Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Informationsluckor håller tillbaka den högre utbildningen i många EU-länder

DELA MED SIG:

publicerade

on

1165-medietInte tillräckligt många länder använder informationen de samlar in om högre utbildning för att förbättra sina universitet och de möjligheter de erbjuder för studenter. Detta visas i en Eurydice rapport published today (22 May). The report ‘Modernisation of Higher Education in Europe: Access, Retention and Employability’ investigates what governments and higher education institutions are doing to widen access to higher education, increase the number of students that complete higher education (retention), and give guidance to students on entering the labour market (employability). More than 30 countries took part in the survey – all EU member states, with the exception of Luxembourg and the Netherlands, plus Iceland, Liechtenstein, Montenegro, Norway and Turkey.

“Higher education needs to do more to respond to areas of weakness: for example, we want to encourage more diversity in the student population. Universities need to attract more disadvantaged students, especially people from low-income backgrounds, with disabilities, of migrant status or different ethnicities. As well as inspiring greater diversity, relevant data can help us to better assess the impact of our policy priorities and to alter course where necessary. We must move to a more proactive use of data and feedback to inform decision making,” said Education, Culture, Multilingualism and Youth Commissioner Androulla Vassiliou.

Rapporten visar att:

  • Även om många länder samlar in information om sin studentpopulation är dataanalys ofta inte kopplad till konkreta mål (som att säkerställa tillgång för missgynnade studenter till högre utbildning), och många länder är omedvetna om om deras studentpopulation blir mer mångfaldig (se figur 1). .
  • Mycket få länder (BE(fl), IE, FR, LT, MT, FI och Storbritannien (Skottland)) har satt upp mål för att förbättra tillgången till högre utbildning för människor från underrepresenterade grupper som låginkomstbakgrund.
  • Around half of European higher education systems have bridging programmes for entrants not coming directly from secondary education (BE, CZ, DK, DE, IE, FR, AT, PL, PT, SI, SE, SK, UK, IS, HR) and award higher education credits that recognise the value of students’ prior learning (also ES, IT, LI, FI, NO). A clear geographical divide is visible regarding measures to widen access to higher education, as they remain most prevalent in the north and the west of Europe.
  • Ett betydande antal länder beräknar inte systematiskt slutförande och/eller avhopp. Detta inkluderar länder som har policyer som handlar om att behålla och färdigställa, men som uppenbarligen saknar grundläggande data för att analysera effekterna av dessa policyer.
  • I de flesta länder måste institutioner för högre utbildning lämna in information om anställbarhet (t.ex. sysselsättningsgraden för sina utexaminerade, hur de utvecklar de färdigheter som krävs för att deras utexaminerade ska hitta ett jobb) för kvalitetssäkring. Men spårningsinformation för akademiker används ännu sällan för att utveckla policyer för högre utbildning.
  • Using quality assurance to promote crucial policy goals for wider access and better retention and completion rates can help in monitoring students’ progress, and identify how higher education institutions (e.g. universities, colleges) use this information to feed back into a cycle of quality enhancement.

Figur 1: Förändringar i mångfalden av studenter inom högre utbildning, 2002/03-2012/13

Bakgrund

Moderniseringen av högre utbildning i Europa: Access, Retention and Employability undersöker policy och praxis relaterade till studenternas erfarenhet av högre utbildning genom tre steg: tillgång, vilket kräver medvetenhet om utbudet av högre utbildning, kraven för att bli antagen och processen av antagning; progression genom studieprogrammet, inklusive stöd som kan ges när problem uppstår; och övergång från högre utbildning till arbetsmarknaden.

Kommissionens Agenda för modernisering av högre utbildning Parlamentet understryker frågorna om flexibla vägar till högre utbildning. hur man säkerställer effektivitet och effektivitet i högre utbildning; och tillhandahållande av anställningsbara färdigheter till studenter för enkel övergång till arbetsmarknaden efter examen.

Annons

eurydice

The Eurydice Network’s task is to understand and explain how Europe’s different education systems are organized and how they work. The network provides descriptions of national education systems, comparative studies devoted to specific topics, indicators and statistics. All Eurydice publications are available free of charge on the Eurydice website or in print upon request. Through its work, Eurydice aims to promote understanding, co-operation, trust and mobility at European and international levels. The network consists of national units located in European countries and is co-ordinated by the EU Education, Audiovisual and Culture Executive Agency. For more information about Eurydice, klicka här.

Mer information

Hela rapporten finns tillgänglig på engelska på Eurydices webbplats

Europeiska kommissionen: Utbildning och fortbildning

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend