Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Utbildning, ungdom, kultur och idrott rådet (20-21 maj)

DELA MED SIG:

publicerade

on

RådetVad kan göras för att göra läraryrket mer attraktivt? Vilken stad kommer officiellt att utses till Europas kulturhuvudstad 2018? Hur kan Europeiska unionen uppmuntra entreprenörskap bland unga människor? Vilka är EU:s prioriteringar för idrott? Dessa och många fler ämnen kommer att diskuteras på Rådet för utbildning, ungdom, kultur och idrott den 20-21 maj.

Inför mötet sa kommissionsledamoten för utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdomsfrågor Androulla Vassiliou: "Detta rådsmöte kommer att fokusera på våra lärares viktiga roller, vikten av ungdomsföretagande och vår framtida arbetsplan för ungdomar. Som alltid är vårt mål att hjälpa våra ungdomar att bli bättre – oavsett om det är bättre i skolan eller bättre på arbetsmarknaden.”

Utbildning och fortbildning

Den 20 maj förväntas utbildningsministrarna anta slutsatser om lärarutbildningen som en del av ett bredare arbete för att öka läraryrkets attraktivitet och prestation. Slutsatserna lyfter fram vikten av Initial Teacher Education (ITE) och behovet av att för det första definiera vilka egenskaper och kompetenser lärare kräver, och för det andra att uppmuntra universiteten att arbeta närmare med skolor, lärarutbildare och företag för att säkerställa att deras utbildningar utrustar lärare. med dessa färdigheter.

Ministrarna kommer också att anta slutsatser om kvalitetssäkring inom utbildning som understryker vikten av att kontinuerligt förbättra utbildningens kvalitet. Dessa slutsatser bygger på senaste rapporterna publicerad av Europeiska kommissionen (28 januari 2014) och betonar att ytterligare reformer behövs för att säkerställa att undervisningen är mer anpassad till arbetsmarknadens verklighet och samhälleliga behov.

Rådet kommer också att anta slutsatser om flerspråkighet och utveckling av språkkompetenser. De kommer att bekräfta vikten av att bedöma språkkompetenser på EU-nivå och uppmuntra medlemsstaterna att stödja effektivare undervisning och inlärning av språk. Framsteg på detta område är särskilt viktiga i en tid då ungdomsarbetslösheten och effekterna av krisen innebär att det är mer nödvändigt än någonsin att utrusta ungdomar med de färdigheter som krävs för gränsöverskridande lärande och rörlighet för arbete.

Slutligen kommer ministrarna att diskutera möjligheterna och utmaningarna med gränsöverskridande högre utbildning och behovet av att säkerställa att kvaliteten på utbildningar och kurser är lika med den som erbjuds i inhemska institutioner.

Annons

Ungdom

Rådsmötet kommer att fokusera på hur man kan uppmuntra entreprenörskap bland unga och främja entreprenöriella tankesätt i en tid då jobben är knappa.

Ministrarna förväntas också anta en resolution som kommer att avsluta den nuvarande cykeln av den "strukturerade dialogen" med ungdomsrepresentanter om social integration och föreslå en ny upplägg för den framtida dialogen. Det kommer också att bekräfta att ”ungdomsmakt” är den tematiska prioriteringen för nästa ”trioordförandeskap” (med början i juli kommer Italien, Lettland och Luxemburg att vara ordförande i rådet i sex månader vardera).

Rådet kommer också att anta en arbetsplan för ungdomar för att förbättra genomförandet av EU:s ungdomsstrategi (som löper till 2018) och för att bättre anpassa målen på detta område till målen i Europa 2020-strategin för jobb och tillväxt. Den kommer särskilt att ta upp hur icke-formellt lärande kan stödja ungdomar som drabbats av krisen och utforska hur man kan förbättra det tvärsektoriella samarbetet mellan politikområden som är relevanta för ungdomar. Den kommer också att titta på att ge unga människor makt genom tillgång till rättigheter, delaktighet och medborgarskap.

kultur

Den 21 maj utses Leeuwarden i Nederländerna officiellt som en Europeisk kulturhuvudstad 2018. Valletta (Malta), den andra europeiska kulturhuvudstaden 2018, utsågs i maj förra året.

Ministrarna förväntas anta de praktiska arrangemangen för att rådet ska utse tre ledamöter i urvals- och övervakningspanelen för de europeiska kulturhuvudstäderna för 2020–2033.

Kulturministrarna förväntas också godkänna slutsatser som lyfter fram kulturarvets strategiska roll och uppmanar medlemsländerna att vidta åtgärder för att säkerställa en hållbar förvaltning. Ministrarna kommer att diskutera de politiska utmaningar som ska tas upp i rådets nästa arbetsplan för kultur.

Sporter

Även den 21 maj väntas idrottsministrarna anta en resolution om Europeiska unionens nya arbetsplan för idrott (2014–2017). Detta inkluderar åtgärder för att stärka samarbetet på EU-nivå, särskilt när det gäller kampen mot dopning och matchfixning, och för att förbättra god förvaltning, hälsa, ekonomiskt värde, kompetens, kvalifikationer och anställbarhet. Arbetsplanen bygger på kommissionsledamot Vassilious rapport om den första arbetsplanen för idrotten (2011-2014) som publicerades i januari 2014.

Ministrarna kommer också att anta slutsatser om jämställdhet inom idrotten och diskutera den ekonomiska, sociala och miljömässiga hållbarheten i att organisera och stå värd för stora idrottsevenemang.

Följ Androulla Vassiliou på webbplats och på Twitter VassiliouEU

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend