Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Erasmus+ ska lanseras i Berlin

DELA MED SIG:

publicerade

on

878ffac0-4487-11e2-a9e2-2627e13fdcaa-493x328Erasmus+, EU:s nya finansieringsprogram för utbildning, ungdom och idrott, lanseras i Berlin i morgon (24 april) av Utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdom Kommissionär Androulla Vassiliou och Johanna Wanka, den federala utbildnings- och forskningsministern. Erasmus+ kommer att ha en total budget på 14.7 miljarder euro under de kommande sju åren – 40 % mer än under tidigare program. Det kommer att ge bidrag till mer än fyra miljoner människor att studera, utbilda sig, skaffa arbetslivserfarenhet eller volontärarbeta utomlands. Nästan 600,000 2020 tyskar förväntas få Erasmus+-bidrag mellan nu och XNUMX.

"Att investera i utbildning och yrkesutbildning är det bästa valet vi kan göra för Europas framtid och dess ungdomar. De internationella erfarenheter som vunnits genom Erasmus+ ökar kompetensen och anställbarheten. Det nya programmet kommer också att stödja åtgärder för att förbättra utbildningens kvalitet på alla nivåer så att Europa är en match för de bästa i världen och kan leverera fler jobb och högre tillväxt.Jag välkomnar det faktum att såväl den tyska regeringen som industri- och hantverkskamrarna är aktivt engagerade i att dela med sig av sina framgångsrika erfarenheter inom särskilt yrkesutbildning med andra europeiska länder och stödja vår europeiska allians för lärlingsutbildningar. Jag vill också understryka delstaternas viktiga roll när det gäller att hjälpa till att föra Erasmus+ närmare allmänheten och göra "Europa" till verklighet på plats", sade kommissionär Vassiliou.

Erasmus+ inkluderar och bygger vidare på framgångarna från de tidigare Erasmus- och Leonardo da Vinci-programmen – men har en bredare räckvidd. Förutom att främja utbyten mellan universitetsstudenter, erbjuder det också fler möjligheter för yrkesutbildningsstudenter att skaffa sig erfarenhet utomlands – ett mål som Tyskland starkt förespråkade.

Vem drar nytta av Erasmus+ i Europa?

  • 2 miljoner högskolestudenter kommer att få stipendier för att studera eller utbilda sig utomlands, med 450 000 praktikplatser tillgängliga;
  • 650,000 XNUMX yrkesstuderande och lärlingar kommer också att kunna studera, utbilda sig eller arbeta utomlands;
  • 800,000 XNUMX lärare, utbildare, utbildningspersonal och ungdomsarbetare kommer att få finansiering för att undervisa eller utbilda utomlands;
  • 200,000 XNUMX masterstudenter som planerar en hel kurs i ett annat land kommer att dra nytta av lånegarantier;
  • mer än 25,000 XNUMX studenter kommer att få stipendier för gemensamma magisterexamen (studerar vid minst två högre utbildningsanstalter utomlands);
  • mer än 500,000 XNUMX ungdomar kommer att kunna arbeta volontär utomlands eller delta i ungdomsutbyten;
  • 125,000 25,000 skolor, yrkesutbildningsinstitutioner, institutioner för högre utbildning och vuxenutbildning, ungdomsorganisationer och företag kommer att få finansiering för att upprätta XNUMX XNUMX "strategiska partnerskap" för att främja utbyte av erfarenheter och kopplingar till arbetslivet;
  • 3,500 300 utbildningsinstitutioner och företag kommer att få stöd för att skapa mer än XNUMX 'Kunskapsallianser' och 'Sektorskompetensallianser' för att öka anställningsbarhet, innovation och entreprenörskap, och;
  • 600 transnationella partnerskap inom idrott, inklusive europeiska ideella evenemang, kommer också att få finansiering.

Vem drar nytta av Erasmus+ i Tyskland?

Mellan 2007 och 2013 fick mer än 380 000 tyska studenter, ungdomar och utbildnings- och ungdomspersonal medel från EU:s tidigare program för livslångt lärande och Aktiv ungdom. Det uppskattas att nästan 600 000 kommer att dra nytta av Erasmus+ under de kommande sju åren.

Under 2014 kommer Tyskland att få nästan 165 miljoner euro från Erasmus+, en ökning med 11 % jämfört med finansieringen som man fick 2013 från programmen Livslångt lärande och Aktiv ungdom. Man räknar med att det belopp som Tyskland får kommer att öka varje år fram till 2020. Tyskarna kan också dra ytterligare nytta av Jean Monnet-åtgärden för studier av europeisk integration inom högre utbildning och anslag till transnationella idrottsprojekt.

Erasmus+ lanseras vid en tidpunkt då 26 miljoner människor över hela Europa är arbetslösa, inklusive nästan 6 miljoner ungdomar. Samtidigt finns det över 2 miljoner lediga jobb i Europa, och en tredjedel av arbetsgivarna rapporterar svårigheter med att rekrytera personal med den kompetens de behöver. Erasmus+ kommer att hjälpa till att ta itu med denna kompetensklyfta genom att ge möjligheter för människor att studera, utbilda sig eller skaffa erfarenhet utomlands.

Annons

Att ge studenter och lärlingar möjlighet att studera eller utbilda sig utomlands gör det också mer sannolikt att de kommer att vilja eller kunna arbeta utomlands i framtiden, vilket ökar deras långsiktiga jobbmöjligheter.

Förutom att stödja mobilitetsmöjligheter för individer kommer Erasmus+ att stödja åtgärder för att öka kvaliteten och relevansen av Europas utbildnings- och ungdomssystem genom stöd till utbildning av utbildningspersonal och ungdomsarbetare, samt starkare partnerskap mellan utbildning och arbetsgivare.

Budgeten på 14.7 miljarder euro tar hänsyn till framtida uppskattningar av inflationen. Ytterligare medel förväntas tilldelas för utbyte av högre utbildning och administrativt stöd som involverar länder utanför EU. Beslutet om beloppen för extra finansiering ska bekräftas senare under 2014.

Erasmus+ inkluderar för första gången stöd till idrott. Den kommer att avsätta cirka 265 miljoner euro under sju år för att hjälpa till att hantera gränsöverskridande hot som matchfixning och dopning. Det kommer också att stödja transnationella projekt som involverar organisationer inom gräsrotsidrott, som främjar till exempel god förvaltning, jämställdhet, social integration, dubbla karriärer och fysisk aktivitet för alla.

Mer information

Erasmus +
Erasmus+ Vanliga frågor (MEMO/13/1008 19/11/2013)
Europeiska kommissionen: Utbildning och fortbildning
Europeiska kommissionen: Ungdom
Europeiska alliansen för Lärlings
Androulla Vassilious webbplats
Androulla Vassiliou VassiliouEU

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend