsatserna kommer att presenteras för företrädare för EU och länderna i det östliga partnerskapet vid ett möte i Bryssel i mitten av november. I slutsatserna betonas att arbetsmarknaden för närvarande kräver kompetens som formella utbildningsprogram saknar. Arbetsgivare gynnar alltmer arbetare med praktisk erfarenhet och deltagande i informell utbildning - internationella utbytesprogram, icke-statliga organisationer och volontärarbete.

Cirka 200 ungdomsledare, anställda i ungdomsorganisationer och företrädare för ungdomspolitiken från EU-programmet Youth in Action och sex östliga partnerskapsländer - Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Moldavien och Ukraina - deltog i Eastern Partnership Youth Forum. Under forumet diskuterades vikten av informell utbildning för arbetsmarknaden och exempel på framgångsrikt genomförande av projekt delades ut.

Enligt utrikesminister Linas Linkevičius främjar Litauen, som är ordförande för EU: s råd, samarbete mellan EU och östra partners inom området ungdom och informell utbildning.

”Resultaten från EU och Eastern Partners ungdomsprojekt har hittills varit betydande och därför måste de fortsätta. Ungdomsforumets slutsatser visar att evenemanget var viktigt både för de östra partnerna och EU: s medlemsstater. Vi tror att de unga som deltog i forumet kommer att fortsätta samarbeta och påverka EU-beslut som bestämmer deras framtid. Vi hoppas att evenemanget, som ägde rum i Litauen och organiserades för första gången, kommer att bli regelbundet, ”sa Linkevičius.

Under forumet presenterade företrädare för Europeiska kommissionen det nya EU: s ungdomsprogram, Erasmus +, som kommer att finansiera ungdomssamarbetsprojekt mellan EU och östra partnerskapsländerna.

Under forumet sa minister för utbildning och vetenskap, Dainius Pavalkis, att formell utbildning och informell utbildning var i ständig konkurrens. ”För närvarande fördelar regeringen en hel del medel till formell utbildning och informell utbildning lämnas kvar. Frågan som vi måste ställa oss är hur man hittar balansen mellan universitetskunskap och de färdigheter och kompetenser som arbetsgivare kräver, ”sa Pavalkis.

”Förbättring av kompetenser som förvärvats genom informell utbildning är knappast tänkbara utan internationella utbytesprogram och volontärprogram. Erfarenheten från sådana program ger en fördel på arbetsmarknaden. Det är därför Erasmus + will help to deal with youth unemployment in Lithuania and other EU countries,” says confidently Lilija Gerasimienė, Head of the Agency of International Youth Co-operation, the Forum’s organizer.

Annons

Eastern Partnership Youth Forum organiserades för första gången och var en av de viktigaste händelserna tillägnad ungdomar i det litauiska ordförandeskapet i EU-rådet, som åtföljde toppmötet i östra partnerskapet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend