Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Ny internationell universitetsrankning: Kommissionen välkomnar lanseringen av U-Multirank

DELA MED SIG:

publicerade

on

3969244-3x2-340x227En ny global universitetsrankning, inrättad med 2 miljoner euro i finansiering från Europeiska unionen, lanseras idag (13 maj). 

U-Multirank, som bedömer prestanda för mer än 850 högre utbildningsinstitutioner över hela världen, bryter ny mark genom att producera flerdimensionella listor som betygsätter universitet på ett mycket bredare spektrum av faktorer än befintliga internationella rankningar. Tanken är att undvika förenklade serietabeller som kan resultera i missvisande jämförelser mellan institutioner av mycket olika slag eller maskera betydande skillnader i kvalitet mellan kurser vid samma universitet. Enskilda användare kommer att kunna bygga en personlig rankning utifrån deras specifika behov. Detta kommer att göra det möjligt för dem att få information om de universitet eller specifika discipliner som intresserar dem mest och att välja kriterier enligt sina egna preferenser.

Education, Culture, Multilingualism and Youth Commissioner Androulla Vassiliou said: “I welcome the launch of this exciting new development in higher education. U-Multirank will enable students to make more informed decisions about where to study and give us a more accurate picture of how universities perform. We are proud of our world-class higher education, but we need many kinds of universities, catering for a wide range of needs; that means strong technical and regional universities just as much as outstanding research universities. U-Multirank highlights many excellent performers that do not show up in current, research-focused, global rankings – including more than 300 universities that have never appeared in any world ranking until now.”

Medan traditionella internationella rankningar tenderar att fokusera på forskningsexpertis och försumma andra faktorer, kommer U-Multirank att basera sina bedömningar på fem nyckelområden:

  • Forskningsresultat;
  • kvalitet på undervisning och lärande;
  • internationell orientering:
  • Framgång i kunskapsöverföring (partnerskap med företag och nystartade företag), och;
  • regionalt engagemang.

Den nya rankningen tar även hänsyn till feedback från 60,000 XNUMX studenter vid de deltagande universiteten.

U-Multirank assesses the overall performance of universities but also ranks them in selected academic fields: in 2014 the fields are business studies, electrical engineering, mechanical engineering and physics; in 2015, psychology, computer science and medicine will be added. The universities are tested against up to 30 separate indicators and rated in five performance groups, from ‘A’ (very good) through to ‘E’ (weak).

The results show that while more than 95% of institutions achieve an ‘A’ score on at least one measure, only 12% have more than 10 top scores. Of the 850 universities in the ranking, 62% are from Europe, 17% from North America, 14% from Asia and 7% from Oceania, Latin America and Africa.

Annons

Ett oberoende konsortium ledd av Centrum för högre utbildning (CHE) i Tyskland och Centrum för högre utbildningspolitiska studier (CHEPS) i Nederländerna sammanställt den nya rankingen. Andra partnerorganisationer inkluderar Centre for Science and Technology Studies vid Leiden University (Nederländerna), Catholic University Leuven (Belgien), de akademiska förlagen Elsevier, Bertelsmann Foundation och mjukvaruföretaget Folge 3. Konsortiet har också ett nära samarbete med en rad nationella rankningar partners och intressentorganisationer.

En ny metod för universitetsrankningar föreslogs först av medlemsstaterna 2008 och Europeiska kommissionen bjöd därefter in experter att genomföra en förstudie för att säkerställa att den skulle få stöd från universitet och studenter. Konsortiet ansvarade för urvalsprocessen och metodiken.

Av de 850 universiteten med U-Multirank tillhandahöll mer än 500 omfattande data. Övriga bedömdes utifrån tillgängliga uppgifter från allmänt tillgängliga källor såsom patentdatabaser inom området forskning och kunskapsöverföring.

U-Multirank fick 2 miljoner euro i EU-medel från det tidigare programmet för livslångt lärande (numera Erasmus+) för åren 2013-2015, med möjlighet till ytterligare två års finansiering 2015-2017. Målet är att en oberoende organisation ska hantera rankningen på en hållbar affärsmodell därefter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend