Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Utbildning måste matcha industrins hastighet för att förbli relevant, säger Cedefop

DELA MED SIG:

publicerade

on

2589-itok=zgNydmskVid en middag på hög nivå, anordnad av veckotidningen european Voice i Bryssel denna vecka, Cedefop Direktör James Calleja sa att "utbildningsreformen måste ha relativt samma hastighet som utvecklingen på arbetsmarknaden" för att göra det lättare för unga att gå från utbildning till anställning.

Calleja bjöds in till en begränsad grupp av EU-politiker på högsta nivå, företagsledare och företrädare för utbildnings- och ungdomssektorn för att utbyta praktiska exempel på framgångshistorier när det gäller att hjälpa unga människor att gå från utbildning till arbete.

Deltagarna hävdade att dagens arbetsmarknad innebär enorma utmaningar för utbildning, företag och elever. Det är inte alltid möjligt för utbildning att anpassa kompetensen till arbetsmarknadens behov. Därför är det ytterst viktigt att utbilda lärare för att säkerställa att utbildningen förblir relevant för anställningen.

Lärlingsprogram och arbetsbaserat lärande är verktyg som kan påskynda övergången från utbildning till anställning eftersom de lockar elever till en lärandemiljö som integrerar själva arbetsplatsen. Även om det är viktigt att förutse vilken kompetens företag behöver, är detta inte lätt att uppnå i en oförutsägbar och ständigt föränderlig arbetsmarknadskontext.

Behovet av nya tänkesätt, särskilt om värdet av yrkesutbildning, betonades av olika talare. Calleja påpekade att den första utmaningen är att återhämta "offer" i utbildningssystemen, särskilt personer som inte är i utbildning, sysselsättning eller yrkesutbildning (NEET) och som lämnar skolan i förtid: "Det är här utbildning och företag kan gå samman och främja lärlingsutbildningar av hög kvalitet och arbetsbaserat lärande.'

Den andra utmaningen, sade Cedefop-direktören, är att utbildningsmyndigheterna investerar kraftigt i tidig utbildning och ser till att alla ungdomar har nyckelkompetenser och rätt attityd för anställning i slutet av skoltiden.

Trender visar tydligt att utöver den obligatoriska skolgången är det sektoriella standarder och kvalitetssäkring som styr certifieringen, och den offentliga utbildningen kan mycket väl förlora sitt nuvarande grepp om vidareutbildning och högre utbildning.

Annons

Calleja upprepade vikten av att medlemsstaterna och arbetsmarknadens parter omsätter EU:s politik och verktyg i praktiken, eftersom dessa underlättar övergången från utbildning till sysselsättning för europeiska medborgare.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend